اختلال فیلوفوبیا یا عشق هراسی

فیلوفوبیا

عشق و عاشق شدن یکی از زیباترین حس‌هایی است که همه ما خواستار تجربه آن هستیم. همه ما می‌دانیم که این حس چقدر شیرین است. اما شاید کمی ترسناک نیز به نظر برسد. زیرا افرادی هستند که بر این باورند: “عاشق شدن با درد همراه ست”. اما نمی‌توان گفت این درد زجرآور است. بلکه دردی است همراه با لذت. اما با این حال، هستند افرادی که از عاشق شدن ترس دارند. این اختلال فکری در افراد فیلوفوبیا نامیده می‌شود. افراد دارای این فوبیا از اینکه عاشق فردی شوند، وحشت کرده و هرگز نمی‌خواهند که وارد یک رابطه عاشقانه شوند. حال اینکه فیلوفوبیا چیست و چه تاثیراتی بر فرد دارد و علائم و علت ایجاد آن چه چیزی می‌باشد و راهکارهای درمان آن چیست؛ تماما در این مقاله گفته شده است. شما می‌توانید با خواندن این مقاله به پاسخ بیشتر سوالات خود در این باره دست یابید. با ما همراه باشید…!

فیلوفوبیا چیست؟

فوبیا یک اختلال اضطرابی شدید است که انواع مختلفی دارد. فیلوفوبیا نیز ترس از عشق و عاشق شدن می‌باشد. افرادی که از عشق و عاشقی می‌ترسند، دارای اختلال فیلوفوبیا می‌باشند. اختلال فیلوفوبیا گاهی به قدری شدید می‌شود که بر روی زندگی عاطفی شخص، تاثیر بسیار بدی می‌گذارد. این اختلال همچنین شامل ترس از وارد شدن به یک رابطه جدید، و یا ترس از اینکه فرد نتواند رابطه را حفظ کند نیز می‌باشد. در وهله اول این اختلال تنها باعث ترس فرد از عاشق شدن است. اما به مرور زمان و تشدید آن، باعث می‌شود که فرد وارد هیچ رابطه عاشقانه‌ای نشده و یا از هر رابطه عاشقانه‌ای که در آن حضور دارد، به راحتی خارج شود.

همین موضوع باعث می‌شود فرد احساس منزوی بودن و تنهایی به او دست دهد. تعیین اینکه چه تعداد از افراد دارای این اختلال هستند، کار راحتی نیست . زیرا بسیاری از افراد این علائم را در خود پنهان کرده و هرگز بروز نمی‌دهند. اما با توجه به آماری که در دسترس است، می‌توان گفت از هز 10 بزرگسال، یک نفر و از هر 5 نوجوان 1 نفر دچار این اختلال می‌شوند.

علائم اختلال فیلوفوبیا

فیلوفوبیا اختلالی نیست که پزشک بتواند راحت او را تشخیص دهد. باید فرد به دنبال علائم این اختلال در خود بوده و با مشاهده علائم، سریعا نزد روانشناس برود. در اینصورت است که دکتر روانشناس نیز با بررسی علائم موجود، پی به وجود این بیماری و اختلال در فرد می‌برد. برخی از علائم فیلوفوبیا (که رایج‌ترین علائم این اختلال هستند)، شامل موارد زیر می‌باشد:

  1. دور کردن افراد از خود
  2. از شریک عاطفی خود ترسیده و از ابراز احساسات آن وحشت می‌کنید.
  3. نمی‌توانید یک رابطه عاطفی و صمیمانه با فرد دیگر برقرار کنید.
  4. دائما در روابط احساسی خود احساس اضطراب و ترس دارید.
  5. همیشه ترس از دست دادن شریک عاطفی خود را در سر دارید.
  6. در رابطه خود احساس حقارت می‌کنید.
  7. احساس وحشت و ترس شدید دارید.

در برخی از موارد نیز با شدید شدن این اختلال در فرد، شخص در صورت مواجه شدن با یک رابطه عاشقانه و یا صحبت در این باره، با علائم فیزیکی زیر روبرو می‌شود:

  1. حالت تهوع
  2. سرگیجه شدید
  3. ضربان قلب بالا
  4. عرق کردن
  5. خشک شدن دهان
  6. اسهال
  7. نفس تنگی
  8. حمله پانیک
  9. درد در قفسه سینه
  10. لرزش بدن

علائم اختلال فیلوفوبیا

علت ایجاد اختلال ترس از عاشق شدن

فیلوفوبیا نیز همانند سایر اختلالات اضطرابی و روانی بنا به وجود علل مختلفی در فرد ایجاد می‌شود. اینگونه نیست که بی‌دلیل فرد دچار این احتلال شده باشد، بلکه دلایلی باعث شده‌اند، فرد از عاشق شدن و عشق وحشت زده شود. شما عزیزان بعد از مشاهده علائم این اختلال در خود، باید نزد روانشناس رفته تا او با بررسی دقیق علائم در شما، متوجه دلیل ایجاد این اختلال نیز شود. تا بتوان به طور ریشه‌ای این بیماری را درمان کرد. برخی از علل ایجاد فیلوفوبیا در فرد عبارتند از:

1ـ تروماهای کودکی

فردی که فرزند طلاق است و یا دائما شاهد مشاجره خانواده خود بوده است، قطعا در نوجوانی و بزرگسالی با ترس از عاشق شدن روبرو خواهد شد. ممکن است فردی در سنین کودکی خود مورد آزار و اذیت قرار گرفته باشد. همین موضوع باعث خواهد شد که در بزرگسالی از نزدیک شدن و یا تجربه عشق، وحشت داشته باشد.

2ـ عوامل فرهنگی و محیطی که در آن رشد کرده است

ممکن است فرد در محیط و فرهنگی مذهبی و شدید که افراد را از عشق و رابطه با جنس مخالف می‌ترساند، رشد کرده باشد. همین موضوع به مرور بر افکار و روابط او تاثیر می‌گذارد.

3ـ ترس از طرد شدن

یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار و مهم در ایجاد اختلال فیلوفوبیا، ترس از طرد شدن می‌باشد. زمانیکه شخص از اینکه ار جانب شخصی طرد شده و نادیده گرفته شود، ترس داشته باشد، قطعا از نزدیک شدن و عاشقی نیز ترس خواهد داشت.

4ـ تجربه یک رابطه تلخ

ممکن است فرد از رابطه قبلی خود ضربه سنگینی خورده باشد. این موضوع نیز باعث خواهد شد فرد از برقراری رابطه عاشقانه جدید بترسد.

عوارض اختلال عشق هراسی

همانطور که در این مقاله مطالعه نمودید، فیلوفوبیا یک اختلال است. همه ما نیز می‌دانیم که هر نوع اختلالی باعث ایجاد عوارضی در زندگی ما خواهد شد. به خصوص اگر این اختلالات روانی باشد. فیلوفوبیا نیز یک اختلال روانی بوده و باعث می‌شود که زندگی فرد دستخوش تغییراتی شود. این تغییرات نیز به هیچ عنوان مثبت نیست. برخی از عوارض این اختلال در زندگی فرد عبارتند از:

  1. باعث ایجاد اختلال نعوض در آقایان می‌شود.
  2. باعث مصرف مواد مخدر می‌گردد.
  3. اختلال افسردگی و یا اختلال هراس را در فرد ایجاد می‌کند.
  4. باعث ایجاد اختلال استرس و اضطراب شدید می‌گردد.
  5. در برخی افراد باعث ایجاد افکار خودکشی می‌گردد.

تست فیلوفوبیا

بیشتر اختلالات روانی موجود را می‌توان با انجام برخی از تست‌ها متوجه شد. فیلوفوبیا نیز از آن دسته اختلالاتی است که می‌توان با انجام تست‌های روانشناسی، وجود آن را در خود متوجه شد. شما برای انجام تست فیلوفوبیا باید به یک کلینیک روانشناسی معتبر در محل زندگی خود مراجعه نمایید. سپس با تعیین نوبت از منشی، می‌توانید نزد روانشناس و متخصص رفته و این تست را انجام دهید. تست فیلوفوبیا شامل چندین سوال است که شما باید در مدت زمان معینی به آن‌ها پاسخ دهید.

شما عزیزان باید با صداقت کامل به تمام سوالات پاسخ دهید. زیرا جواب شما به سوالات است که نتیجه تست را معین می‌کنید. پاسخ غلط و به دروغ شما بر نتیجه تست تاثیر گذاشته و منجر به تشخیص غلط متخصص می‌شود. مشاورین و متخصصین پس از بررسی پاسخ‌ها، متوجه حضور و یا عدم حضور این فوبیا در شما خواهند شد؛ و سپس با توجه به شدت این اختلال، بهترین روش درمانی را برای شما در نظر خواهند گرفت. برخی از سوالات این تست شامل موارد زیر می‌شود:

1ـ آیا زمانی که در یک موقعیت عاشقانه قرار می‌گیرید، دچار علائم فیزیکی مانند بالا رفتن ضربان قلب، عرق کردن و یا لرزش می‌شوید؟

به ندرت                   همیشه                     هرگز

2ـ آیا ترس داشتن شما از عشق باعث ایجاد اختلال در زندگی روزمره شما شده است؟

به ندرت                  همیشه                      هرگز

3ـ آیا به این می‌اندیشید که صمیمیت شما با فرد دیگر باعث ترس در شما می‌شود؟

به ندرت                  همیشه                      هرگز

در بالا به برخی از سوالات تست این اختلال اشاره شد. با مراجعه به مرکز مشاوره آرامش من متخصصین ما تست اختلال فیلوفوبیا را به طور کامل انجام داده و به راحتی می‌توانند وجود این اختلال را در شما تشخیص دهند و با بهترین روش‌ها به درمان این اختلال در شما بپردازند.

تست فیلوفوبیا یا عشق هراسی

درمان اختلال فیلوفوبیا

زمانی که فیلوفوبیا به حدی برسد که شما دچار اضطراب و استرس افراطی شوید و علائم آن در شما شدید شود، نیازمند مراجعه به یک پزشک هستید. همانطور که در قبل نیز بیان کردیم، هیچ آزمایشی نیز برای تشخیص این اختلال وجود ندارد. متخصصین تنها با بررسی علائم در فرد و انجام تست فیلوفوبیا می‌توانند وجود این اختلال را در فرد متوجه شوند. اما زمانی هم که متوجه شوند، می‌توانند با برخی از روش‌های درمانی این فوبیا را درمان کنند. که این موضوع بستکی به خود فرد و شدت اختلال او نیز دارد. برخی در مدت زمان کمی بهبود یافته، ولی برخی از افراد ممکن است در مدت زمان طولانی‌تری درمان یابند. برخی از روش‌های درمانی موجود برای درمان این اختلال شامل موارد زیر می‌باشد:

1- درمان شناختی رفتاری

این روش، یکی از رایج‌ترین شیوه‌های درمانی برای بهبود هرنوع اختلال روانی است. در این روش روانشناس با فرد دارای اختلال صحبت کرده و به او کمک می‌کند تا رفتارها و افکار خود را دیده و با آن‌ها روبرو شود. به مرور زمان به فرد کمک می‌کند که افکارش را درک کند. کم کم این کار باعث می‌شود فرد متوجه شود که تمام این رفتارهای او به دلیل افکار اوست، و به مرور زمان آن‌ها را رها کند.

حتما بخوانید: هیپنوتیزم درمانی

2ـ تغییر سبک زندگی

برخی از افراد با تغییر دادن سبک زندگی خود می‌توانند این بیماری و اختلال را تا حد زیادی کنترل کنند. مانند ورزش کردن، تغذیه و خواب خوب، نشست و برخواست با افراد دیگر و…

3ـ مواجه درمانی

این روش برای بسیاری از بیماران مفید بوده است. طبق آمار موجود، این روش 90 درصد تاثیر مثبت، بر روی روند بهبودی فرد مبتلا به فیلوفوبیا دارد. این روش درمانی به فرد می‌آموزد در هنگام مواجه شدن با علائم این اختلال، بتواند از تکنیک‌های آرام سازی خودش استفاده کند. مانند استفاده از مدیتیشن و یا تکنیک تنفس در صورت بروز علائم. با انجام تکنیک ها به مرور زمان فرد می‌تواند خود را آرام کرده، و دیگر از عاشق شدن هراسی نداشته باشد.

4ـ درمان با استفاده از دارو

در کنار روش‌های شناختی رفتاری و مواجهه درمانی، همچنین با تغییر سبک زندگی، برخی از روانشناسان با توجه به شدت این اختلال، برخی از داروهای ضدافسردگی را نیز برای فرد تجویز می‌کنند.

کلام آخر

همه ما ممکن است که در ابتدا و وهله اول، از عاشق شدن هراس داشته باشیم. این موضوع کاملا طبیعی است. اما موردی که وجود دارد این است که فیلوفوبیا نباید به اشتباه تشخیص داده شود. به همین دلیل است که تاکید داریم در صورت مشاهده کوچکترین علائم در خود، سریعا به متخصص مراجعه نمایید. زیرا اگر درمان نشود، باعث بروز بسیاری از عوارض در زندگی فرد خواهد شد که گاها غیرقابل جبران است. کلینیک آرامش من با حضور متخصصین و مشاورین مجرب در این زمینه همه روزه پاسخگوی شما عزیزان می‌باشد. شما می‌توانید با پر کردن فرم درخواست مشاوره و یا تماس از طریق شماره‌های داخل سایت، با مشاورین و متخصصین تیم قوی و حرفه‌ای آرامش من در تماس باشید. همچنین می‌توانید از طریق مشاوره حضوری، مشاوره آنلاین و مشاوره تلفنی با روانشناس خود به راحتی ارتباط برقرار کرده و جلسات درمانی خود را به طور منظم طی کنید.

منابع:

دیدگاه‌ ها...

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *