همه انسانها بلوغ را تجربه میکنند. بلوغ در دوران کودکی فرد رخ داده و به این معنی است که شخص از دوران کودکی خود خارج شده و وارد بزرگسالی میشود. این دوره، هم برای دختران و هم برای پسران رخ میدهد. که کاملا طبیعی میباشد و در افراد با علائم مشخصی همراه است. که این علائم در دختران و پسران با یکدیگر متفاوت است. ما در این مقاله در رابطه با بلوغ پسران صحبت خواهیم کرد. شما به عنوان یک پسر باید بدن خود را بشناسید. و یا اگر به عنوان والدین این مقاله را میخوانید، باید به طور کامل در رابطه با علائم بلوغ پسران و چالشهایی که فرزندتان با آن روبرو میشود را بشناسید؛ تا بتوانید در این دوران حساس در کنار او بوده و به خوبی با آنان برخورد کنید.
بلوغ پسران
بلوغ به معنای رشد و خارج شدن از کودکی و وارد شدن به دوران بزرگسالی است. در دوران بلوغ پسران، بدن آنان شروع به تغییراتی میکند که این تغییرات بنا به دلیل تغییرات هورمونی میباشد. درحقیقت این تغییرات هورمونی باعث ایجاد ترشح هورمونهای جدید شده و تغییرات هورمونی جدید در پسران، باعث تفییرات فیزیکی آنان میشود. باید بدانید که بلوغ پسران، بخشی از رشد آنان است. پسران در این دوران به رشد و بلوغ جنسی، بلوغ فیزیکی و تغییرات هورمونی که در بزرگسالی رخ میدهد، میرسند. باید بدانید این دوران بسیار مهم و ضروری است.
پسران بین سن 9 تا 14 سالگی و کمی دیرتر از دختران به سن بلوغ میرسند. از این رو اگر در بین این سنین شما عزیزان با علائم بلوغ در خود و یا در فرزندتان روبرو نشدید، بدانید که یک مشکل وجود دارد. باید سریعا نزد متخصص بروید و اقدامات درمانی را انجام دهید. بلوغ در پسران به این دلیل رخ میدهد که بدن بتواند هورمون تستسترون و اسپرم را بسازد. اگر بلوغ در پسری رخ ندهد، پس نشان دهنده ساخته نشدن این هورمون مهم و اسپرم میباشد، که در آینده فرد را با مشکلات بزرگی روبرو میسازد. شما عزیزان برای درمان و یا چک کردن، باید نزد یک متخصص و یا فوق تخصص غدد بروید.
علائم بلوغ پسران
دوران بلوغ زمانی است که کودکان از نظر جنسی بالغ شده و از نظر فیزیکی و هورمونی بدنشان قادر به فرزندآوری میشود. این یک تغییر بزرگ در بدن میباشد. به دنبال این تغییر بزرگ، رسیدن به بلوغ با علائم مشخصی همراه است. علائم بلوغ پسران با علائم بلوغ دختران متفاوت بایکدیگر میباشد. برخی از علائم رایج در زمان شروع بلوغ پسران شامل موارد زیر میباشد:
- بافت عضلانی بیشتری در بدن شما شکل میگیرد، از این رو اندازه بدن شما تغییر یافته و بزرگتر میشود.
- اندازه آلت تناسلی و بیضهها شروع به تغییر کردن میکنند و بزرگ میشوند.
- رشد مو در اطراف بیضهها، آلت تناسلی، بر روی سینهها، زیربغل، صورت، بازوها و پاها را مشاهده میکنید.
- قد بلندتر میشوید. اندامتان نیز رشد کرده و بزرگتر میشود.
- دچار رویای خیس میشوید. به این معنی که شما در خواب به انزال میرسید. آلت تناسلی شما سفت و منقبض میشود و مایع منی که شامل اسپرم و مایعات دیگر میباشد، از آلت تناسلی شما در خواب خارج میشود.
- بیضهها شروع به ساختن اسپرم میکنند. اسپرم همان مایعی است که با انجام فعالیت جنسی، از بدن شما خارج شده و وارد رحم زنان میشود. در آنجا با عمل لقاح با تخمک زنان جنین شکل میگیرد.
- بدن و صورتتان شروع به زدن جوش و آکنه میکند.
- بیشتر از قبل عرق میکنید، که این عرق نیز با بوی بد همراه میباشد.
- از نظر جنسی و عاطفی تقویت شده و دید شما به دیگران، به شکل عاشقانه و یا جنسی تغییر میکند.
- صدای شما تغییر میکند و به اصطلاح دورگه میشود.
چالشهای بلوغ پسران
بلوغ با تغییرات بسیار زیادی در پسران همراه است. این تغییرات هورمونی و وارد شدن کودک به دنیای بزرگسالی، راحت نمیباشد. زیرا این تغییرات فیزیکی بسیار بزرگ بوده و قطعا فرد را از جهات مختلف دچار چالش میکند. برخی از نگرانیها و چالشهایی در دوران بلوغ پسران وجود دارند که شامل موارد زیر میشود:
- اضطراب و استرس به سراغشان میآید.
- ممکن است به موادمخدر روی آورند.
- ممکن است روابط جنسی ناامن و پرخطر داشته باشند.
- امکان این وجود دارد که به دلیل تغییرات شدید هورمونی به خود و یا دیگران آسیب برساند.
- احساسات آنان به شدت قوی میشود. که باید با روشهایی آنها را تخلیه نمود تا بتوانند ان را کنترل کنند.
- بدنشان به دلیل تغییرات هورمونی و عرق کردن بوی بد میدهد.
- انزال و نعوظ ممکن است بدون هیچ تصورات جنسی و یا لمسی رخ دهد.
- خودارضایی بیش از اندازه
- سوالات و کنجکاوی بیش از اندازه در رابطه با جنسیت و مسائل جنسی
- افزایش وزن و تغییرات بدنی و ظاهری که باعث کاهش اعتماد به نفس در آنان میشود.
- صورت آنان شروع به تغیییر کرده و در دوران بلوغ، قیافه ظاهری باب میل نمیباشد.
- تغییرات در خلق و خو و بد خلق شدن.
کنار آمدن با بلوغ پسران به عنوان والدین
درست است که بلوغ پسران با چالشها و ناراحتیهایی همراه است. اما میتوان با برخی از راهکارها با این چالشها کنار آمد تا دوران بلوغ بدون هیچ دردسر بزرگی سپری شود. به عنوان والدین، دوران بلوغ پسرتان ممکن برایتان کمی اضطرابآور باشد. یا ندانید که در صورت بروز برخی از رفتارها و تغییرات، چه واکنشی از خود نشان دهید.
- شما باید در ابتدا بتوانید ارتباط خوبی با فرزندتان برقرار کنید.
- با او صمیمی شوید و در رابطه با تمام مسائل با او به راحتی صحبت کنید.
- فرزندتان باید حمایت شما را احساس کند.
- شما به عنوان والدین باید فرزند خود را در این دوران تشویق کنید که به دنبال هدف خود بوده و مستقلانه زندگی کند. اما در کنار این تشویق و حمایتها نیز باید بتوانید قوانین و مقرراتی را تعیین کرده و به آنها پایبند باشید.
- همچنین شما باید به خوبی با آنها در رابطه با بلوغ پسران حرف زده و علائم و تغییراتی که در این دوران دچارش میشوند را برایشان توضیح دهید.
- به آنها در رابطه با مسائل جنسی و آمیزش جنسی و هچنین خطرات روابط جنسی ناامن توضیح دهید.
- همچنین باید رابطه جنسی ایمن را به خوبی به آنها آموزش دهید. برای اطلاع بیشتر در این زمینه پیشنهاد میکنیم مقاله آموزش مسائل جنسی را مطالعه کنید.
- زمانیکه آنها احساسات مختلف و پیجیده را تجربه میکنند، به آنها اطمینان خاطر داده و آنها را رها نکنید.
- به آنها داشتن سبک زندگی سالم را آموزش دهید.
- به پسرانتان احترام گذاشته و حد و مرزهایی را تعیین کنید.
- به طور کلی شما به عنوان یک والدین باید حامی و یک الگوی رفتاری خوب برای آنان باشید.
چگونه در رابطه با بلوغ پسران با آنها صحبت کنیم؟
شما عزیزان به عنوان والدین باید زودتر از موعد بلوغ، با پسران خود صحبت کنید. بلوغ پسران از اوایل سن 10 یا 11 سالگی شروع میشود. اما برخی از پسران از اوایل سن 9 سالگی وارد بلوغ شده و تا اواخر سن 15 سالگی در دوران بلوغ، باقی میمانند. هیچ تفاوتی ندارد در چه سنی به بلوغ برسد. مهم این است که شما در رابطه با این مساله به طور کامل و واضح با او صحبت کنید. برای برخی از والدین بیان این مساله کمی سخت میباشد. متاسفانه در کشور ما نیز بسیاری از والدین به این مساله اهمیتی نداده و با فرزندشان در این باره صحبتی نمیکنند.برخی نیز بر این عقیده هستند که در رابطه با این مسائل نباید به هیچ عنوان با فرزندانمان صحبت کنیم. تمام این باورها اشتباه میباشد.
این را باید بدانید که اگر در رابطه با بلوغ پسران با آنها صحبت نکنید و آموزشهای لازم را به آنها ندهید، قطعا در این دوران با چالشهای سختی روبرو خواهید شد.شما باید یک روزی را که هم برای شما و هم برای پسرتان زمان خوبی است را انتخاب نمایید. سپس به آرامی و با آرامش در رابطه با بلوغ و طبیعی بودن این موضوع، علت ایجاد بلوغ و علائم آن، با فرزندتان صحبت کنید. سپس به سوالات او با دقت و بدون هیچ خجالتی پاسخ دهید. به عنوان مثال اگر از شما در رابطه با رشد موهای زائد خود سوال پرسید، بدون اینکه به او احساس شرم و خجالت دهید این موضوع را از نظر علمی برایش توضیح دهید. برای این کار نیز میتوانید از یک کمک حرفهای مانند مشاورین و روانشناسان حوزه کودک و نوجوان استفاده کنید.
مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم: مشاوره برای نوجوانان دختر
کلام آخر
تمام افراد در زندگی خود بلوغ را تجربه میکنند. مهم این است که در این دوران، اطلاعات لازم را داشته باشیم و به عنوان والدین و یا به عنوان فردی که در سن بلوغ است، بدانیم چطور باید رفتار کنیم. بلوغ پسران با دختران متفاوت بوده و علائم خاص خودش را دارد. از این رو رفتار و نوع برخورد نیز در این دوران با دختران متفاوت است. برای دانستن اطلاعات بیشتر و نوع رفتار در این زمینه بهتر است از یک مشاور کودک و نوجوان کمک گرفت.
کلینیک آرامش من بعنوان بهترین مرکز مشاوره کودک و نوجوان در تهران با حضور مشاورین و متخصصین حرفهای و مجرب در زمینه مشاوره کودک و نوجوان همه روزه پاسخگوی شما عزیزان میباشد. شما عزیزان میتوانید از طریق تماس با شماره های داخل سایت و یا پر کردن فرم درخواست مشاوره با مشاورین و متخصصین کودک و نوجوان تیم قوی آرامش من به راحتی در ارتباط باشید.
منابع: