همه ما انسانها در برخورد با طرف مقابل خود دوست داریم که دیده شویم. دوست داریم جلب توجه کنیم تا فرد به ما توجه بیشتری نشان دهد. زمانیکه نیاز توجه و دوست داشته شدن توسط فرد مقابل در رابطه با ما صورت نگیرد، احساس خشم و عصبانیت به سراغ ما خواهد آمد. در این صورت است که ما دست به یک حال تدافعی در این مورد به نام قهر میزنیم که معانی و تعاریف مختلفی دارد. یکی از این تعاریف به قهر کردن در روانشناسی مربوط میشود که بسیار مهم است.
البته که این کار در بسیاری از موارد بسیار نادرست است و متاسفانه باعث جداییها و آسیبهای فراوانی در رابطه شده است. از این رو شما عزیزان باید با تعریف این عمل به درستی آشنا شده و تاثیرات آن را بشناسید تا بتوانید نحوه برخورد خود را در زمان قهر خود و یا همسرتان مدیریت کنید و راهکاری برای از بین بردن و اتمام زمان قهر به کار ببرید. با ما همراه باشید تا با قهر کردن در روانشناسی به خوبی آشنا شوید.
قهر کردن به چه معناست؟
ما انسانها زمانیکه با فرد مقابل خود به اختلاف بر میخوریم و یا از هم دلخور میشویم، اولین کاری که انجام میدهیم قهر کردن با اوست. قهر یعنی حرف نزدن و سکوت در برابر فردی که از او ناراحت هستیم. و متاسفانه به جای صحبت منطقی و حل مشکل قهر کردن و سکوت را انتخاب میکنیم. این کار در برخی موارد و بنا به برخی شروط و با رعایت برخی از قوانین موردی ندارد. اگر بیش از یک مدتی به طول انجامد و بیش از حد انجام شود، آن شخص دیگر هیچ ارزشی در برابر فرد مقابل خود، ندارد.
قهر کردن میتواند با همسر، خانواده، دوستان و همکاران خود صورت گیرد. زمانیکه شما با فرد مقابل خود برای حل مشکل و رفع ناراحتیتان حرفی نزنید، روز به روز عصبیتر و دلخورتر خواهید شد. از این رو دورتر شده و به روان و جسم خود آسیب بیشتری میرسانید. که تمام این رفتارها و احساسات بدی که گریبانگیر شما میشود، قهر نامیده میشود.
حتما بخوانید: مشاوره خانواده آنلاین
قهر کردن در علم روانشناسی
با تعریف کلی این عمل آشنا شدیم. حال میخواهیم در رابطه با تعریف قهر کردن در روانشناسی آشنا شویم. در علم روانشناسی تعریف این کار کمی متفاوت میباشد. از نظر روانشناسی قهر کردن نشان دهنده یک نوع بیماری روانی در فرد است. میتوان گفت یک نوع اختلال شخصیتی در فرد را بروز میدهد که بنا به نوع آن و شدت آن شدید و یا خفیف است. در واقع فردی که قهر میکند، به قهر کردن خودش تکیه کرده است. با این کار از برخی مسائل فرار کرده و یا به تنبیه فرد مقابل میپردازد، که هر دو مورد از علائم داشتن یک اختلال روانی است.
از نظر روانشناسی فردی که قهر میکند هرگز به فرد مقابلش فرصت توضیح و جبران کار را نمیدهد، از این رو یک عمل بسیار خودخواهانه است. از نظر روانشناسی، این کار بنا به هر دلیلی هم که باشد غیرقابل توجیه بوده و منطقی نیست. زیرا آسیبهای بسیار زیادی را به رابطه وارد میکند که بیشتر آنها غیرقابل جبران میشود. پس باید بیش از پیش به رفتار خود و طرف مقابل خودتان در رابطه با این کار اهمیت بدهید.
مطالعه این مطلب میتواند برای شما مفید باشد: قوانین قهر کردن با همسر + راه حل آشتی با همسر
تاثیرات قهر در روابط
همانطور که بارها اعلام کردیم، قهر کردن در روانشناسی بیان میکند که فردی که به دفعات زیاد این کار را انجام میدهد، دچار یک اختلال روانی میباشد. همه ما بر این موضوع واقف هستیم که وجود اختلالات روانی چه تاثیراتی را بر روی زندگی فرد و حتی اطرافیان او خواهد گذاشت. برخی از تاثیراتی که قهر کردن بر روی زندگی اشخاص دارند، گاهی غیرقابل جبران است. مانند:
- باعث ایجاد عصبانیت و خشم نسبت به یکدیگر خواهد شد.
- مشکلات، حل نشده باقی خواهند ماند و متاسفانه تبدیل به یک دردسر بزرگ میشود.
- در برخی موارد باعث خستگی و نفرت شده، که به جدایی آن رابطه ختم میشود.
- ناامیدی در زندگی را به همراه میآورد.
- باعث میشود که دیگران از شما دوری کنند.
- عزت نفس و اعتماد به نفس شما را کاهش میدهد.
- باعث کاهش کیفیت زندگیتان میشود.
- تمامی روابط شما را تحت تاثیر قرار داده و آنها را خراب میکند.
- باعث ایجاد سایر اختلالات روانی و رفتاری در شما میشود.
- اطرافیان شما را نیز تحت تاثیر قرار داده و زندگی را به کام آنها نیز تلخ میکند.
مطالعه این مطلب را به شما پیشتهاد میکنیم: اختلال فوبیا و درمان آن
نحوه برخورد با قهر کردن
شما اگر مهارتها و راهکارهای لازم با نحوه برخورد در هنگام قهر کردن و مدیریت آن را بیاموزید، در زندگی خود کمتر دچار اشتباه شده و به سمت آسیب قدم برمیدارید. مانند:
- وقتی فردی با شما قهر میکند، سعی کنید تا جایی که میتوانید او را نادیده بگیرید. برخی به این دلیل قهر میکنند که بخواهند نظر شما را جلب کنند تا شما دائما به سمت آنها کشیده شده و از آنها خواهش کنید. برخی این کار را دوست داشته و از آن لذت میبرند. پس بهترین کار برای مدیریت این موضوع این است که نسبت به قهر کردن آنها بیتفاوت باشید.
- سعی کنید به عنوان فردی که در کنار اوست، به او بیاموزید که چه رفتاری صحیح است. او را متوجه سازید که قهر کردن او یک رفتار غلط است. پس اگر در هنگام انجام این عمل به او گوشزد کردید که رفتارش زشت است، حتما راه و روش درست رفتار کردن را به او بیاموزید. اینگونه میتوانید به مرور زمان قهر کردن در او را کاهش دهید.
- اگر فردی با شما به تکرار قهر میکند، هیچ لزومی ندارد که برای آشتی کردن هر چه را که خواسته اوست، انجام دهید. شما نباید زیر بار هر کاری برای بازگرداندن فردی که از این طریق از شما سوءاستفاده میکند، بروید. هیچ فردی حق این را ندارد که به شما بیاحترامی کند.
- شما به هیچ عنوان مجبور نیستید در رابطهای بمانید که دائما قهر و دعوا در آن صورت میگیرد. زمانیکه طرف مقابل شما در مورد اشتباه و مشکلات با شما صحبتی نمیکند، یعنی برای آن رابطه نیز ارزشی قائل نیست و بسیار خودخواهانه رفتار میکند. از این رو باید بیاموزید که برای خود ارزش قائل باشید و هر رفتاری را تحمل نکنید. به خیال خودتان فداکاری میکنید اما این کار جز آسیب به روح و روان شما فایده دیگری ندارد.
کلام آخر
قهر کردن در رابطه طبیعی است. همه افراد ممکن است در هر دورهای با شخصی که در مقابل آنهاست دعوا کرده و با او قهر کند و بعد از مدتی به رابطه بازگردد. اما اگر این مساله بیش از اندازه انجام شود، میتواند نشان دهنده اختلال روانی و عدم سلامت روان در فرد باشد. از این رو باید بتوانید آن را در خود و یا فرد مقابل خودتان تشخیص دهید، تا بتوانید آن را مدیریت کنید. هرگز به این فکر نکنید که قهر زیاد در رابطه طبیعی است!
شما عزیزان میتوانید برای دریافت کمک حرفهای در این زمینه با کلینیک آرامش من بعنوان بهترین کلنیک روانشناسی در تهران تماس بگیرید و یا فرم درخواست مشاوره را پر کنید. سپس با مشاور خود طی جلساتی که برگزار میشود، به حل این مشکل بپردازید. همچنین میتوانید از سه طریق مشاوره حضوری، مشاوره آنلاین و مشاوره تلفنی با مشاورین و متخصصین تیم قوی آرامش من به راحتی در ارتباط باشید.