این موضوع مهم را همه ما میدانیم که اگر ترس از ایجاد صمیمت در روابط خود داشته باشیم، با مشکلات بسیار زیادی روبرو خواهیم شد. در حقیقت میتوان گفت رفاه زندگی خود را از دست میدهیم. صمیمیت در رابطه، موضوع بسیار پیچیدهای است که همه افراد را در زندگی درگیر میکند. ترس داشتن از صمیمیت در هر فرد با فرد دیگر متفاوت است. این موضوع در رابطه خود را میتواند به خوبی نشان دهد و دارای علائم و نشانههایی میباشد. پس اگر شما احساس ترس از صمیمیت در روابط خود دارید، نگران نباشید. زیرا راهحل برای درمان این موضوع و کنترل کردن آن وجود دارد.
ترس از صمیمیت در رابطه چیست؟
در ابتدا لازم است که بدانیم ترس از صمیمیت در رابطه به چه معناست. معنا و مفهوم ترس از صمیمیت در رابطه، از اسم آن مشخص است. یعنی فرد از صمیمی شدن بیش از اندازه در رابطه خود میترسد. اجتناب و دوری از صمیمت، و اضطراب اجتناب، از دیگر نامهای شناخته شده این اختلال روانی است. معنای اصلی ترس از صمیمیت این است که فرد از رابطه فیزیکی و عاطفی طولانی مدت با تعهد، وحشت دارند. این افراد حتی گاهی آرزوی صمیمیت و نزدیکی به شخص دیگر را دارند، اما نمیتوانند. حتی اگر رابطه خود را به نابودی بکشانند، سعی میکنند که خودشان را دور کنند. البته این را باید بدانید که ترس از صمیمیت در رابطه کاملا ناخودآگاه است. این موضوع بر توانایی فرد تاثیر میگذارد. زیرا این افراد نسبت به پیشنهاد دیگران، نه نمیگویند و آن را قبول میکنند. اما نمیتوانند آن رابطه را حفظ کنند و با رفتارشان و ترسی که از صمیمیت و نزدیکی دارند، آن رابطه را خراب میکنند. این موضوع نه تنها در روابط عاشقانه بلکه در روابط دوستانه و خانوادگی نیز دیده میشود. از انواع ترس از صمیمت میتوان به موراد زیر اشاره نمود:
- فکری
- جنسی
- عاطفی
- معنوی
- تجربی
حتما بخوانید: تاثیرات مشاوره قبل از ازدواج
علائم ترس از صمیمیت در رابطه
ترس از صمیمیت با نشانهها و علائمی همراه است که میتوان با مشاهده این علائم در خود و یا فرد مقابل خود، متوجه شد که از ترس صمیمیت در رابطه رنج میبرد. برخی از این علائم و نشانهها عبارتند از:
1 – کمال گرا بودن
این خصوصیت در فرد باعث میشود که شخص دائما نگران این باشد که طرف مقابلش در رابطه با او چه فکری میکند. همین مورد باعث ایجاد حساسیت شده و نمیگذارد فرد در رابطه خود موفق باشد.
2- در روابط خود خرابکاری میکنید.
از بارزترین علائم ترس از صمیمیت در روابط این است که شما دائما در حال خراب کردن رابطه خود با شخص موردنظرتان هستید. به دلیل وجود برخی از اخلاقها، باعث میشوید که رابطه به نابودی گشیده شود.
3- اگر چندین رابطه داشتید و بعد از مدتی که به صمیمیت برسید آن را تمام میکنی،د یکی دیگر از مواردیست که نشان میدهد شما دچار ترس از صمیمیت در روابط خود هستید.
مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم: ترس از ازدواج یا گاموفوبیا
علل ایجاد ترس از صمیمیت در رابطه
ترس از صمیمت در رابطه میتواند به دلایل مختلفی که در زندگی برای فرد رخ میدهد، اتفاق افتد. برخی از این دلایل به حدی تاثیرگذار و شدید هستند که باعث میشوند فرد تا آخر عمر خود، از نزدیکی و صمیمیت بیش از اندازه بترسد. برخی از این دلایل عبارتند از:
- یکی از دلایل بسیار مهم که میتوان گفت تمام اختلالات روانی و رفتاری از همین علت نشات میگیرد، کودکی شخص است. اینکه چطور دوران کودکی خود را گذرانده باشید، در روابط آینده شما بسیار تاثیرگذار است.
- اختلالات رژیمی نیز ار دلایلی هستند که میتواند باعث شود، فرد دچار اختلال ترس از صمیمیت در رابطه شود.
- اگر جزو افرادی هستید که در خود فرو میروید، از صمیمیت در رابطه ترس دارید. زیرا نگران هستید که از دایره امن خود خارج شوید و فرد مقابلتان بر روی شما تسلط یابد و… . این نوع از ترس بیشتر در خانواده شکل میگیرد.
- برخی از افراد نیز از رها شدن و تنها ماندن ترس دارند. از این رو از صمیمیت بیش از اندازه ترسیده و حس میکنند همسرشان یا دوستشان آنها را ترک میکنند. از این رو هرگز با شخصی وارد صمیمیت و نزدیکی بیش از اندازه نمیشوند.
- ترس از صمیمیت میتواند از یک اختلال اضطرابی شکل بگیرد. ممکن است از قضاوت شدن بترسند، فوبیای لمس کردن داشته باشند. جالب است که بدانید این افراد ممکن است در صفحات مجازی خود هزاران دوست داشته باشند، اما از نظر رابطه اجتماعی به شدت ضعیف باشند.
موارد بالا از عواملی هستند که میتوانند باعث شوند فرد دچار ترس از صمیمیت در روابط خود باشد. پس باید به آن دقت کرد و با مشاهده علائم تشخیص داده شود که به چه دلیل این اتفاق رخ داده است. زیرا تشخیص علل این اتفاق میتواند به روند درمان بسیار کمک کند.
غلبه بر ترس از صمیمیت در رابطه
همانطور که گفته شد این اختلال درمان دارد و میتوان با آن مقابله کرده و آن را کنترل نمود. برخی از راهکارها وجود دارد که میتوانید از آنها برای غلبه بر ترس خود استفاده کنید. مانند:
- سعی کنید همیشه احساسات خود را بیان کنید و در آنها باقی بمانید. زیرا هرچه از احساسات خود دوری کنید بیشتر اذیت خواهید شد و ترستان بیشتر میشود. پس سعی کنید در موقعیت عاطفی خود بمانید.
- در گذشته خود غرق شوید و متوجه شوید که چرا از روبرو شدن با احساسات خود میترسید. کودکی شما نقش بسیار مهمی در شخصیت شما در بزرگسالی دارد.
- با احساسات خود روبرو شوید و آن را بپذیرید.سعی کنید با آنها آشنا شوید و جملات منفی را از خود دور نمایید.
- همیشه روابط خود را اولویت بندی کنید. زیرا روابط هستند که به زندگی شما روح میدهد؛ پس جزئیات آن مهم است. سعی کنید تمامی روابط خود را اولویت بندی کنید. روابطی که به شما احساس خوب میدهند را در اولویت خود قرار دهید.
درمان اختلال ایجاد صمیمت در روابط
درمان اختلال ترس از صمیمیت در رابطه بسیار مهم است. زیرا درمان نکردن آن باعث خواهد شد که شما به طور ناخودآگاه نیز دائما از دیگران دوری کرده و بر روی احساسات خودتان سرپوش بگذارید. این موضوع نیز ممکن است کمی طول بکشد تا نمایان شود. از این رو صحبت و مشاوره با یک مشاور خوب یا رواندرمانگر میتواند به شما کمک بسیار زیادی کند. میتواند کمک کند که درک بالایی از احساسات خود داشته باشید و آنها را بشناسید. از این رو میتوانید یک رابطه عالی و خوب را تجربه نمایید. شما میتوانید با مراجعه به بهترین مرکز مشاوره روانشناسی در تهران یا منطقه خود، دکتر و مشاور خود را انتخاب نمایید. سپس با توجه به دستور مشاور، جلسات تراپی خود را به طور منظم شرکت کنید.
این را بدانید که درمان شما تا حد زیادی به شرکت و همکاری شما بستگی دارد.
کلام آخر
شناخت و درمان تمامی اختلالات روانی بسیار مهم است. ترس از صمیمیت در رابطه نیز یکی از این اختلالاتی است که میتواند باعث بروز آسیب فراوانی شود. زیرا این ترس باعث میشود که شما بر روی احساسات خود سرپوش بگذارید، که همین موضوع نیز سبب بروز اختلالات دیگری خواهد شد. کلینیک آرامش من با حضور مشاورین و متخصصین مجرب در این حوزه همه روزه در خدمت شما عزیزان میباشند. شما عزیزان میتوانید از طریق تماس با پشتیبانی و یا پر کردن فرم درخواست مشاوره با مشاورین و متخصصین تیم قوی آرامش من در تماس باشید. همچنین میتوانید به راحتی ارتباط خود را با هر روشی که دلخواهتان است با مشاورین آرامش من برقرار کنید. میتوانید یکی از روشهای حضوری، مشاوره آنلاین و یا مشاوره تلفنی را به راحتی و با توجه به شرایط خودتان انتخاب نمایید.
منابع: