دروغ گفتن

دروغ گفتن یک عادت بد است که می‌توان گفت اکثر افراد این عادت بد را در خود دارند. برخی با شدت بالا و برخی با شدت کم‌تر. زیرا مردم نمی‌دانند که این کار چقدر می‌تواند آسیب رسان باشد و به ضرر آن‌ها تمام شود. متاسفانه با گذشت زمان دروغگویی تبدیل به عادت در فرد می‌شود و به سختی می‌توان این خصلت بد را از او دور کرد. از این رو باید بسیار مراقب باشیم. درست است که با دروغ گفتن، کسی متوجه آن نمی‌شود و مجازاتی نخواهید کشید، اما آثار روانی آن به مراتب چندین برابر سخت‌تر از مجازات قانونی و فیزیکی است. با ما همراه باشید تا با این موضوع و انواع آن آشنا شوید و سعی کنید که از این صفت بد دوری کنید.

دروغگویی چیست؟

دروغ گفتن یک عادت بد و بسیار منفی است که می‌تواند در فرد به صورت ناخودآگاه نیز ظاهر شود. معنای لغوی دروغ به معنای بیان یک سخن نادرست و به دور از حقیقت است. می‌تواند یک سخن از کسی باشد که تا به حال آن را نگفته است. نگفتن حقیقت می‌تواند سهوی و یا عمدی باشد، که هیچ فرقی با یکدیگر ندارند. ذات دروغ مشخص است. اگر شما در زندگی خود هر نوع دروغی را بر زبان آورید، به مرور زمان  به طور ناخودآگاه آن صفت تبذیل به عادت همیشگی و یک ویژگی رفتاری در شما خواهد شد. در کل و به طور خلاصه می‌توان گفت که دروغ یک ادعای باطل است که فرد آن را به جای حقیقت بیان می‌کند.

دروغگو کیست؟ ويژگی‌های فرد دروغگو

فردی که حقیقت را بر زبان نمی‌آورد و عادت به دروغ گفتن دارد را دروغگو می‌نامند. اصولا این افراد شبیه به هم می‌شوند و دارای برخی ویژگی‌های مشترک هستند که می‌توان به راحتی آن‌ها را تشخیص داد. مانند:

  1. فردی که دروغگوست، در هنگام صحبت کردن بدن خود را بیش از حد معمول تکان می‌دهد.
  2. این افراد در هنگام صحبت کردن، اشتباه زیاد دارد و دائما در حال سرپوشانی اشتباهات کلامی خود است.
  3. فردی که دروغ می‌گوید، در هنگام صحبت کردن چشمانش بازتر از حد معمول می‌شود.
  4. زمانیکه از این افراد سوالی می‌پرسید، عصبی می‌شود و گوش و بینی خود را می‌خاراند.
  5. فرد دروغگو در رابطه با همه مسائل نظر می‌دهد و بسیار پر حرف است.
  6. این افراد به هنگام صحبت کردن با صدای بلند صحبت می‌کنند.
  7. این افراد فراموشکار هستند. کافیست چند روز بعد، از او در رابطه با موضوعی که از قبل درباره او صحبت کرده بود، بپرسید؛ اگر دروغ گفته باشد، قطعا یک داستان دیگر با موضوعی متفاوت را برای شما تعریف خواهد کرد.
  8.  فرد دروغگو در هنگام صحبت کردن بی‌دلیل می‌خندد.

موارد بالا از مهم‌ترین و بارزترین ویژگی‌های فردی است که دائما در حال دروغگویی می‌باشد. این را باید بدانید زمانیکه این کار را انجام می‌دهید، باید منتظر روزی باشید که دروغ شما فاش می‌شود. پس اگر فردی هستید که دائما در حال انجام این کار هستید و یا شخصی را در اطراف خود می‌شناسید که به دروغگویی معروف است، این را بدانید که آخرش منجر به رسوایی خواهد شد.

انواع دروغ

دروغ انواع مختلفی دارد. دروغ گفتن از هر نوعش که باشد، آسیب رسان است و به هیچ عنوان نمی‌شود آن را توجیه نمود. پس اگر کسی به شما گفت دروغ مصلحتی یا سفید گفته است و قصدش خیر بوده، هرگز نگذارید که به کارش ادامه دهد. خود شما نیز نباید هرگز این کار را انجام دهید. انواع آن عبارتند از:

دروغ‌های ساختگی

 دروغی است که فرد از درست بودن آن مطمئن نمی‌باشد. این نوع، از بدترین نوع آن بوده که می‌تواند باعث شود آبروی فردی که درباره او حقیقت گفته نشده است، کامل برود. علاوه بر این باعث شایعه پراکنی می شود و بسیاری از زندگی‌ها را به نابودی بکشاند.

قول‌هایی که شکسته می‌شود

این نوع، شامل وعده و قول‌هایی می‌شود که به فرد موردنظر خود داده‌اید، ولی می‌دانید که به او عمل نخواهید کرد. به عنوان مثال در رابطه خود، می‌دانید که هرگز با او ازدواج نمی‌کنید اما به دروغ به او می‌گویید که قصد ازدواج با او را دارید و این می‌تواند آسیب فراوانی به فرد وارد کند.

دروغ‌های سفید

دروغی است که مردم فکر می‌کنند بیان آن هیچ ایرادی ندارد. به عنوان مثال تشکر و قدردانی از هدیه‌ای که زیاد خوشتان نیامده، دروغ سفید است. یا رفتن به جایی که زیاد دوست ندارید و در رابطه با آن حقیقت را نمی‌گویید. این موضوع ممکن است که آسیب زیادی به شما یا دیگران وارد نکند، اما به مرور زمان این موضوع باعث عدم صداقت در شما خواهد شد و تمام اطرافیانتان متوجه آن خواهند شد.

اغراق کردن

اینگونه است که شما به حقیقت، یک دروغ اضافه می‌کنید. به اصطلاح می‌گویند که طرف اغراق می‌کند. این کار را افرادی انجام می‌دهند که می‌خواهند به چشم آیند. این موضوع نیز با گذر زمان تبدیل به یک عادت می‌شود که ترک آن بسیار سخت است.

سرقت ادبی

سرقت ادبی هم یک دروغ بزرگ است و هم یک دزدی به حساب می‌آید. بسیاری از افراد هستند که آثار ادبی و هنری را به اسم خود منتشر می‌کنند. این کار هم دروغ گفتن به مردم بوده و هم دزدی از صاحب اثر است، که در کشور ما جرم به حساب می‌آید و باید طبق قانون مجازات شوند.

دروغ اجباری

دروغ اجباری را افرادی می‌گویند که عزت نفس بسیار پایینی دارند. این افراد با اینکه بیان حقیقت به نفع آن‌هاست و ساده‌تر می‌باشد، باز هم تن به دروغگویی می‌دهند؛ زیرا این افراد نیاز به توجه خاص دارند.

دروغ فریب دهنده

فردی که این نوع دروغ را می‌گوید، با پنهان کردن حقیقت، دیگران را فریب می‌دهد. این فریب می‌تواند برای فرد خطرناک و حتی کشنده باشد. زیرا می‌تواند فرد را به شدت گمراه نماید و از مسیر اصلی حقیقت دور سازد.

دروغ جسورانه

این نوع، در واقع دروغی است که همه حقیقت آن را می‌دانیم، اما باز در رابطه با آن جسورانه دروغ می‌گوییم و هیچ ترسی از آن نداریم. در حقیقت، افرادی این نوع از فریب را انتخاب می‌کنند که زیاد باهوش نمی‌باشند.

دروغ گفتن از نظر روانشناسی

دروغگویی در همه جوامع رد شده است و یک کار ناشایست می‌باشد. اما باز چرا همه ما انسان‌ها در مرحله اول هرکاری سعی در دروغ گفتن داریم؟! اول باید بگوییم که دروغگویی یک مکانیسم دفاعی است، زیرا باعث می‌شود فرد کنترل موقعیت را به دست خودش بگیرد تا از آسیب پذیری دور بمانند. از نظر روانشناسی زمانی فرد دروغ می‌گوید که از بیان حقیقت می‌ترسد. حس می‌کند با راستگویی، شخصیت او طرد می‌شود و عزت نفس او به شدت پایین می‌آید. در برخی دیگر از افراد نیز به این دلیل که به دیگران اعتمادی ندارد، این کار را انجام می‌دهند. گذشته تلخ و کودکی دشوار باعث ایجاد این رفتار در فرد می‌شود. زیرا والدین خشمگین و کنترل‌گر، باعث می‌شوند که فرزندانشان به افرادی تبدیل شوند که دائما دروغ می‌گویند. (حتما بخوانید: راه‌های تقویت عزت نفس)

افراد نیز به این دلیل دروغ می‌گویند تا از آسیب‌های احتمالی که آن‌ها را نشانه می‌گیرد، در امان بمانند. از نظر روانشناسی برخی به این دلیل دروغ می‌گویند که از احساساتی مانند احساس گناه و پشیمانی، اضطراب و ترس دور باشند.

عواقب دروغ گفتن

هرگز نمی‌توان گفت که دروغ گفتن، سالم بوده و عواقبی را در پی‌خود ندارد. این عمل هر چقدر هم که به نفع طرفین باشد، باز هم ممکن است باعث رسوایی طرفین شود. اگر شما به طور مکرر این کار را انجام می‌دهید، عواقبی به دنبال آن وجود دارد. مانند:

  1. دیگران، دیگر به شما اعتمادی نخواهند داشت.
  2. این کار عدم اعتماد به نفس شما را نشان می‌دهد. (حتما بخوانید: تکنیک‌های افزایش اعتماد به نفس)
  3. باعث می‌شود برای دیگران یک فرد ناامن به حساب آیید.
  4. همیشه حس عذاب وجدان و ترس در شما وجود دارد.
  5. تبدیل به یک عادت ناخودآگاه می‌شود که نمی‌توانید آن را ترک کنید و ناخواسته آن را انجام می‌دهید.
  6. باعث آسیب به دیگران می‌شود. از نظر مالی، آبرو و جسمی می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

کلام آخر

دروغگویی می‌تواند مفید باشد، اما میزان مفید بودن آن بسیار کم است. از این رو می‌تواند تبدیل به یک عادت بد در شما شود. بهتر است زمانی که در خود علائم و نشانه‌های دروغ گویی را مشاهده کردید، سریعاً برای ترک آن اقدام نمایید. کلینیک آرامش من بعنوان بهترین مرکز مشاوره در تهران با سالیان سال تجربه در این حوزه می‌تواند به خوبی شما را راهنمایی کرده تا بتوانید به راحتی این عادت بد را کنار بگذارید. مشاورین و متخصصین مجرب و با تجربه تیم قوی آرامش من همه روزه در خدمت شما عزیزان می‌باشند. می‌توانید از طریق تماس با شماره‌های داخل سایت و یا پر کردن فرم درخواست مشاوره به راحتی با مشاورین ما در تماس باشید و از خدمات مشاوره آنلاین و تلفنی و حضوری ما استفاده نمایید.

 منابع:

دیدگاه‌ ها...

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *