شخصیت ضد اجتماعی یا سوسیوپات

شخصیت ضد اجتماعی

در جامعه افرادی وجود دارند که دائما به دیگران بی‌احترامی می‌کنند. به اطرافیان خود توجه نمی‌کنند. این نوع از رفتارها در یک انسان، نشان دهنده وجود یک نوع اختلال روانی به نام شخصیت ضد اجتماعی در فرد می‌باشد. در این اختلال فرد کارهای ضداجتماعی را انجام می‌دهد که می‌تواند با بی‌احترامی، پرخاشگری و ناراحت کردن اطرافیان همراه باشد. اما شخص این کارها را بدون عذاب وجدان انجام می‌دهد و اصلا برایش مهم نیست که با رفتارش باعث ایجاد چالش‌هایی در اطرافیان شده است. ممکن است در اطرافیان خود نیز برخی از علائم این اختلال را مشاهده نمایید. با ما همراه باشید تا با اختلال شخصیت ضد اجتماعی یا سوسیوپات و علائم آن و راه‌های درمانش آشنا شوید.

شحصیت ضد اجتماعی چیست؟

در ابتدا لازم است که بدانیم شخصیت ضد اجتماعی یک وضعیت ناسالم روانی است. این اختلال روانی می‌تواند بر روی نوع رفتار فرد با دیگران تاثیر بسیار زیادی بگذارد. طبق تحقیقاتی که بر روی این افراد صورت گرفته، نشان داده شده است که این افراد برای دیگران احترامی قائل نیستند و قوانین را هم به شدت زیرپا می‌گذارند. جالب است بدانید زمانیکه این کارها را انجام می‌دهند، هیچ عذاب وجدانی ندارند. احساس پشیمانی را هرگز در این افراد در برابر کارهایی که انجام می‌دهند مشاهده نخواهید کرد.

می‌توان گفت این اختلال باعث خواهد شد که فرد دست به انجام کارهای بسیار غیراخلاقی نیز بزند. مانند:

  • سوءاستفاده کردن از دیگران
  • نادیده گرفتن و زیرپا گذاشتن قوانین
  • فریب دادن دیگران
  • پشیمان نشدن از کارهای خود

افراد دارای این اختلال شخصیتی مسئولیت‌های خود را به خوبی انجام نمی‌دهند. دائما از زیر بار مسئولیت خود فراری هستند. از همین رو می‌توانند آسیب‌های فراوان عاطفی و جسمی را به خود و اطرافیانشان وارد سازند. به طور کلی می‌توان گفت که اختلال شخصیت ضد اجتماعی به شدت بر روی افکار و رفتار فرد تاثیرگذار است. و به عنوان یک اختلال شخصیتی شدید شمرده می‌شود. طبق آمار نیز حدود یک تا چهار درصد از افراد بزرگسال دچار این اختلال می‌باشند.

علائم شخصیت ضد اجتماعی

اختلال شخصیت ضد اجتماعی دارای برخی از علائم است که می‌توانید با مشاهده آنها در فرد و یا خودتان متوجه وجود این اختلال باشید. برخی از علائم هستند که از رایج‌ترین نشانه‌های اختلال شخصیت ضد اجتماعی به شمار می‌آیند. مانند:

  • نسبت به دیگران حس برتری دارند.
  • بدون اینکه به امنیت خود و یا دیگران فکر کنند، دست به انجام کارهای خطرناک می‌زنند.
  • به شدت عصبانی می‌شوند.
  • رفتارهای توهین آمیز از خود نشان می‌دهند. به عنوان مثال فحاشی می‌کنند و یا وسایل را می‌شکنند.
  • به شدت بی‌مسئولیت هستند.
  • قوانین را به راحتی زیرپا می‌گذارند و در هیچ کجا به قوانین احترام نمی‌گذارند. با شوخ طبعی خودشان، از دیگران سوءاستفاده می‌کنند.
  • به دلیل سوءاستفاده از دیگران و فریب دادن آن‌ها دروغ می‌گویند.
  • نسبت به دیگران هیچ احساسی نداشته و احترامی برای آنان قائل نمی‌شوند.

البته باید این نکته را در نظر بگیرید که این علائم ممکن است در هر فردی با فرد دیگر متفاوت باشد. گاهی ممکن است این علائم به حدی شدید باشند که موجب آسیب رساندن به خود و اطرافیان گردد. از همین رو هر زمان که احساس کردید خود و یا شخصی از نزدیکانتان این علائم را دارد، سریعاً با مراکز درمانی تماس گرفته و یا به سرعت خودتان را به اولین مرکز درمانی برسانید.

علت ایجاد شخصیت ضد اجتماعی

علل ایجاد سوسیوپات

اختلال شخصیت ضد اجتماعی از زمان کودکی آغاز می‌شود. برخی از کودکانی که دائما از خود رفتارهای پرخاشگرانه نشان می‌دهند، و یا در بسیاری از موارد از والدین نافرمانی می‌کنند. در حقیقت از زیر 15 سالگی این اختلال در فرد شکل می‌گیرد و تا بزرگسالی نیز ادامه می‌یابد. این اختلال در کودکی خودش را با علائمی چون آسیب رساندن به دیگر کودکان، دزدی، دروغگویی و زیرپا گذاشتن قوانین نشان می‌دهد. از رفتارهایی که به خوبی می‌تواند وجود اختلال شخصیت ضد اجتماعی در کودکان را نشان دهد، می‌توان به آزار و اذیت رساندن به حیوانات و آتش زدن آن‌ها اشاره نمود. البته که ممکن است در دوران کودکی این اختلال خود را به شکل‌های دیگری نیز نشان دهد، مانند افسردگی، بیش فعال بودن و نافرمانی.

اگر والدین گرامی در همان زمان کودکی و تا زیر 15 سالگی فرزندشان، این علائم را جدی بگیرند می‌توان آن را درمان کرد. اما اگر آن‌ها را نادیده بگیرند، زمانیکه کودک به 18 سالگی برسد، دچار اختلال شخصیت ضد اجتماعی خواهد شد. در این زمان است که درمان و مراقبت مقداری سخت خواهد شد.

مشاورین و متخصصین در این زمینه تا به الان نتوانستند علت مشخصی را برای این اختلال پیدا کنند. اما می‌توان گفت برخی از عوامل هستند که در ایجاد اختلال شخصیت ضد اجتماعی نقش دارند. مانند:

  1. ژنتیک. می‌توان گفت که ساختار ژنتیکی تاثیر زیادی بر به وجود آمدن این اختلال در شخص دارد.
  2. عملکرد مغز
  3. نوع بزرگ شدن و رشد کودک

حتما بخوانید: روانشناس کودک

نحوه برخورد با شخصیت ضد اجتماعی

ممکن است که یکی از نزدیکان و اطرافیان شما دچار اختلال شخصیت ضد اجتماعی باشد. مهم است که شما بدانید چه نوع رفتاری را با این فرد داشته باشید. زیرا زندگی کردن با این اشخاص سخت می‌باشد و دائما با استرس و ترس همراه است. زیرا نمی‌توانید رفتارهای آنان را حدس بزنید. از همین رو باید با نحوه برخود با شخصیت ضد اجتماعی آشنا باشید تا بتوانید به راحتی در کنار این افراد زندگی کنید. برخی از راهکارها هستند که می‌تواند به شما برای مقابله کردن با آنان کمک کند. مانند:

  1. سعی کنید در رابطه، مرزهایی را برای خود و او تعیین نمایید.
  2. به مرزها عمل کنید. تنها تعیین مرز کافی نیست. زمانیکه برای خود حد و مرزی را مشخص می‌کنید، سعی کنید که به آن‌ها عمل نمایید.
  3. فرد مورد نظر را برای درمان شدن کمک کنید. او را دائما تشویق کنید که به دنبال درمان خود باشد. زیرا این افراد هرگز به دنبال درمان نخواهند رفت. زیرا از نظر خودشان هیچ مشکلی ندارند.
  4. سعی کنید رفتارهای آنان را به خود نگیرید. اگر که احساس می‌کنید او به شما دروغ گفته و یا شما را فریب داده، به دلیل رفتار بد شما یا ساده بودن شما نیست.
  5. باید تلاش کنید که در رابطه خود رفتارهای سوءاستفاده گرانه شخص مقابل را بشناسید. سعی کنید که بعد از شناسایی این رفتارها، سریعاً از آن فرد و رفتارش دوری کنید.
  6. تلاش نکنید که در این راه تنها باشید. سعی کنید از خانواده و یا دوستان کمک بگیرید و یک پشتیبانی برای خود ایجاد نمایید.
  7. همینطور می‌توانید از گرو‌ه‌های حمایتی بهره ببرید. با افرادی در تماس باشید که مشکلاتی شبیه به مشکلات شما را دارند. می‌توانید از تجربیات و راهکارهای آنان نیز بهره ببرید.
  8. می‌توانید نزد یک مشاور خوب و رواندرمانگر نیز برای مدیریت و درمان این اختلال بروید.

زندگی با شخصیت ضد اجتماعی

حال ممکن است شما فردی باشید که دچار اختلال شخصیت ضد اجتماعی هستید. زمانیکه وجود این اختلال در شما تایید می‌شود، به دنبال راه‌های درمان و مدیریت این اختلال خواهید بود. حال اگر به دنبال راهکار بوده و هم اکنون در حال تلاش هستید، ما به شما چند راهکار را پیشنهاد می‌دهیم که می‌تواند به شما کمک کند که با وجود این شخصیت نیز به راحتی و کنترل شده به زندگی خود ادامه دهید. برخی از این راهکارها عبارتند از:

  1. سعی کنید از مصرف مواد تحریک کننده مانند الکل، گل، مواد مخدر و سیگار خودداری کنید. (حتما بخوانید: مشاوره ترک اعتیاد)
  2. مدیتیشن و مراقبه انجام دهید. انجام این کار می‌تواند به شما در کنترل ذهن و آرامش شما کمک کند.
  3. نحوه برخود دیگران با خودتان را به اطرافیان خود مانند دوستان و خانواده‌تان توضیح دهید.
  4. حتما با یک رواندرمانگر و متخصص در این زمینه مشورت کنید و درمان خود را زیر نظر او ادامه دهید.
  5. هوش هیجانی خودتان را بهبود بخشیده و آن را تقویت کنید.
  6. سعی کنید که خشم خودتان را کنترل کنید.

تست سوسیوپات

شما عزیزان می‌توانید با انجام تست شخصیت ضد اجتماعی یا سوسیوپات، متوجه شوید که آیا دچار این اختلال شخصیتی هستید یا خیر! برای انجام این تست در ابتدا باید به بهترین مرکز مشاوره روانشناسی و درمانی در منطقه خود مراجعه نمایید. سپس با مراجعه به یک مشاور و رواندرمانگر می‌توانید در خواست خود را بیان نمایید. مشاور با ارائه چندین سوال، از شما می‌خواهد که با دقت کامل و صداقت تمام به سوالات تست پاسخ دهید. برخی از این سوالات عبارتند از :

1 – افراد دیگر مرا بسیار خطرناک می‌بینند.

بیشتر اوقات                غالبا                گاهی                       به ندرت                     هرگز

2- من رفتار مجرمانه داشته‌ام.

بیشتر اوقات                غالبا                گاهی                       به ندرت                     هرگز

3- من بسیار زیاد وارد دعوای فیزیکی می‌شوم.

بیشتر اوقات                غالبا                گاهی                       به ندرت                     هرگز

4- از نظر بقیه من تنها به فکر خودم هستم.

بیشتر اوقات                غالبا                گاهی                       به ندرت                     هرگز

5- من بیشتر اوقات در انجام مسئولیت‌های خود با شکست مواجه می‌شوم.

بیشتر اوقات                غالبا                گاهی                       به ندرت                     هرگز

و بسیاری از سوالات دیگر که در تست سوسیوپات یا شخصیت ضد اجتماعی بیان خواهد شد و وظیفه شما این است که به سوالات با صداقت تمام پاسخ دهید. زیرا پاسخ شماست که نتیجه تست را مشخص می‌سازد. سپس بعد از گذشت زمان معین، مشاور پاسخ‌های شما را دریافت و آن‌ها را بررسی می‌کند و نتیجه را به شما اعلام خواهد کرد.

علائم شخصیت ضد اجتماعی یا سوشیوپات

روش‌های درمان

اختلال شخصیت ضد اجتماعی یکی از خطرناک‌ترین اختلالات به حساب می‌آید. می‌تواند زندگی فرد و اطرافیان او را مورد تهدید قرار دهد. این موضوع می‌تواند باعث خودکشی، دستگیر شدن فرد، افسردگی و مصرف مواد در فرد گردد. به همین دلیل درمان و مدیریت این اختلال، بسیار مهم و ضروری می باشد. از آنجایی که هیچ آزمایش خون و تصویربرداری پزشکی نمی‌تواند این اختلال را تشخیص دهد، شما باید تست این اختلال را انجام دهید؛ بعد از اینکه وجود این اختلال با تشخیص مشاوران و متخصصین در شما تایید شد، می‌توانید درمان خود را نزد رواندرمانگران و روانشناسان متخصص آغاز کنید. متخصصین چندین راه را برای درمان، با توجه به نوع و شدت اختلال شما تجویز خواهند کرد. مانند:

  1. درمان بالینی و تعیین جلسات مشاوره و گفتار درمانی برای شما
  2. مصرف دارو
  3. روان درمانی

کلام آخر

همه ما انسان‌ها به دلایل مختلفی ممکن است دچار برخی اختلالات روانی مانند شخصیت ضد اجتماعی در خود بشویم. این موضوع هیچ اشکالی ندارد. اما باید بدانیم که در اسرع وقت درمان خود را آغاز کنیم. شما عزیزان می‌توانید از طریق پر کردن فرم درخواست مشاوره و یا تماس از طریق شماره تماس‌های داخل سایت و یا پیج اینستاگرام آرامش من، با مشاورین ما در تماس باشید و از خدمات ما بصورت حضوری و مشاوره تلفنی و آنلاین استفاده نمایید. کلینیک آرامش من با حضور مشاورین و متخصصین مجرب و با تجربه همه روزه در خدمت شما عزیزان می‌باشند.

 منابع:

دیدگاه‌ ها...

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره