حملات پانیک و راه‌های درمان آن

حمله پانیک

همه ما انسان‌ها در مواقع حساس دچار اضطراب و وحشت می‌شویم. این یک واکنش طبیعی در برابر موقعیت‌های خطرناک و استرس‌زا می‌باشد. اما در برخی از افراد این حس به طور ناگهانی و بدون دلیل نمایان می‌شود، که باعث آزار فرد و اطرافیان او خواهد شد. احساسات شدید ترس و وحشت که موجب بالا رفتن ضربان قلب و تعریق شدید می‌شود را پانیک می‌گویند. این بیماری یک بیماری روانی و یک اختلال است که عدم سلامت روان فرد را نشان می‌دهد. با شناخت پانیک و علائم آن می‌توان آن را با دارو و برخی مراقبت‌ها درمان کرد. در ادامه شما را با این موضوع بیشتر آشنا خواهیم کرد.

پانیک عصبی چیست؟

همانطور که گفته شد پانیک به حالت وحشت زدگی شدید و بدون دلیل که با علائمی همراه است، گفته می‌شود. زمانی که هیچ  دلیلی برای ترس وجود ندارد، افرادی که دچار این بیماری هستند به شدت احساس ترس و وحشت زدگی دارند. پانیک عصبی ممکن است با دردهای وحشتناک جسمی نیز همراه باشد. مانند درد در قفسه سینه و درد عضلانی، تنگی نفس، ضعف و … از علائم مهم این حمله عصبی هستند. زمانیکه حمله پانیک عصبی به فرد دست می‌دهد، گاهی آنقدر شدید است که فرد فقط دلش می‌خواهد همان لحظه بمیرد و کار را تمام کند. به همین دلیل باید مراقب افرادی که دچار پانیک عصبی می‌شوند باشید. در صورت حمله پانیک عصبی فوراً او را نزد پزشک برده تا با برخی داروها او را آرام کنند.

مطالعه این مطلب می‌تواند برای شما مفید باشد: تست adhd چیست؟

علت حمله پانیک

با توجه به تحقیقات صورت گرفته هیچ دلیل مشخصی برای ایجاد حمله پانیک مشخص نشده است. اما افرادی که ترس و فوبیاهای شدید دارند، ممکن است دچار این حمله شوند. مغز و سیستم عصبی انسان نقش مهمی در درک و کنترل ترس دارد. زمانیکه شما به دلیل وجود اختلال پانیک نزد پزشک می‌روید، او بخشی از مغز را که مدیریت ترس و احساسات را بر عهده دارد، مورد بررسی قرار می‌دهد. اما مبتلا شدن به این اختلال و ایجاد حملات پانیک به برخی از شرایط بستگی دارد و این شرایط می‌تواند حمله پانیک را افزایش دهند. این شرایط عبارتند از:

  • سابقه خانوادگی بسیار مهم است. اگر اختلال اضطراب و اختلال ترس در خانواده شما و در یکی از افراد درجه یک مانند پدر و مادر یا خواهر و برادر هم خون شما مشاهده شد، شما نیز دچار این اختلال می‌شوید. وجود این اختلالات سبب حملات پانیک خواهد شد. طبق تحقیقات، وجود این اختلالات، ایجاد این حملات را تا چهل درصد افزایش می‌دهد.
  • شرایط سلامت روان نیز بسیار مهم است. اگر شما فردی هستید که از عدم سلامت روان رنج می‌برید و دارای اختلالات روانی هستید بیشتر در معرض حملات پانیک قرار دارید.
  • افرادی که در دوران کودکی آسیب دیده و اتفاقات تلخی را تجربه کردند نیز، ایجاد حملات پانیک در آن‌ها بسیار زیاد است. و این اتفاقات تلخ اگر بین سن 1 تا 17 سال برای کودکان اتفاق افتاده باشد، ایجاد حملات را افزایش خواهد داد.

حتما بخوانید: اهمیت مشاوره خانواده

علائم حمله عصبی پانیک

علائم حملات پانیک

گاهی علائم حملات پانیک به قدری شدید است که گویی فرد دچار ایست قلبی یا سکته مغزی و یا حمله آسمی شده است. علائم این حملات زمان مشخصی ندارند و ممکن است در هر روز و هر ساعتی رخ دهند. این علائم خیلی سریع ظاهر شده و در مدت زمان 10 دقیقه به اوج خود می‌رسند که جان فرد را نیز در خطر می‌اندازد. به طور کلی اگر شما چهار مرتبه دچار حمله شدید و علائم در شما ظاهر شده و یا همیشه ترس از ظاهرشدن دوباره آن دارید، شما دچار اختلال پانیک شده‌اید و باید برای درمان آن سریعا، قبل از پدیدار شدن دوباره آن اقدام کنید. علائم حملات پانیک عبارتند از:

  1. احساس خفگی و تنگی نفس
  2. بالا رفتن ضربان قلب
  3. احساس شدید ترس و وحشت زدگی فراوان
  4. تفکرات غیرمنطقی و استرس زا
  5. درد شکمی و حالت تهوع
  6. تعریق بالا همراه با لرزش
  7. سوزن سوزن شدن دست‌ها و پاها
  8. احساس درد در قفسه سینه
  9. احساس مرگ می‌کنید
  10. کنترل خود را از دست می‌دهید
  11. سرگیجه
  12. خشکی دهان
  13. گر گرفتکی
  14. ترس از دیوانه شدن
  15. احساس می‌کنید که غیر واقعی هستید

مطالعه این مطلب می‌تواند برای شما مفید باشد: چگونه استرس خود را برطرف کنیم

عوارض بعد از حمله پانیک

حملات پانیک بسیار وحشتناک و دردآور هستند و درصورت درمان نشدن می‌توانند عوارض بسیار خطرناک و غیرقابل جبرانی داشته باشند. همانطور که در قبل به آن اشاره کردیم افرادی که دچار این حمله می‌شوند گاهی دوست دارند که به زندگی خود پایان دهند و آرزوی مرگ می‌کنند. زمانیکه این حملات به فرد دست می‌دهد و وحشت زدگی فراوان به سراغ شخص می‌آید زندگی او دچار اختلال می‌شود. ممکن است فرد همیشه ترس از حمله دوباره پانیک را در زندگی داشته و همیشه با آن ترس دائمی زندگی کند. برخی عوارض حملات پانیک به شرح زیر می‌باشد:

  1. باعث مشکل در محل کار و یا محل تحصیل می‌شود.
  2. موقعیت‌های اجتماعی شما را دچار اختلال می‌کند و باعث دوری شما از آن می‌شود.
  3. باعث ایجاد اختلالات روانی در شما خواهد شد.
  4. افسردگی و اختلال ترس و اضطراب را به همراه دارد.
  5. باعث ایجاد افکار خودکشی شده و در برخی موارد فرد دست به خودکشی می‌زند.
  6.  ترس‌های دائمی ایجاد می‌کند.
  7. در مسائل مالی به مشکل برمی‌خورید.
  8. به اعتیاد روی می‌آورید.
  9. به دلیل مشکلات متعدد جسم و روحی که برایتان پیش می‌آید، دائما باید تحت مراقبت باشید.
  10. ایجاد دردهای جسمی فراوان و تاثیرات منفی آن بعد از حمله پانیک.

تشخیص اختلال پانیک

زمانیکه شما در خود علائم پانیک را مشاهده کردید، باید نزد مشاورین و بهترین دکتر روانشناس حملات پانیک  رفته و آن‌ها شما را مورد بررسی قرار دهند. بر اساس برخی معیارها، متخصصین می‌توانند تشخیص دهند که شما مبتلا به اختلال پانیک هستید یا خیر! زمانیکه حملات این بیماری در شما بیش از چهار بار تکرار شده باشد و بیش از یک ماه نیز طول کشیده باشد پزشک تشخیص این اختلال را در شما خواهد داد.

اگر شما بیش از حد نگران این قضیه هستید که دوباره حملات پانیک در شما رخ دهد به احتمال زیاد دچار اختلال آن شده‌اید.

اگر شما شروع به تغییر رفتارهای خود به دلیل جلوگیری از حملات دوباره پانیک کنید، دچار اختلال آن شده‌اید.

اما برای تشخیص و درمان درست این اختلال باید به مراکز درمانی مراجعه کرده و درمان خود را زیر نظر متخصصین آغاز نمایید.

تشخیص اختلال پانیک

تست اختلال پانیک

برای تشخیص وجود اختلال پانیک، برخی از تست‌ها توسط متخصصین و مشاورین مجرب طراحی شده است. با انجام تست اختلال پانیک شما متوجه خواهید شد که آیا دچار این اختلال شده‌اید یا خیر! تست اختلال پانیک در مراکز معتبر توسط متخصصین انجام خواهد شد. بعد از پاسخگویی به سوالات تست، متخصص آن شما را مورد بررسی قرار می‌دهد. متخصص با توجه به پاسخ‌های شما و باتوجه به معیارها، نوع اختلال شما را تشخیص داده و بهترین راه‌حل برای درمان را در اختیار شما قرار می‌دهد. خوبی انجام تست اختلال پانیک این است که اگر شما مبتلا به آن نباشید را مشخص می‌سازد. ممکن است برخی علائم را با علائم پانیک اشتباه گرفته باشید. متخصص بعد از بررسی دقیق تست شما، به این نتایج دست خواهد یافت. تست اختلال این بیماری در واقع روشی برای ارزیابی حملات این بیماری و اضطراب درونی خودتان است.

برای پاسخ دهی به تست حملات پانیک باید براساس آخرین حادثه که برایتان رخ داد به سوالات پاسخ دهید. برخی از این سوالات عبارتند از:

1 – آیا لرزش داشتید؟

بله                  خیر

2- آیا تعریق را حس کردید؟

  بله              خیر

3- آیا درد و یا ناراحتی در قفسه سینه خود داشتید؟

بله               خیر

4- آیا ترسیدید که کنترل خود را از دست داده و دست به خودکشی بزنید؟

بله                 خیر

5- آیا احساس خفگی و تنگی نفس داشتید؟

بله                  خیر

حتما بخوانید: تست شخصیت چیست

درمان پانیک

اختلال پانیک درمان می‌شود. از طریق برخی راه‌حل‌ها می‌توان تعداد دفعات و حملات پانیک را تا حد زیادی کاهش داد. اولین راه روان درمانی یا درمان شناختی رفتاری می‌باشد. در این روش شما در طول درمان خود، با یک متخصص و روانشناس صحبت می‌کنید. او به شما نحوه برخورد و مدیریت شما در برابر مواقع حساس را آموزش می‌دهد. او به شما کمک خواهد کرد که در برابر مواقع حساس چه عکس‌العملی را از خود نشان دهید. در این جلسات می‌آموزید که چگونه در زمان حملات پانیک بر ترس خود غلبه کنید. شما می‌توانید بهترین مرکز روانشناسی در تهران یا محل زندگی خود را پیدا کرده و به صورت مشاوره آنلاین یا تلفنی و حضوری درمان خود را آغاز نمایید.

دومین راه برای درمان از طریق دارو می‌باشد. که باید برای مصرف داروی مناسب نیز نزد پزشک رفته و با توجه به تشخیص و تجویز پزشک مصرف دارو را شروع کنید.

بهترین دارو برای درمان پانیک

مصرف دارو می‌تواد به کاهش علائم اختلال پانیک کمک فراوانی کند. داروهای شیمیایی خطر و عوارض جانبی دارند. ممکن است برخی از داروها به شما پاسخ خوبی ندهند. به همین دلیل است که می‌گوییم از مصرف بی‌رویه و بدون مشورت با متخصص پرهیز کنید. چند نمونه دارو برای درمان اختلال پانیک وجود دارد. برخی از این داروها عبارتند از:

داروهای ضد افسردگی

پزشک با توجه به شدت و نوع اختلال پانیک شما برخی از داروهای ضد افسردگی را برایتان تجویز خواهد کرد. باید این نکته را بدانید که برای مصرف این داروها باید دائما تحت نظر پزشک باشید و سرخود مصرف آن‌ها را کم یا زیاد نکنید. حتی بدون اجازه پزشک هم نباید مصرف آن‌ها را قطع کرد. برخی از داروهای ضدافسردگی برای درمان پانیک عبارتند از:

  • پاروکستین
  • فلوکستین
  • ونلافاکسین
  • دولوکستین

برخی از داروها مانند لورازپام و آلپرازولام نیز هستند که برخی متخصصین بنا به نوع و شدت اختلال پانیک برای فرد تجویز می‌کنند. در مصرف این داروها باید بسیار دقت کرد و بنا به ظرفیت و پتانسیل، تجویز شود. برای مصرف این داروها حتما باید پزشک آن‌ها را در نسخه شما وارد کرده و در طول مصرف تحت نظر متخصص باشید.

مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد می‌کنیم: تکنیک‌های درمان افسردگی

حملات و اختلال پانیک می‌تواند بسیار عذاب‌آور و ناراحت کننده باشد. وجود این اختلال باعث می‌شود فرد از زندگی کردن لذتی نبرده و با یک ترس دائمی تا آخر عمرش زندگی کند. اما جای هیچ نگرانی نیست. هر زمانیکه متوجه وجود اختلالات پانیک در افراد و یا خودتان شدید سریعا نزد پزشک رفته و درمان خود را آغاز کنید. تیم قوی آرامش من با حضور متخصصین خبره در این موضوع می‌توانند شما را درمان کنند. شما می‌توانید از هر طریقی که خواستید با ما در تماس بوده و از تجربیات و راهنمایی‌های مشاورین ما بهترین بهره را ببرید.

منابع:

دیدگاه‌ ها...

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره

%50 تخفیف

اگه پرداخت هزینه جلسات مشاوره برات سنگینه

سه شنبه‌ها رو از دست نده!

همین حالا تماس بگیر

09393448506 - 02122882473