افسردگی بعد از اعتیاد

اعتیاد یک مقوله و رخداد بسیار تلخ و سخت می‌باشد که متاسفانه هر فردی می‌تواند دچار اعتیاد شده و زندگی خود را به نابودی بکشاند. درست است که اعتیاد بسیار سنگین است. اما افسردگی بعد از اعتیاد، بسیار سخت‌تر و دشوارتر می‌باشد. زیرا رویایی و مقابله با اعتیاد، کار بسیار دشواری است. از این رو برخی از افراد بنا به دلایل تاثیرات منفی این بلای خانمانسوز دچار فشار روحی و روانی شده که به اصطلاح به آن افسردگی بعد از اعتیاد گفته می‌شود.

این افسردگی بسیار شایع بوده و می‌توان گفت اکثر افرادی که به این بیماری و اختلال دچار می‌شوند را درگیر خود می‌سازد. به همین دلیل است که پزشکان و متخصصین بر روی این مساله تحقیقات فراوانی انجام داده‌اند و خوشبختانه راهکار برای مقابله و کنترل این موضوع موجود می‌باشد. با ما همراه باشید تا با این پدیده و علت ایجاد آن و همچنین درمان و نوع برخورد بعد از ترک آشنا شوید.

افسردگی بعد از اعتیاد چیست؟

زمانی که فردی به مواد مخدر اعتیاد پیدا می‌کند، هنگام مصرف کردن آن و تا زمانیکه مواد مخدر بر روی فرد تاثیرگذار است، شخص احساس شادی می‌کند. اما زمانیکه تاثیر آن از بین رود، فرد در آن لحظه است که متوجه اعمال خود می‌شود. در اینجاست که شخص در حالت هوشیاری قرار گرفته و به اعتیاد و حال و روز بد خودش می‌اندیشد. در این مسیر شخص با فراز و نشیب و چالش‌هایی با خود روبرو می‌شود. سوالاتی را گاها از خود می‌پرسد که جوابی برای آن‌ها ندارد.

از این رو دچار دگرگونی حال روحی و روانی می‌گردد. که علائم آن با علائم افسردگی مطابقت داشته و به آن افسردگی بعد از اعتیاد گفته می‌شود. در حقیقت افسردگی بعد از اعتیاد، یکی از مراحلی است که فرد در این مسیر پر از چالش خود طی می‌کند. اگر که شما و یا فردی از نزدیکانتان دچار علائم افسردگی بعد از اعتیاد شده باشد، باید تحت درمان قرار گیرد. درمانی که بتواند هر دو مشکل را یعنی هم افسردگی و هم اعتیاد را در شما از بین ببرد. از این رو زمانیکه شما بخواهید اعتیاد را کنار گذاشته و یا ترک کنید، به پدیده‌ای به نام افسردگی روبرو می‌شوید. که به عبارت دیگر از عوارض بزرگ بعد از اعتیاد و ترک کردن، افسردگی می‌باشد.

علت ایجاد افسردگی بعد از اعتیاد

باید بدانید که افسردگی بعد از اعتیاد بسیاری از افراد را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. پس اگر شما و یا یکی از عزیزانتان به این مشکل گرفتار شد، به هیچ عنوان نگران نشوید. زیرا علم پزشکی و روانشناسی به حدی پیشرفت کرده است که به راحتی می‌تواند فرد را از این منجلاب، بدون بروز هیچ مشکلی بیرون کشد. برخی از علل ایجاد افسردگی بعد از اعتیاد یا ترک شامل موارد زیر می‌باشد:

  1. زمانیکه شخص مواد مخدر مصرف می‌کند، بر روی ساختار عملکرد مغز خود تاثیر می‌گذارد و آن را دچار تغییر می‌کند. تغییرات در شیمی و ساختار مغز، از اصلی‌ترین عوامل ایجاد افسردگی است که با مصرف مواد مخدر این عامل به راحتی ایجاد می‌شود. زمانیکه شخص مواد مخدر را مصرف می‌کند، به شدت احساس شادی دارد. اما زمانیکه آن را مصرف نکند به شدت احساس ناراحتی و افسردگی می‌کند.
  2. از طرفی افراد معتاد به هیچ عنوان به فکر سلامت روحی و جسمی خود نیستند. یکی از دیگر از عوامل ایجاد افسردگی، همین دوست نداشتن خود و اهمیت ندادن به سلامت جسمی و روانی است.
  3. زمانی که فرد به یکباره از حالت سرخوشی خود خارج شده و به حالت هوشیاری می‌رسد، یک شوک بزرگ به مغز وارد می‌کند.
  4. از دیگر دلایل ایجاد افسردگی بعد از ترک یا اعتیاد، این است که شخص با زندگی جدیدی روبرو شده که آن را نمی‌شناسد. همین موضوع باعث می‌شود فرد دچار دوگانگی شده و از لحاظ روحی اذیت شود.
  5. برخی از رویدادهای جدید در زندگی بعد از اعتیاد نیز ممکن است به حدی سخت باشد که فرد را دچار فروپاشی کرده و باعث ایجاد اضطراب و استرس در او شود.
  6. از طرفی با شروع زندگی جدید ممکن است که در ابتدا احساس تنهایی کنید. زیرا دیگر دوستانتان در کنارتان نبوده و ممکن است خانواده نیز شما را کمی رها کرده باشند.

علت ایجاد افسردگی بعد از اعتیاد

درمان بی‌حوصلگی و افسردگی بعد از اعتیاد

شما عزیزان برای درمان افسردگی بعد از اعتیاد خود و یا فردی در نزدیکی خود، باید اقدامات لازم را انجام دهید. باید نزد یک روانپزشک و یا دکتر روانشناس بروید و مشکل خود را بیان نمایید. متخصص نیز موظف است که هر دو مشکل شما (یعنی هم اعتیاد و هم افسردگی) را به خوبی درمان نماید. البته که با درمان ریشه‌ای اعتیاد، افسردگی نیز خود به خود از بین رفته و حال شخص، رو به بهبودی می‌رود. برخی از راهکارها نیز وجود دارد که می‌تواند برای درمان بی‌حوصلگی و افسردگی بعد از اعتیاد در شخص مفید باشد. مانند:

  1. حتما از یک مشاور اعتیاد و یا کمک حرفه‌ای در این باره استفاده کنید. زیرا مقابله با افسردگی باید به شیوه‌ای سالم و درست انجام گردد، که شما خود به تنهایی نمی‌توانید. مشاور و متخصص به شما عزیزان بنا به نوع افسردگی بعد از اعتیاد و شدت آن، یا روش شناختی رفتاری و روان درمانی را پیشنهاد می‌دهند و یا درمان از طریق دارو را برایتان در نظر می‌گیرند.
  2. می‌توانید از یک مرکز ترک اعتیاد و یا مشاوره ترک اعتیاد کمک بگیرید و درمان سرپایی انجام دهید.
  3. به حرف پزشک و مشاور خود به خوبی گوش دهید و برای درمان‌های پزشکی، خودتان را آماده سازید.
  4. مراقب خودتان باشید. سعی کنید مراقبت کردن از خود را بیاموزید و آن را تمرین کنید.
  5. ورزش کرده و فعالیت بدنی مناسب داشته باشید. از یک مربی حرفه‌ای برای انجام ورزش روزانه خود استفاده کنید.
  6. خواب خوب و کافی و رژیم غذایی اصولی و سالم برای خود داشته باشید. از یک متخصص تغذیه نیز می‌توانید در این باره کمک بگیرید.
  7. شکرگذار باشید و افکار خود را مثبت کنید.
  8. استرس خود را مدیریت کنید.
  9. به انجام فعالیت‌های موردعلاقه خود بپردازید.
  10. زمانی را به خارج از خانه اختصاص دهید و خوش گذرانی کرده و از تمام فکرها، دوری کنید.

نحوه برخورد بعد از ترک

ممکن است ما به عنوان فردی باشیم که یکی از عزیزانمان دچار اعتیاد شده باشد و بعد از مدتی آن را ترک کرده باشد. نحوه برخورد شما به عنوان نزدیکان او بسیار مهم بوده و می‌تواند بر زندگی بعد از اعتیاد او، تاثیرگذار باشد. زیرا شخصی که اعتیاد را ترک می‌کند، با کوچکترین عاملی نیز دوباره لغزیده و ممکن است به سمت مواد مخدر روی آورد. ما در این قسمت از مقاله به شما همراهان عزیز برخی از راهکارها را برای نحوه برخورد بعد از ترک را ارائه می‌دهیم. مانند:

  • در ابتدا بهتر است که شما نیز از کمک یک مشاور ترک اعتیاد و یا رواندرمانگر در این مسیر استفاده کنید. زیرا مشاور به خوبی دست شما را در این مسیر گرفته و شما احساس تنهایی و سردرگمی نخواهید کرد.
  • از خودتان مراقبت کرده و حواستان به سلامت روح و جسم خود باشد. تا بتوانید به خوبی با فردی که ترک کرده، برخورد داشته باشید.
  • از عزیزتان مراقبت کرده و در شرایط سخت او را تنها نگذارید.
  • او را دائما تشویق کنید که به ترک خود ادامه دهد و از کمک پزشک استفاده نماید.
  • با او همانند فرد عادی برخورد کرده و مراقب نگرانی‌های او باشید.

نحوه برخورد اطرافیان بعد از ترک

  • بیش از اندازه بر روی او حساس نشوید.
  • به او نشان دهید که او را دوست داشته و به او اهمیت بدهید.
  • در روند بهبود و ترک، هرگز کاری نکنید که او احساس شرمندگی و گناه کند.
  • اطلاعات خود را در رابطه با اعتیاد و فرد معتاد و همچنین ترک بالا ببرید.
  • سعی کنید در جلسات درمانی او، همراهش شرکت کرده و کنارش باشید. همدلی شما با او، او را دلگرم‌تر کرده و روند ترک را برایش آسان می‌کند.

کلام آخر

هر زمان که احساس افسردگی و پوچی بعد از اعتیاد و یا ترک کردید، به یاد آورید که به هیچ عنوان تنها نیستید. شما می‌توانید به راحتی و با خیال آسوده، نزد بهترین مشاوران اعتیاد و مراکز درمانی و ترک اعتیاد بروید تا مشاورین و متخصصین در کمال آرامش از شما عزیزان، حمایت کنند. هر زمان که افسردگی بعد از اعتیاد بر شما غلبه کرد، این را به یاد آورید که زندگی بعد از اعتیاد و بدون مواد مخدر، ارزش این جنگیدن‌های سخت را دارد. پس با عزمی راسخ به دنبال ترک و رهایی از اعتیاد باشید.

کلینیک روانشناسی آرامش من با حضور مشاورین و رواندرمانگران در حوزه  اعتیاد، همه روزه پاسخگوی شما عزیزان می‌باشد. شما می‌توانید از طریق تماس با شماره‌های داخل سایت و یا پر کردن فرم درخواست مشاوره، با مشاورین و متخصصین تیم قوی آرامش من به راحتی در ارتباط باشید. همچنین می‌توانید از طریق مشاوره حضوری و مشاوره آنلاین و همچنین مشاوره تلفنی به راحتی با  متخصصین کلینیک آرامش من در تماس باشید.

منابع:

دیدگاه‌ ها...

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *