روانشناسی رنگ‌ها

رنگ‌ها می‌توانند نقش مهمی را در زندگی ما انسان‌ها داشته باشند. شاید شما هم این احساس را داشته باشید زمانی که در اتاق‌هایی با رنگ گرم یا سرد وارد می‌شوید احساسات شما به دلیل رنگ‌ها دچار تغییراتی می‌شود. یا برای برگزاری هر مراسم خاصی رنگ لباس متناسب با آن مراسم وجود دارد. رنگ تاثیر بسیار زیادی بر روی حالات انسان و حتی تصمیم‌گیری‌های او دارد. از آنجایی که تاثیر رنگ‌ها بر روی رفتار انسان تاثیرات فراوانی دارد بهتر است با معانی رنگ‌ها آشنا باشیم. روانشناسی رنگ‌ها می‌تواند شما را با معانی هر یک از رنگ‌ها و تاثیرات آن‌ها آشنا سازد. در این مقاله شما را با روانشناسی رنگ‌ها و معانی هر یک بیشتر آشنا خواهیم کرد.

روانشناسی رنگ‌ها چیست؟

روانشناسی رنگ در حقیقت چگونگی تاثیر هر یک از رنگ‌ها بر روی رفتار و روان انسان‌ها را بررسی می‌کند. با این بررسی مشخص می‌شود که رنگ‌ها چطور می‌توانند بر واکنش‌های ما در موقعیت‌های مختلف تاثیر بگذارند. همچنین نوع واکنش ما به رنگ به عواملی مانند سن و فرهنگ نیز مرتبط است. روانشناسی رنگ به بررسی تمامی این موضوعات می‌پردازد. در حقیقت روانشناسی رنگ ارتباط بین ما و رنگ‌ها را ارزیابی می‌کند. بسیاری از کسب‌ و کارهای امروزی نیز نیاز به شناخت رنگ‌ها دارند تا تاثیرات بیشتری را از آن‌ها دریافت کنند. تمام این موارد نیازمند به شناخت رنگ‌ها (که از طریق روانشناسی رنگ می‌توان به آن رسید)، می‌باشد.

ارتباط بین رنگ و روانشناسی، جنبه‌های باستانی دارد. مردم از زمان‌های قدیم علاقمند به رنگ‌ها بودند و از رنگ‌ها برای تاثیرگذاری روی احساس و درمان استفاده می‌کردند. در حالیکه در آن زمان‌ها هنوز رنگ‌ها کشف نشده و ناشناخته بودند، اما تاثیرات خودشان را بر روی رفتار انسانی داشتند. سپس با گذشت زمان مردم به درک مدرنی از رنگ رسیدند. نیوتن با استفاده از منشوری که در برابر نور خورشید قرار داد، نور سفید را تجزیه کرد. با تجزیه نور سفید رنگین کمانی تشکیل شد. همانجا بود که متوجه شد رنگ‌های بسیار دیگری نیز وجود دارند. سالها بعد یوهان گوته نظریه رنگ‌ها را با توجه به نظریه نیوتن بیان کرد. همین نظریه باعث شد که درهای علم به سوی روانشناسی رنگ‌ها باز گردد. و روانشناسی امروزه که به درک کنونی ما از رنگ‌ها برمی‌گردد مدرن‌ترین روش برای بررسی ارتباط بین انسان و رنگ می‌باشد.

موضوعات مورد توجه در روانشناسی رنگ‌ها

روانشناسی رنگ به بررسی موضوعات مختلفی در رابطه با ارتباط بین انسان و رنگ می‌پردازد. برخی از این موضوعات مهم عبارتند از:

  • تاثیر رنگ‌ها بر روی سلامت روان
  • تاثیر رنگ‌ها بر روی رفتار
  • راه‌هایی برای ارتقا یافتن از طریق رنگ‌ها
  • چگونگی تاثیر رنگ بر روی تغییرات فیزیولوژیکی
  • معانی هر یک از رنگ‌ها
  • بررسی واکنش‌ها نسبت به رنگ
  • استفاده از رنگ برای طراحی و برندسازی بهتر
  • چگونگی تاثیر رنگ‌ها بر روی بهبود بخشیدن به کار و محیط خانه

حتما بخوانید: چه عواملی بر سلامت روان افراد موثر است؟

روانشناسی رنگ‌ها برای کودکان

رنگ‌ها در تمام مراحل زندگی انسان نقش مهمی دارد. انسان در هیچ دوره‌ای همانند دوره کودکی از رنگ‌ها لذت نمی‌برد. رنگ‌های شاد می‌تواند برای کودکان جذاب‌تر باشد. یا کودکان به سمت برخی رنگ‌ها بیشتر جذب می‌شوند. با این تفاسیر و تاثیر بی‌شمار رنگ برر وی رفتار کودک، می‌توان گفت که از روانشناسی رنگ می‌توان در رشد و یادگیری کودک استفاده نمود.

ارتباط بین رنگ و رشد کودک بسیار قابل توجه است. رنگ‌ها احساسات انسان را برانگیخته می‌کند. روانشناسی رنگ‌ها برای کودکان کمک می‌کند که الگوها را تشخیص دهند. با قرار گرفتن کودک در محیطی که رنگ مورد علاقه آن است، خلق وخو و رفتار کودک بهتر می‌شود. همچنین این مساله به یادگیری بهتر آن‌ها کمک خواهد کرد. با توجه به اینکه رنگ‌های مختلفی وجود دارد، واکنش هر کودک نیز نسبت به رنگ‌ها با کودک دیگر متفاوت است. روانشناسی رنگ‌ها برای کودک می‌تواند خلاقیت او را در مسائل مختلف تقویت کند.  برخی از رنگ‌ها هستند که می‌توانند بر روی رفتار و خلق وخو کودک تاثیر مستقیم بگذارند. هر یک از رنگ‌ها تاثیر خاص خودش را دارد. برخی از این رنگ‌ها مثل آبی، سبز، قرمز، نارنجی و زرد و بسیاری از رنگ‌های دیگر هستند که هر کدام ویژگی خاص خودش را دارد. این ویژگی‌ها عبارتند از:

تاثیرات روانشناسی رنگ قرمز بر روی کودک

قرمز رنگی پر انرژی است و از همین رو انرژی و هیجان را در کودکان افزایش می‌دهد. قرار دادن کودکان در محیط قرمز می‌تواند فعالیت آن‌ها را افزایش داده و تحرک آن‌ها را دو برابر کند. استفاده از رنگ قرمز می‌تواند بعد از مدتی کودک را خسته کند. به همین دلیل بهتر است از رنگ قرمز برای اتاق خواب کودک و محل یادگیری او استفاده نکنید.

معنی رنگ‌ها در روانشناسی

تاثیرات روانشناسی رنگ آبی بروی کودک

آبی رنگی است برای آرامش بخشیدن به کودک. اگر فرزند شما به رنگ‌های پر انرژی مانند قرمز واکنش نشان می‌دهد رنگ آبی بهترین انتخاب برای اوست. رنگ آبی باعث می‌شود کودکان آرام باشند. اگر در اتاق خواب فرزندتان از رنگ آبی استفاده کنید باعث می‌شود که کودکتان خواب راحتی را تجربه کند. البته باید دقت داشته باشید که از رنگ آبی روشن استفاده کنید.

حتما بخوانید: تاثیرات مشاوره طلاق

تاثیرات روانشناسی رنگ نارنجی بر روی کودک

رنگ نارنجی، رنگ شادی بخش است و انسان را سرشار از انرژی می‌کند. کودکان علاقه زیادی به رنگ نارنجی از خود نشان می‌دهند. کودکان برون گرا و با اعتماد به نفس جذب رنگ نارنجی می‌شوند. رنگ نارنجی سبب می‌گردد تا کودک اجتماعی‌تر برخورد کند.

تاثیرات روانشناسی رنگ صورتی بر روی کودک

رنگ صورتی رنگی است که بیشتر برای دختران استفاده می‌شود. اما باید بدانید که رنگ صورتی می‌تواند بر روی تمامی افراد تاثیرات مثبت خود را بر جای بگذارد. رنگ صورتی رنگی آرامش بخش برای کودکان است که می‌تواند ضربان قلب آنان را تنظیم کند. این رنگ می‌تواند بر روی رفتار و خلق و خو انسان تاثیرات بسیار خوبی داشته باشد.

تاثیرات روانشناسی رنگ سبز بر روی کودک

رنگ سبز علاوه بر اینکه بسیار آرامش بخش است خواص درمانی مفیدی نیز دارد. این رنگ می‌تواند تمرکز کودک را تا حد زیادی تقویت کند و یادگیری کودک را بهبود بخشد. رنگ سبز بسیار مثبت است و کودکانی که به رنگ سبز علاقه نشان می‌دهند با طبیعت سازگاری بهتری دارند. رنگ سبز در بهبود کیفیت خواب کودک نیز موثر است.

تاثیرات روانشناسی رنگ بنفش بر روی کودک

بنفش یک رنگ خاص است که بین کودکان بسیار محبوب می‌باشد. این رنگ به خلاقیت کودک و بهبود زندگی او کمک فراوانی می‌کند. آرام بخش است و بر روی رشد عاطفی کودک نیز موثر می‌باشد. کودکانی که رنگ بنفش را دوست دارند دلسوزی بیشتری نسبت به کودکان دیگر دارند.

مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد می‌کنیم: معنا درمانی و تاثیرات آن

معنی رنگ‌ها در روانشناسی

در روانشناسی رنگ‌ها، هر یک از رنگ‌ها معنای خاص خودش را دارد. رنگ‌هایی که بر پایه قرمز هستند مانند قرمز، نارنجی و.. به عنوان رنگ‌های گرم شناخته می‌شوند. برخی از رنگ‌ها بر پایه قرمز نیز می‌توانند ته رنگ آبی داشته باشند مانند شرابی، گیلاسی و… که این رنگ‌ها آرام بخش هستند. اما رنگ‌های گروه اول می‌تواند خشم و احساسات انسان را برانگیخته کند. در ادامه به بررسی معانی رنگ‌ها در روانشناسی خواهیم پرداخت. برخی از این معانی به شرح زیر می‌باشند:

معنی رنگ آبی در روانشناسی

رنگ آبی رنگ حقیقت است. این رنگ بسیار آرامش بخش بوده و می‌تواند ذهن را تا حد زیادی آرام سازد. همچنین می‌تواند سبب کاهش ضربان قلب و فشارخون شود. این رنگ منحصر به فرد و معتبر است. افرادی که این رنگ را دوست دارند صلح گرا،  انعطاف پذیر و خلاق و مهربان هستند.

معنی رنگ قرمز در روانشناسی

رنگ قرمز رنگی گرم و تند است که هیجان و انرژی بالایی دارد. این رنگ با جنگ، خطر، انرژی، قدرت، میل و عشق مرتبط می‌باشد. متابولیسم را افزایش می‌دهد. رنگ قرمز توجهات زیادی را به خود جلب می‌کند.

معنی رنگ سبز در روانشناسی

رنگ سبز به عنوان رنگ امنیت شناخته می‌شود. این رنگ می‌تواند باعث آرامی چشم و ذهن شود. از آنجایی که رنگ مثبتی است شما می‌توانید از آن در محل کار خود استفاده نمایید.

معنی رنگ نارنجی در روانشناسی

رنگ نارنجی باعث اشتیاق و شادی می‌شود. این رنگ گرمی است و به اندازه رنگ قرمز تهاجمی نمی‌باشد و ملایم‌تر است. این رنگ بسیار جلب توجه می‌کند. اگر می‌خواهید در مرکز دید و توجه باشید لباس نارنجی بر تن کنید. اکثر مردم نارنجی را رنگ مورد علاقه خود نمی‌دانند.

مطالعه این مطلب می تواند برای شما مفید باشد: حملات پانیک و راه‌های درمان آن

معنی رنگ قهوه‌ای در روانشناسی

رنگ قهوه‌ای احساس ثبات و قدرت را نشان می‌دهد. اما در مقابل رنگی بسیار خسته کننده می‌باشد. این رنگ با ویژگی‌هایی مانند قابل اعتماد بودن و انعطاف‌ پذیری مرتبط است. کسانی که این رنگ را دوست دارند به دنبال جلب توجه نیستند و احساس امنیت دارند.

معنای رنگ بنفش در روانشناسی

رنگ بنفش نمایانگر قدرت است و برای سلطنت و اشرافیت مورد استفاده قرار می‌گیرد. این رنگ با خلاقیت و رمز و راز همراه است. اغلب مردان از رنگ بنفش دوری می‌کنند به همین دلیل می‌توان گفت این رنگ تفاوت جنسیتی بیشتری نسبت به سایر رنگ‌ها دارد.

معنای رنگ صورتی در روانشناسی

صورتی نمایانگر شیرینی و معصومیت دوران کودکی می‌باشد. همچنین به عنوان رنگ جوانی و زنانگی نیز از آن یاد می‌شود. صورتی می‌تواند جسارت شما را افزایش دهد. همچنین می‌تواند شما را هیجان انگیز و قدرتمند نشان دهد.

معنای رنگ سفید در روانشناسی

رنگ سفید تمیزی و پاکی را نشان می‌دهد. رنگ سفید با تازگی و سلامتی همراه می‌باشد. این رنگ به عنوان رنگ کمال شناخته می‌شود. این رنگ معنا و مفهوم مثبتی دارد می‌تواند نشان دهنده یک موفقیت باشد.

معنای رنگ خاکستری در روانشناسی

خاکستری رنگی خنثی است. این رنگ بیشتر در مناطق شهری و برای زیباسازی شهر استفاده می‌گردد. از طرفی این رنگ بسیار بی‌روح است و می‌تواند سبب افسردگی گردد. اگر افراد به این رنگ علاقه نشان دهند به این معنی است که افرادی بی انرژی و بشدت درون گرا هستند.

معنای رنگ مشکی در روانشناسی

رنگ مشکی رنگ قدرتمندی است و می‌تواند احساس جدی بودن را منتقل کند. این رنگ به معنای اعتبار و اقتدار نیز است. بنابراین بهتر است در جلسات رسمی از این رنگ برای لباس‌هایتان استفاده نمایید. در برخی از فرهنگ‌ها از رنگ سیاه برای رنگ غم و ناراحتی استفاده می‌شود.

تست روانشناسی رنگ‌ها

تست روانشناسی رنگ‌ها به افراد کمک می‌کنند که به درکی از شخصیت خود با توجه به علایق آن‌ها براساس انتخاب رنگ‌ها برسند. از آنجایی که رنگ‌ها می‌تواند احساسات و شخصیت درونی انسان را نشان دهند می‌تواند در نمایان ساختن شخصیت فرد مفید واقع شوند. از این رو محققین و متخصصین در حوزه روانشناسی بر روی این موضوع تحقیق کرده و تست روانشناسی رنگ‌ها را در اختیار افراد برای رسیدن به درکی از شخصیت درونی خود قرار داده‌اند. سوالات به این شکل هستند که شما بنا به موقعیت‌های مختلف به سوالات پاسخ می‌دهید.

در حقیقت نحوه واکنش شماست که مهم است. از آنجایی که رنگ‌ها تیپ شخصیتی شما را نشان می‌دهد، جوابدهی به این سوالات بسیار مهم است. پس از انجام تست نزد بهترین مشاور روانشناس در تهران و سایر استان‌ها متخصص به ارزیابی پاسخ‌های شما می‌پردازد. بعد از بررسی می‌تواند نوع شخصیت شما را تشخیص دهد و با توجه به آن، اگر نیاز به درمان داشته باشید، شما را درمان کند. اگر هم که از سلامت روان و عدم اختلالات شخصیتی برخوردار بودید تنها به شما تیپ شخصیتی‌تان را اعلام می‌کنند.

کلام آخر

رنگ‌ها نقش بسیار اساسی بر روی زندگی و نوع رفتار ما دارند، به همین دلیل باید در انتخاب هر رنگی دقت کافی را داشته باشیم. همچنین رنگ‌ها معانی مختلف و مفاهیم خاص خود را دارند که می‌تواند بیانگر بسیاری از موارد باشد. پس انتخاب رنگ می‌تواند یک کار تخصصی باشد که به شناخت کافی نیازمند است. روانشناسی رنگ‌ها می‌تواند برای شما که در موقعیت‌های مختلف کاری و مهم دیگر قرار دارید، بسیار تعیین کننده موفقیت باشد. تیم قوی مرکز مشاوره روانشناسی آرامش من می‌تواند شما را در این مورد با متخصصین مجرب خود همراهی کرده تا بهترین تصمیمات را در این باره بگیرید.

منابع:

دیدگاه‌ ها...

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *