اختلالات روانی نوجوانان

دوران نوجوانی یکی از دوران‌های پرچالش و بسیار سخت برای هر فردی می‌باشد. این موضوع خانواده‌ها را نیز به شدت درگیر کرده است. باید بگوییم که در این دوران بنا به دلایل تغییرات هورمونی و برخی از عوامل دیگر، اختلالات روانی در نوجوانان شکل می‌گیرد. که همین مساله باعث وجود سوءتفاهمات بین فرد و خانوده‌اش می‌شود. زیرا گمان می‌کنند که فرزندشان کمی قصد آزار آن‌ها را دارد و یا به شدت سرکش است. اما گاهی بسیاری از این رفتارها، ریشه در برخی از اختلالات روانی در نوجوانان دارد. از این رو باید علائم را شناخت و با روشی صحیح برای درمان این اختلالات و کمک به نوجوان خود، اقدامات لازم را انجام داد. حال این اختلالات روانی و رفتاری رایج در نوجوان چیست؟ از نظر روانشناسی چه تعریفی داشته و مشکلاتی که یک نوجوان در مدرسه دارد چیست و راهکارهای درمان این اختلالات چه چیزی می‌باشد؟ با ما همراه باشید…!

اختلالات روانی در نوجوانان

اختلالات روانی در نوجوانان یک موضوع بسیار مهم و حائز اهمیت و بسیار رایج و شایع می‌باشد. زیرا این سن، یک سن بسیار مهم بوده که فرد دچار تغییراتی از همه نظر می‌شود. این تغییرات نیز قطعا با چالش‌هایی همراه خواهد بود. این اختلالات روانی انواع مختلفی داشته و ممکن است هر شخصی را بنا به نوع شخصیت و نوع زندگی او، درگیر سازد. این موضوع باید توسط یک متخصص در حوزه بهداشت سلامت روان بررسی شود. شما عزیزان باید علائم را شناخته تا بتوانید به عنوان یک والدین خوب، سریعا نوجوان خود را از این اختلالات روانی “که گاهی اثرات سوء به همراه دارد”، نجات دهید. طبق آمار نیز از هر 5 نوجوان بین 9 تا 17 سال، یک نفر دچار اختلال روانی می‌باشد. این آمار بسیار تاسف بار است. از این رو به شدت باید مراقب نوجوان خود باشید.

حتما بخوانید: مشاوره کودک و نوجوان

انواع اختلال روانی در نوجوانان

 درست است که بسیاری بر این باورند که دوران نوجوانی یک دوران بسیار خوش بوده و نوجوانان و کودکان در بی‌خیالی و سرخوشی طی می‌کنند، اما باید بگوییم که 20 الی 30 درصد نوجوانان دچار یک نوع اختلال روانی می‌شوند. که این آمار نشان از بالا بودن میزان اهمیت این دوران می‌دهد. همانطور که گفتیم اختلالات روانی در نوجوانان بسیار زیاد بوده و انواع مختلفی دارد. برخی از اختلالات روانی رایج در نوجوانان شامل موارد زیر می‌شود:

1ـ افسردگی

از مهم‌ترین اختلالات روانی در این دوران می‌توان به افسردگی نوجوانان اشاره کرد. 13 درصد از نوجوانان دچار این اختلال روانی می‌شوند، که می‌تواند تمام جنبه‌های زندگی آن را در برگیرد. به خصوص در خلق و خو و احساسات آنان، تاثیر بسیار زیادی دارد.

2ـ اختلال اضطراب

از رایج‌ترین اختلالات نیز می‌توان به اختلال استرس و اضطراب در بین نوجوانان اشاره کرد. که با احساس ناراحتی، نگرانی و ترس بیش از اندازه همراه می‌باشد. که 32 درصد از نوجوانان دچار این اختلال می‌شوند.

ای دی اچ دی یا اختلال بیش فعالی

9 درصد از نوجوانان دچار این اختلال می‌شوند. که به تازگی بیشتر مورد بررسی و توجه افراد قرار گرفته است.

انواع اختلال روانی در نوجوانان

4ـ اختلال در خوردن و خوابیدن

بسیاری از والدین از اینکه فرزندشان در نوجوانی بیش از اندازه می‌خورد و یا اینکه بسیار کم اشتها می‌باشد، می‌نالند. این اختلال تحت عنوان اختلال خوردن شناخته می‌شود. همچنین برخی از نوجوانان بسیار کم خواب بوده و یا بیش از اندازه می‌خوابند. این موضوع نیز یکی دیگر از اختلالات رایج در نوجوانان است که به عنوان اختلال خوابیدن نامیده می‌شود.

مشکلات رفتاری نوجوانان

برخی از اختلالات نیز می‌باشند که در رفتار نوجوانان دیده می‌شود. یعنی آن نوجوان دارای اختلال رفتاری می‌باشد. اختلال رفتاری نیز انواع مختلفی داشته که در بین نوجوانان بسیار رایج است. این مشکلات رفتاری نیز چالش‌های بسیار سختی را برای خود نوجوان و والدین و اطرافیانش به وجود خواهد آورد. گاهی نیز آسیب‌های این اختلالات رفتاری در نوجوانان به حدی سنگین است که غیرقابل جبران شده و زندگی شخص را به نابودی می‌کشاند. از این رو به شدت باید حواسمان باشد. برخی از اختلالات رفتاری رایج بین نوجوانان شامل موارد زیر می‌باشد:

  • اختلال مصرف کردن مواد مخدر
  • خشونت
  • داشتن روابط جنسی پر خطر
  • وارد شدن در گروه‌های خطرناک مانند قاچاق و یک باند
  • روابط عاطفی اشتباه
  • کمبود توجه
  • نافرمانی
  • بیش فعال بودن
  • بی‌حوصلگی و بی‌فرمانی
  • رفتارهای بزهکارانه
  • افکار خودکشی
  • خودآزاری و آزار دیگران

مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد می‌کنیم: بی‌توجهی والدین به کودک و نوجوان

مشکلات رفتاری نوجوانان

مشکلات نوجوانان در مدرسه

همه ما شنیده‌ایم که نوجوانان در مدرسه چالش‌هایی را داشته و با مشکلاتی روبرو می‌شوند. ما در قبل به برخی از اختلالات روانی و برخی مشکلات رفتاری رایج در نوجوانان اشاره کردیم. وجود این اختلالات روانی در نوجوانان، باعث می‌شود که آن‌ها در مدرسه با مشلاتی روبرو شون. و یا برای خانواده خود در رابطه با مدرسه، مشکلات و چالش‌هایی را ایجاد نمایند. برخی از این چالش‌ها و رفتارهای رایج شامل موارد زیر می‌باشد:

  • قلدری کردن
  • مصرف و پخش مواد مخدر در مدرسه
  • مدرسه نرفتن
  • فرار از مدرسه
  • داشتن رفتاری ناپسند و بی ادبانه با مدیر و معلمان مدرسه
  • درس نخواندن

مشکلات نوجوانان از نظر روانشناسی

از نظر روانشناسی نوجوانان برخی از مشکلات را در این سن خواهند داشت. بیشتر این مشکلات نیز بنا به دلیل وجود بیماری و اختلالات روانی و رفتاری در آن‌ها می‌باشد. از طرفی روانشناسان بر این اعتقاد هستند که مشکلات بر روی نوجوانان با علائم و مشخصاتی همراه است. برخی از این علائم عبارتند از:

  1. زمانی که نوجوان شما انرژی کمی داشته باشد.
  2. در خواب بسیار مشکل دارند.
  3. در خوردن نیز با چالش‌هایی همراه هستید.
  4. منزوی شده و تنهایی را بیشتر دوست دارند و از جمع دوری می‌کنند.
  5. سیگار، گل و مواد مخدر دیگر را مصرف می‌کنند.
  6. رفتارهای خطرناک از خود نشان می‌دهند.
  7. بیش از اندازه ورزش کرده و یا به هیچ عنوان فعالیتی ندارند.
  8. نسبت به انجام فعالیت‌هایی که در قبل به انجام آن علاقه داشتند، بی انگیره می‌شوند.
  9. دائم به خود آسیب می‌رسانند. به عنوان مثال پوست خود را می‌برند و یا با سیگار می‌سوزانند.
  10. فحاشی کرده و یا رفتارهای بسیار ناپسند از خود نشان داده و از لباس‌های نامتعارف استفاده می‌کنند.

این را هم بخوانید:

مشکلات نوجوانان از نظر روانشناسی

درمان اختلالات روانی و مشکلات رفتاری در نوجوانان

زندگی با فرد نوجوان کمی سخت و پیچیده به نظر می‌رسد، اما راهکارهایی برای کنترل آنان وجود دارد. باید بدانید که درمان اختلالات رفتاری و روانی در نوجوانان اگر بدون روش‌های درمانی مناسب باشد، می‌تواند شرایط را سخت‌تر و چالش برانگیزتر کند. بهترین توصیه برای کنترل رفتار و درمان نوجوان خود این می‌باشد که از یک کمک حرفه‌ای مانند یک متخصص و مشاور خوب استفاده نمایید. برخی از درمان‌های رایج برای درمان اختلالات رفتاری و روانی نوجوانان شامل موارد زیر می‌باشد:

  • روان درمانی به صورت فردی
  • بستری کردن در بیمارستان برای ترک مواد مخدر و یا بهبود برخی از اختلالات روانی و رفتاری شدید در آن‌ها. مانند اضطراب، دوقطبی، استرس و افسردگی
  • خانواده درمانی که در این روش از خانواده در طی جلسات درمانی کمک گرفته و آن‌ها را نیز در مسیر درمان درگیر می‌کنند.
  • تغییر سبک زندگی و کمک به نوجوان برای تغییر آن. دوری از عصر دیجیتال و استفاده به اندازه از آن، ورزش کردن و داشتن تغذیه مناسب، خواب خوب، بودن به اندازه در اجتماع و …

مطالعه این مطلب می‌تواند برای شما مفید باشد: اعتیاد به اینترنت و راه‌های درمان

کلام آخر

ما در این مقاله در رابطه با اختلالات روانی و رفتاری نوجوانان و مشکلاتی که می‌توانند به وجود آورند، صحبت کردیم. متوجه شدیم که بسیاری از نوجوانان دچار این اختلالات و چالش‌ها می‌شوند. جایگاه ما به عنوان یک نوجوان و یا والدین این است که این رفتارها را شناخته و در صورت ظهور علائم، سریعا آن‌ها را کنترل کنیم. علم روانشناسی می‌تواند در باب این مساله به اشخاص کمک بسیاری کند. کافیست که به بهترین کلینیک‌های روانشناسی مراجعه کرده و یا از طریق سایت، نوبت خود را تعیین کنید و مشاور کودک و نوجوان خود را به طور منظم ملاقات کرده و روند درمانی را پیش بگیرید. کلینیک آرامش من با حضور مشاورین و متخصصین مجرب و با تجربه در زمینه کودک و نوجوان همه روزه پاسخگوی شما عزیزان می‌باشد. شما می‌توانید از طریق تماس با شماره‌های داخل سایت و یا پر کردن فرم درخواست مشاوره، به راحتی با مشاور خصوصی خود به روش‌های حضوری، تلفنی و آنلاین در ارتباط باشید.

منابع:

دیدگاه‌ ها...

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *