دزدی نوجوانان

نوجوانی دوران بسیار حساس و پرچالشی می‌باشد. شما به عنوان والدین ممکن است رفتارهایی از نوجوان خود بببنید که به شدت شوکه شده و ندانید که چطور باید با آن مقابله کنید. یکی از رفتارهای پرخطر و رایج که بین نوجوانان دیده می‌شود، دزدی نوجوانان است. بسیاری از نوجوانان بنا به دلایل مختلفی که وجود دارد، از فروشگاه‌ها، از خانواده و یا از دوستان خود دزدی می‌کنند. که گاهی این رفتار بنا به دلایلی رخ می‌دهد که می‌توان آن‌ها را کنترل کرده و برخی دیگر را نمی‌شود کنترل کرد. از این رو شما باید به عنوان والدینی که یک نوجوان در زندگی خود دارید، علت اصلی دزدی نوجوانان خود و دلایل روانی آن را بدانید و با عواقب آن آشنا شوید. از طرفی باید نحوه برخورد با نوجوانی که دست به چنین عملی می‌زند را بلد باشید، تا بتوانید به خوبی این موضوع را کنترل کنید.

علت دزدی کردن نوجوانان

شما به عنوان یک والدین که باید فرزند خود را به خوبی تربیت کند، به عنوان یک الگوی بزرگ شناخته می‌شوید. کودک شما از سن سه تا پنج سالگی به شدت به رفتارهای شما دقت کرده و از آن‌ها الگو برداری می‌کند. زمانیکه شما یک عملی را در یک فروشگاه انجام می‌دهید و یا وسیله‌ای را از شخصی بدون اجازه او برداشته و در برابر خانواده و فرزند خود به این کار خود افتخار می‌کنید، او این رفتار را شایسته می‌داند. از این رو اگر او هم از لوازم التحریر دوستش و یا اسباب بازی در یک فروشگاه خوشش آید، آن را بدون اجازه و مخفیانه برداشته و این کار را اشتباه نمی‌داند.

علت دزدی کردن نوجوانان

به همین دلیل این بچه این رفتار را در خود ذخیره کرده و بارها آن را انجام می‌دهد، حتی بدون اینکه شما متوجه آن شوید. این موضوع تا نوجوانی ادامه یافته و افزایش می‌یابد و اگر به موقع از آن جلوگیری نکنید، تا بزرگسالی نیز ادامه می‌یابد و شخص را با چالش و مشکلات بزرگی روبرو می‌سازد. پس یکی از علل بسیار مهم و اساسی که شاید متوجه آن نشوید، همین موضوع می‌باشد.

یکی دیگر از علل دزدی نوجوان، دست به انجام عمل‌های پر خطر است. ممکن است نوجوان بخواهد سیگار و یا الکل مصرف کند و یا علاقه به مصرف مواد مخدر داشته باشد. بنا به این دلایل نمی‌تواند از والدین پول بگیرد. به همین دلیل در موقعیت‌های مختلف مقداری پول می‌دزد تا بتواند مواد مخدر خود را تهیه کند.

از طرفی ممکن است در شرایط مختلف نخواهند که در برابر هم سن و سالان خود کم آورند دست به دزدی می‌زنند تا قدرت خود را نشان دهند.

گاهی نیز تنها برای داشتن یک هیجان در زندگی و تخلیه آن از طریق دزدی، دست به این عمل می‌زنند.

دلایل روانی دزدی نوجوانان

باید بدانید که 25 درصد از نوجوانان، دست به انجام عمل دزدی می‌زنند. برخی از دلایل نیز وجود دارند که منشا آن مشکلات و اختلالات روانی موجود در نوجوان می‌باشد. منشا بیشتر رفتارها و چالش‌هایی که نوجوانان با آن سر و کار دارند، وجود برخی از اختلالات روانی می‌باشد. دزدی کردن نوجوان نیز از این قضیه مستثنی نبوده و دلایل روانی پشت این رفتار نوجوان خوابیده است. برخی از دلایل روانی موجود در نوجوانان که باعث دزدی کردن آنان می‌شود، عبارتند از:

  1. وجود اختلال بیش فعالی یا ای دی اچ دی
  2. خجالت کشیدن بیش از اندازه برای درخواست پول و وسایلی که به آن علاقه دارند.
  3. وجود اختلال کلپتومانیا
  4. وجود اختلالات رفتاری مانند اختلال افسردگی، دوقطبی، اضطراب و استرس و اختلال شخصیت مرزی
  5. برای دور کردن خود از احساسات منفی
  6. غم و اندوه شدید
  7. وجود خشم و عصبانیت شدید در نوجوان
  8. برای اینکه قدرت و توانایی خود را نشان دهند.
  9. فکر نکردن به عواقب آن به دلیل اینکه مغزشان در حال رشد است.
  10. وجود اختلال اوتیسم
  11. ترس از کمبود توجه نسبت به او
  12. وجود حس حسادت نسبت به فردی که وسیله‌ای زیبا دارد و یا خالی کردن احساس عصبانیت با دزدی کردن از او

مطالعه این مطلب برای شما مفید می‌باشد: چطور اختلالات روانی نوجوانان را برطرف کنیم؟

دلایل روانی دزدی نوجوانان

عواقب دزدی نوجوانان

دزدی کردن در هر سنی که باشد باعث بروز مشکلات و عواقب بسیار بد و تلخی برای شخص خواهد شد. اگر این موضوع در نوجوانی باشد نیز قطعا با عواقب بسیار بدتری برای شخص همراه خواهد بود. برخی از عواقب دزدی نوجوانان شامل موارد زیر می‌شود:

  1. ممکن است در حین دزدی کردن از فروشگاه یا شخصی، دستگیر شده و سابقه آنان خراب شود. در واقع دارای سابقه کیفری شده و آینده شغلی او به خطر افتد.
  2. در مدرسه و در کنار دوستان خود با چالش روبرو شده و مشکلات زیادی را پشت سر می‌گذارند.
  3. خانواده را دچار مشکل کرده و آبروی خانوادگی را از بین می‌برد.
  4. اگر درمان نشود تبدیل به یک رفتار دائمی در نوجوان می‌شود.
  5. ممکن است زندانی شود.
  6. جایگاه اجتماعی خود را از دست می‌دهد.

مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد می‌کنیم: مشاوره برای نوجوانان دختر

برخورد با نوجوانی که دزدی می‌کند

تا به اینجا با دلایل مختلف دزدی نوجوانان آشنا شدیم. متوجه شدیم که برخی دلایل به دلیل الگوی نامناسب داشتن، و برخی دلایل روانی هستند. حال می‌خواهیم نحوه برخورد با نوجوانی که دزدی می‌کند را بشناسیم. فرقی نمی‌کند که نوجوان شما بنا به چه دلایلی دست به عمل دزدی زده است. باید بدانید که این موضوع خطرناک بوده و اگر به درستی در مقابل آن نایستید، می‌تواند نوجوان شما را با مشکلات بسیار فراوانی روبرو سازد. برخی از راهکارها و برخوردهایی که باید با نوجوانی که دزدی می‌کند انجام دهید، شامل موارد زیر می‌باشد:

  • در ابتدا باید عواقب دزدی را برای او به طور واضح توضیح دهید. هرگز دزدی کردن او را کاری کوچک جلوه ندهید. حتی اگر لازم است به او نشان دهید.
  • هرگز او را به دلیل دزدی تنبیه بدنی نکنید. زیرا این کار او را عصبی‌تر کرده و باعث دزدی بیشتر او می‌شود. باید به گونه‌ای تنبیه کنید که او کاری مثبت انجام داده و تنبیه شود. به عنوان مثال می‌توانید از او بخواهید مقدار پولی را که دزدیده است به شما بازگرداند. اما به او فرصت داده و بخواهید با کار کردن، پول را به شما برساند.
  • با او صحبت کرده و از او به آرامی بخواهید که دلیل دزدی کردن خود را به شما توضیح دهد.

برخورد با نوجوانی که دزدی می‌کند

  • او را در کلاس‌های مختلف ثبت نام کرده و مجبور به انجام فعالیت‌های سالم کنید.
  • برای نوجوان خود منبع درآمد خوبی فراهم کنید.
  • بیشتر با نوجوان خود، وقت بگذرانید و با او مهربان و صمیمی باشید.
  • با یک مشاور حرفه‌ای و متخصص در این زمینه صحبت کنید.

بهتر است در ابتدا با آرامش برخورد کرده و راهکارهایی را که پیش رویتان قرار دادیم را انجام دهید. اما اگر نوجوان به دزدی کردن ادامه داد، سریعا با یک مشاور نوجوانان مشورت کرده و نوجوان خود را نزد متخصص ببرید.

کلام آخر

ممکن است نوجوان شما نیز دست به عمل دزدی بزند. از این رو باید بدانید که در این موارد، چگونه با او برخورد داشته باشید. این امکان وجود دارد که نوجوانتان به حرف شما گوش نداده و دزدی را ادامه دهد. اگر با دزدی نوجوانان خود برای بارها روبرو شدید، باید سریعا از یک کمک حرفه‌ای استفاده کنید. کلینیک آرامش من بعنوان بهترین کلینیک روانشناسی در تهران با حضور مشاورین و متخصصین حرفه‌ای و مجرب در این زمینه همه روزه پاسخگوی شما عزیزان می‌باشد. شما می‌توانید از طریق تماس با شماره‌های داخل سایت و یا پر کردن فرم درخواست مشاوره، با مشاور خصوصی خود بصورت مشاوره حضوری، مشاوره آنلاین و تلفنی به راحتی ارتباط برقرار کنید.

منابع:

دیدگاه‌ ها...

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *