در علم روان پزشکی افرادی هستند که از آنها به عنوان روانکاو یاد میکنند. روانکاوان به افراد برای بهبود سلامت روانشان کمک میکنند. امروزه همه ما باید به سلامت روان خود اهمیت زیادی بدهیم. زیرا تمام زندگی ما بسته به سلامت روان و عاطفه ماست. اگر که این دو با مشکل روبرو شوند، تمام زندگی ما رو به نابودی خواهد رفت. از این رو مراجعه به روانکاو، میتواند بسیار مهم و ضروری باشد. همچنین آشنا شدن با این اصطلاح و اینکه روانکاو چه کسی است و در چه صورت میتوانید از او کمک بگیرید بسیار ضروری است. با ما همراه باشید تا با این موضوع بیشتر آشنا شوید.
روانکاوی چیست؟
روانکاوی یک نظریه است. در حقیقت یک نظریه روانشناختی است که هدف آن، درمان میباشد. درمان بیماریهای روانی و عاطفی، از مهمترین اهداف روانکاوی است. در روانکاوی، افکار ناخودآگاه و خودآگاه گذشته و حال را بررسی میکنند. روشهای مختلفی نیز در روانکاوی وجود دارد. مانند:
- هیپنوتیزم درمانی
- انجمن آزاد
- تعبیر خواب
این سه مورد تکنیکهایی هستند که در روانکاوی، از آنها برای درمان افراد استفاده میشود. در روانکاوی یک محیطی فراهم میشود که برخی از جنبههای ذهن آزاد شده و خودش را نشان میدهد. همچنین در روانکاوی به دلیل ایجاد محیط امن، فرد میتواند خودنمایی بیشتری نشان دهد. یعنی میتواند به راحتی در طول درمان این محیط امن را حس کرده و به راحتی درون خود را نشان دهد. درحقیقت روانکاوی، افراد را به گذشته و تاریخچه آنها برده و باعث میشود فرد با آن روبرو شود. تا شخص متوجه شود که چگونه تغییر کرده و از آن برای رشد و پتانسیل خود در ادامه زندگی، استفاده کند. در طول درمان از طریق روانکاوی، افراد از ناخودآگاه خود باخبر میشوند و همین موضوع باعث میشود که بدانند در برابر مشکلات، چگونه باید برخورد کنند.
روانکاو کیست؟
حال باید بدانیم روانکاو کیست؟ روانکاوی توسط یک فرد انجام میشود که به او روانکاو میگویند. روانکاو شخصی است که به بزرگسالان و کودکان راهکارهایی را برای بهبود سلامت روان، ارائه میدهد. روانکاوی یک شکل عمیق، از گفتار درمانی است. روانکاو از این کار برای کمک به افراد برای غلبه بر مشکلات و احساسات بد و برای تغییر در زندگی آنها استفاده میکند. یک روانکاو علاوه بر این کار، مسئولیتهای دیگری نیز بر عهده دارد. مانند:
- اختلالات روانی را به خوبی تشخیص داده و آنها را درمان میکند.
- تمام رازها و صحبتهای بیمار را نزد خود نگه داشته و رازدار است. مگر طبق قانون خاصی، وظیفه داشته باشد که سخنان بیمار را نزد دیگران بازگو کند.
- ارزیابی بالینی روانکاوی انجام میدهد.
- در ابتدا سلامت روانی و عاطفی فردی که به او مراجعه کرده را به طور دقیق بررسی میکند.
- به افراد کمک میکند که از تاثیرات خودآگاه و ناخودآگاه در زندگی خود استفاده کنند.
روانکاو آنلاین
با پیشرفت علم در زمینه اینترنت و ارتباط آنلاین، روانکاوان بر این عقیده هستند که روانکاوی آنلاین نیز برای درمان افراد سودمند است. فردی که شخصی را به صورت آنلاین روانکاوی میکند، روانکاو آنلاین نام دارد. البته که هنوز هم هستند روانکاوانی که روش آنلاین را قبول ندارند و این موضوع کاملا طبیعی است و برخی بر این باورند که بنا به دلایلی، روانکاوی آنلاین نمیتواند به خوبی جلسات حضوری تاثیرگذار باشد. اما باید به بررسی این موضوع پرداخت تا متوجه شویم که آیا روانکاوی آنلاین مفید است یا خیر!
- برخی روانکاوان میگویند که نمیتوان از طریق دوربین با بیمار ارتباط خوب و عمیقی برقرار کرد. بله نمیتوان از طریق دوربین با بیمار ارتباط قوی ایجاد کرد تا تاثیر درمان را چندین برابر کرد. در هنگام ارتباط آنلاین نیز نمیتوان تمام حواس را در جلسه جمع کرد. هرچقدر هم که بخواهید تمرکز کنید بازه عواملی دست به دست هم میدهند، تا تمرکز و حواس شما از آن جلسه درمانی، پرت شود. اما از طریق دوربین تمام حالات فرد برای روانکاو قابل مشاهده است.
- برخی از افراد بر این باورند که صحبت حضوری بهتر است. زیرا راحت میتوانند تمام احساس خود را نشان داده و به راحتی صحبت کنند.
- برخی افراد بر این باورند که صحبت با یک روانکاو آنلاین برایشان راحتتر بوده. زیرا با اعتماد به نفس بیشتری صحبت کرده و میتوانند چهره خود را نشان ندهند و تا همیشه ناشناس بمانند.
- بسیاری از افراد نیز روانکاو آنلاین را ترجیح میدهند، زیرا احساس راحتی و آرامش بیشتری در منزل دارند. به عنوان مثال با لباسی که راحت هستند در جلسه شرکت میکنند و هرچه که دوست دارند را بخورند.
- ممکن است در حین جلسه اینترنت ضعیف شده و یا قطع گردد. این موضوع میتواند جلسه را خراب کرده و در روند درمانی شما تاثیر منفی داشته باشد.
تفاوت بین روانکاو و روانشناس
تا به الان شما با اصطلاحات روانکاو و روانشناس بسیار برخورد داشتید. باید بدانید که این دو اصطلاح کاملا با یکدیگر متفاوت هستند. رواشناسی مطالعه ذهن و رفتار انسانها است و روانکاوی یک نظریه روانشناختی و درمانی است. بسیاری از افراد این باور را دارند که یک روانکاو میتواند روانشناس باشد، اما یک روانشناس هرگز نمیتواند به عنوان یک روانکاو فعالیت کند. زیرا زمانی که روانشناسی بر روی افراد جواب ندهد، روانکاوی را برای او تجویز میکنند و شخص نزد یک روانکاو میرود. زیرا روانشناسی یک علم است که مغز شخص را بررسی میکند. مثلا یک رفتاری را در فرد بررسی میکنند که فرد آن را انجام میدهد و آنها به دنبال چرایی این قضیه هستند. به عنوان مثال فردی که استرس بالایی دارد، روانشناس به بررسی موضوع استرس در فرد و اینکه چرا اینگونه است میپردازد تا آن را کاهش دهد.
درست است ک هم روانکاو و هم روانشناس به درمان بیماری و اختلالات عاطفی و روانی فرد کمک میکنند. اما ریشه درونی آنها با یکدیگر متفاوت است. در واقع میتوان گفت برنامه درمانی آنها با یکدیگر کاملا فرق دارد. یک روانشناس به حرف بیمار گوش داده و اجازه میدهد که او در رابطه با مسائلی که آزارش میدهد، صحبت کند. بعد از اتمام جلسه، روانشناس به بیمار کمک میکند تا متوجه شود که چرا چنین احساسی را دارد و باید آن را تغییر دهد.
اما روانکاو فرد را مجبور میکند تا در ناخودآگاه خود غرق شده و گذشته خود را ببیند. با جست و جو در گذشته خود منشاء مشکلاتش را بیابد. از طرفی روانشناسان ممکن است هفتهای یک جلسه با بیمار خود ملاقات داشته باشند، ولی یک روانکاو ممکن است چندین جلسه در هفته با بیمارش ملاقات کند.
روانکاو برای چه کسانی مفید است؟
اینکه بدانید که آیا روانکاوی برای شما سودمند و مفید است باید با یک روانکاو در یک جلسه صحبت کنید. بهترین راه تشخیص این مورد همین موضوع است. اما میتوان گفت به طور کلی روانکاوی برای فردی که:
- در زندگی خود با چالشهای شخصی روبرو است.
- با افکار خود مشکل دارد.
- دارای اختلالات روانی قطعی و یا احتمالی است.
- احساسات و رفتارهای ناسالمی دارد.
- برای گذر از یک اتفاق تلخ و سخت.
- رفتن نزد یک روانشناس کارساز نبوده.
مناسب و مفید است.
حال زمانی که برخی از علائم را در خود و یا شخصی در نزدیکی خود مشاهده نمودید، بهتر است نزد یک روانکاو بروید. این علائم عبارتند از:
- دارای ترس و وحشت و اضطراب و استرس شدید هستید.
- به غذا خوردن و برخی مواد مخدر اعتیاد پیدا کردید.
- در خوابیدن مشکل دارید.
- اختلال در غذا خوردن پیدا کردید. کم خوری و یا پرخوری میکنید.
- مشکلات و اختلالات جنسی دارید.
- به شدت غمگین هستید.
- عصبی هستید.
- در روابط شخصی، کاری و عاشقانه خود مشکل دارید.
- احساس افسردگی و تنهایی شدید دارید.
- گریه بیش از اندازه و خصومت و خشم نسبت به دیگران
حتما بخوانید:
کلام آخر
با توجه به مسائلی که امروزه در جهان حاکم است و با سبک زندگیهای امروزی، مراجعه به روانشناسان و روانکاو بسیار زیاد شده است. مهم این است که در زمان مناسب نزد روانکاو رفته و خود را درمان کنید. زیرا هرچه سریعتر اقدام به درمان کنید، نتیجه بهتری را خواهید دید. کلینیک آرامش من بعنوان بهترین کلینیک روانشناسی در پاسداران با حضور روانکاوان و مشاورین متخصص در تمام زمینههای روانشناختی، همه روزه در خدمت شما عزیزان میباشند. شما میتوانید از طریق پر کردن فرم درخواست مشاوره و یا تماس از طریق شماره درج شده در سایت با روانکاوان و مشاورین تیم قوی آرامش من در تماس باشید. همچنین میتوانید به صورت آنلاین، مشاوره تلفنی و مشاوره حضوری با متخصصین ارامش من ارتباط برقرار کنید.
منابع: