نارکولپسی یا اختلال خواب

شاید برای شما هم پیش‌آمده است که مغر شما نمی‌تواند بیدار ماندن یا خوابیدن را به خوبی کنترل کند. بسیاری از افراد مجبورند در طول روز به وسیله برخی موارد خارجی بیدار بمانند. زمانیکه اختلال در خواب با مشکل روبرو شود و این مساله در طولانی مدت اتفاق بیوفتد، دچار یک اختلال در انسان خواهد شد. نام این اختلال نارکولپسی می‌باشد. ممکن است شما دچار این اختلال باشید ولی از آن مطلع نباشید. در واقع شناختن علائم این اختلال را ندانسته و با درمان آن آشنایی کافی ندارید. ما در این مقاله شما را با اختلال نارکولپسی و راه‌های درمان آن، آشنا خواهیم کرد.

نارکولپسی چیست؟

همانطور که گفته شد، نارکولپسی یک نوع اختلال و یک مشکل در خواب است. اختلال نارکولپسی بسیار نادر است و در دراز مدت در فرد ظاهر می‌شود. این بیماری فرد را از انتخاب زمان بیدار ماندن یا خوابیدنش، باز می‌دارد. در حقیقت می‌توان گفت که نارکولپسی یک بیماری عصبی مزمن است که سیستم عصبی را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. همین امر سبب خواهد شد که، کیفیت زندگی شما نیز تحت تاثیر قرار گیرد. افرادی که مبتلا به این بیماری هستند، بیدار ماندن برایشان سخت است و درطول روز به طور ناگهانی و یکدفعه به خواب فرو می‌روند.

علت نارکولپسی یا اختلال خواب

علت اصلی به وجود آمدن نارکولپسی تا به امروزه مشخص نشده است. دانشمندان هنوز نمی‌دانند که چه چیزی باعث به وجود آمدن این اختلال می‌شود. دانشمندان بر این عقیده هستند که علت نارکولپسی یا اختلال خواب شامل چندین مورد است که باهم ترکیب می‌شوند و در مغز تغییراتی را ایجاد می‌کنند. برخی از دانشمندان به این معتقدند که اختلال خواب به دلیل اینکه مغز نمی‌تواند ماده شیمیایی هیپوکرتین را بسازد، ایجاد می‌شود. برخی نیز به این نتیجه رسیده‌اند که بخش‌هایی از مغز که کنترل خواب را تنظیم می‌کنند، مشکل دارند. عواملی مانند ژنتیک، ضربه خوردن به سر، ضربه مغزی، یائسگی، استرس‌ و برخی بیماری‌ها نیز می‌توانند باعث ایجاد اختلال نارکولپسی شوند.

حتما بخوانید: درمان استرس شدید

علائم اختلال خواب

اختلال نارکواپسی مانند سایر اختلالات روانی دارای علائم و نشانه‌هایی می‌باشد. برخی از علائم رایج آن را در این قسمت از مقاله به شما معرفی خواهیم کرد. با دیدن یک یا چندین مورد از این علائم در خود و یا اطرافیانتان، باید هر چه سریع‌تر به مشاورین و متخصصین مراجعه نمایید. برخی از علائم رایج نارکولپسی عبارتند از:

1 – توهمات

برخی از صداها و خواب‌های ترسناک که بسیار واقعی و واضح هستند. در هنگام خوابیدن این توهمات به سراغ شما می‌آید.

2- فلج خواب

 تا چند دقیقه بعد از بیدار شدن در صحبت کردن و حرکت کردن ناتوان هستید.

3- خواب آلودگی بیش از اندازه در طول روز

در طول روز به طور ناگهانی میل شدیدی به خوابیدن به سراغ شما می‌آید.

4- از دست دادن ناگهانی کنترل عضلات

5- بروز مشکل در تمرکز کردن

6- پرخوری کردن

7- احساس خستگی شدید در طول روز و بی‌انرژی بودن

8- ضعیف شدن اندام‌ها

9- احساس افسردگی

10- ایجاد مشکل در بینایی و تار دیدن

11- اختلال در خواب شبانه و دائم بیدار شدن

12- کارهای روتین خود را انجام می‌دهید اما بدون آگاهی. بیشتر اوقات چیزی در رابطه با انجام کارتان یادتان نمی‌آید.

مطالعه این مطلب برای شما مفید است: علائم افسردگی

علت و علائم نارکولپسی یا اختلال خواب

تست نارکولپسی

زمانی که شما علائم را در خود مشاهده کردید، باید برای تشخیص صحیح و قطعی آن نزد پزشک بروید. پزشک با بررسی برخی از آزمایشات متوجه خواهد شد که شما دچار اختلال نارکولپسی شده‌اید یا خیر! یک متخصص با انجام و بررسی موارد زیر تعیین می‌کند که این بیماری در شما وجود دارد:

1 – آزمایش خون ژنتیکی

با انجام این آزمایش و بررسی جهش ژنتیکی پزشک متوجه خواهد شد که شما دچار نارکولپسی یا اختلال خواب هستید یا خیر!

2- پرسیدن سوال در رابطه با خواب شما

پزشک ممکن است در رابطه با ساعات و نوع خوابیدن شما سوالاتی از شما بپرسد. شما باید به دقت و صادقانه به سوالات پزشک پاسخ دهید.

3- انجام تست مغزی

برای انجام این تست باید یک شب تا صبح را در مراکز بهداشتی و یا مشاوره بگذرانید. این تست توسط دستگاهی که با الکترودهایی به سر شما وصل می‌شود انجام می‌دهند. این تست حرکات پا، چشم و ضربان قلب شما را اندازه گیری و ثبت می‌کند.

مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد می‌کنیم: الکتروشوک درمانی

4- ثبت سوابق خواب

پزشک از شما درخواست می‌کند برای یک یا د وهفته ساعات خواب خود را ثبت کنید. اینکه در چه ساعاتی خوابتان می‌گیرد و چند ساعت به خواب فرو می‌روید. این سوابق می‌تواند وجود اختلال نارکولپسی در شما را تعیین کند.

5- انجام تست مشکل خواب چندگانه

در این تست پزشک از شما می‌خواهد که در یک مکانی نزد ایشان در مدت زمانی به تعداد چهار یا پنج بار چرت بزنید. با هر بار چرت زدن و بیدار شدن شما پزشک الگوی خوابتان را اندازه‌گیری می‌کند. افرادی که دچار نارکولپسی باشند زودتر به خواب می‌روند.

انجام این موارد باید توسط پزشک و متخصصین حاذق انجام شود. علت خواب بیش از اندازه می‌تواند کم خوابی و یا مصرف برخی از داروها نیز باشد. پس در تشخیص نارکولپسی باید مهارت و علم کافی داشت. تاکید می‌گردد که به هیچ عنوان خودتان به صورت سر خود نسبت به تشخیص و درمان این اختلال اقدام نکنید و فقط با رفتن نزد دکتر روانشناس تشخیص و درمان را به متخصص در این زمینه بسپارید.

عوارض اختلال خواب

عوارض اختلال خواب

اختلال نارکولپسی از آنجایی که یک بیماری است، عوارضی را به همراه خود دارد. عوارضی که براثر داشتن اختلال نارکولپسی در افراد ظاهر می‌شوند به شرح زیر می‌باشد:

  • چاقی
  • آسیب‌های جسمی و فیزیکی
  • تاثیرات منفی بر روی روابط
  • ایجاد اختلال در محل کار و عملکرد افراد

حتما بخوانید: نوروفیدبک

درمان و دارو برای نارکولپسی

هیچ درمان خاصی برای نارکولپسی وجود ندارد و به عقیده متخصصین، این بیماری درمان نمی‌شود. اما می‌توان با تغییر سبک زندگی و مصرف برخی از داروها نارکولپسی را کنترل کرد تا آسیب زیادی به زندگی وارد نشود. در واقع می‌توان آن را کنترل کرد تا زندگی را دچار اختلال نکند.

همانطور که گفتیم برخی از داروها هستند که می‌توان با مصرف آن‌ها این اختلال را کنترل کرد. برخی از داروهای نارکولپسی عبارتند از:

1 – برخی از داروها که به عنوان محرک سیستم عصبی شناخته می‌شوند. مصرف این داروها به این دلیل است که شما در طول روز بیدار بمانید. این داروها باید توسط پزشک و متخصص برای شما با توجه به میزان اختلال تجویز شود. از عوارض جانبی این داروها می‌توان به حالت تهوع و سردرد اشاره کرد. در برخی نیز با مصرف این داروها اضطراب و استرس دیده می‌شود.

2- برخی از داروها نیز که توسط پزشک تجویز می‌شود داروهایی هستند که برای کنترل خواب و فلج خواب مفید هستند. این داروها به کاهش توهم نیز کمک فراوانی می‌کنند. از عوارض جانبی این داروها می‌توان به بی خوابی بیش از اندازه، مشکل در رژیم غذایی و افزایش وزن اشاره کرد. (فلوکستین و سرترالین)

3- پزشکان برای برخی از افراد برای کنترل نارکولپسی، برخی داروهای ضدافسردگی را تجویز می‌کنند. عوارض این داروها خشکی دهان و سبکی سر می‌باشد. ( پروتریپتیلین و توفرانیل)

4- برخی از داروها هستند که به بهبود خواب شبانه بسیار کمک می‌کنند. این داروها برای کنترل خواب در طول روز نیز مفید هستندو در دو  نوبت مصرف می‌گردند. این داروها نیز باید باتوجه به تشخیص پزشک و با نسخه برای شما تجویز گردد.

نارکولپسی و کاتاپلکسی

دو نوع نارکولپسی وجود دارد نارکولپسی نوع یک و نوع دو.

  • بیش از 20 درصد افراد مبتلا به نارکولپسی، به نوع یک آن دچار می‌شوند. نارکولپسی نوع یک شامل کاتاپلکسی می‌شود. کاتاپلکسی، یک نوع اختلال است که باعث از دست دادن ناگهانی کنترل عضلات می‌شود. این اختلال نیز می‌تواند آنقدر شدید باشد که باعث شود شما دیگر قادر به راه رفتن نباشید و بر روی زمین بیوفتید.
  • 80 درصد افراد مبتلا به نارکولپسی، به نوع دو آن مبتلا می‌شوند. این نارکولپسی شامل کاتاپلکسی نمی‌شود و برخلاف نوع یک، بسیار سخت تشخیص داده می‌شود.

کلام آخر

نارکولپسی یک اختلال روانی است که متاسفانه تا آخر عمر، فرد را درگیر می‌کند. شما می‌توانید در صورت وجود این اختلال، برای کنترل کردن آن، با تغییر شیوه زندگی خود و تحت نظر بودن توسط یک پزشک، به بهبود وضعیت سلامت روان خود کمک کنید. اگر به طور مداوم تحت کنترل بوده و مراقب سلامت روان خود باشید این بیماری نمی‌تواند زندگی شما را دچار اختلال کند. تیم قوی مشاوره روانشناسی آرامش من به همین منظور برای شما موقعیتی را فراهم نموده تا بتوانید در هر شرایطی با متخصصان ما در تماس باشید. شما عزیزان می توانید از طریق شماره‌های درج شده و یا تکمیل فرم درخواست مشاوره در سمت چپ با متخصصین ما در ارتباط باشید.

منابع:

دیدگاه‌ ها...

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *