همه ما میدانیم که اطرافیان تاثیرات بسیار زیادی بر روی زندگی ما دارند. از همین رو باید به شدت مراقب روابطی که ایجاد میکنیم، باشیم. بدانیم که با چه فردی وارد رابطه میشویم، بدانیم هدفمان از رابطه چیست و بسیاری از موارد دیگر. در غیر اینصورت به مرور زمان رابطه شما تبدیل به یک رابطه سمی میشود. همه ما در این کره خاکی حق زندگی کردن داریم. درست است که در یک رابطه، بالا و پایینهای بسیاری وجود دارد، اما نباید بیش از اندازه بوده و باعث ناامیدی ما شود. از همین رو باید نشانهها، علائم و همچنین راهکارهای فرار از یک رابطه سمی را بدانیم. با ما همراه باشید تا با این موضوع بیشتر آشنا شده و راهکارهای مفیدی را بیاموزید.
رابطه سمی چیست؟
رابطه سمی یک رابطهایست که در آن، ارزش رابطه حفظ نمیشود. در یک رابطه سمی، فرد در ازای هر چیزی که شما به او میدهید، هیچ کاری نکرده و فقط از شما میگیرد. این رابطه میتواند به مرور باعث شود که به شما آسیب فراوانی برسد. یک رابطه سمی باعث میشود که تمام انرژی و وقت شما گرفته شود. باید این را بدانید که هر رابطهای میتواند سمی باشد. رابطه فرزند با پدر و مادر، رابطه با خواهر و برادر، با همکاران و دوستان و شریک عاطفی خودتان. اگر بخواهیم به طور کلی رابطه سمی را تعریف کنیم باید بگوییم که، در این نوع رابطه، فرد سمی از نظر احساسی و با گذشت زمان، از نظر جسمی نیز به شما آسیبهای فراوانی را میرساند. برخی از این آسیبها به قدری شدید هستند که میتوانند خسارات غیرقابل جبرانی را برای شما برجای بگذارند.
حتما بخوانید: مشاوره خانواده
انواع روابط سمی
برای شناخت بهتر رابطه سمی، لازم است که انواع آن را همراه با نشانههایش بشناسید. انواع روابط سمی شامل خصوصیات افراد و روابطی میشود که ناسالم هستند. مانند:
- طرف مقابلتان دائما شما را گناهکار جلوه میدهد.
- بیش از حد به شما وابسته است. این نوع از افراد نیز میتوانند باعث ایجاد یک رابطه سمی شوند.
- شریک شما به شدت بداخلاقی میکند.
- فردی که دائما شما را تحقیر میکند، یک فرد سمی است که شما با او وارد رابطه شدهاید.
- فردی که از شما به شدت کار میخواهد. او در ازای کارهایی که برای او انجام میدهید، با شما مانده است.
- فردی که به شما اعتماد ندارد و دائم شما را کنترل کرده و شکاک میباشد.
- فردی که بر روی شما حس مالکیت دارد نیز میتواند یک رابطه به شدت سمی برایتان ایجاد کند.
- شریکی که بیش از اندازه عصبی است و عکسالعملهای شدیدی از خود نشان میدهد. حتی زمانی که شما برای آرام کردن او پیش قدم میشوید، با شما نیز پرخاشگری میکنند.
مواردی که در بالا ذکر شد، انواع مختلفی از افرادی بودند که میتوانند برای شما یک رابطه سمی با خود ایجاد کنند. از همین رو بسیار مهم است که این افراد را بشناسید و بدانید که وارد چه نوع رابطه سمی شدهاید.
اما برای شناخت بهتر لازم است برخی از علائم و نشانهها را نیز بشناسید تا راحتتر رابطه خود را تشخیص دهید.
حتما بخوانید: مشاوره قبل از ازدواج
نشانههای رابطه سمی
رابطه سمی دارای نشانههایی است که میتوانید با مشاهده این علائم، به راحتی نوع رابطه خود را تشخیص دهید. اما باید بدانید که با ندانستن این نشانهها، ممکن است شما هرگز متوجه نشوید که در یک رابطه سمی قرار دارید. از همین رو لطفا با دقت این نشانهها را مطالعه کرده و رابطه خود را با این نشانهها مقایسه نمایید. برخی از رایجترین علائم یک رابطه سمی عبارت است از:
حسادت کردن در رابطه
حسادت یک حس طبیعی و غریزی در انسان است که میتواند مفید باشد. اما اگر در یک رابطه شریک شما به شما حسادت ورزید، این میتواند خطرناک باشد. در این نوع روابط که حسادت غالب است، شریک شما تمام افکار مثبت خود را از روی شما برمیدارد.
ایجاد رنجش و کینه توزی
زمانیکه شریک شما در رابطه موجب رنجش شما شود و این رنجش تبدیل به کینه شود، میتواند یک هشدار قوی برای ناسالم بودن رابطه شما باشد.
بیاحترامی در رابطه
احترام گذاشتن در یک رابطه از اصول اساسی و اولیه میباشد. البته که باید بدانید، این احترام باید متقابل باشد. یعنی هر دو نفر در رابطه خود، باید احترام یکدیگر را حفظ کنند. اگر اینگونه نیست، پس شما در یک رابطه سمی قرار دارید.
داشتن استرسهای مداوم
هدف از بودن در یک رابطه، رسیدن به آرامش خاطر و لذت بردن از زندگی است. درست است که هر رابطهای چالشهای مخصوص به خود را دارد. اما اگر این چالشها بیش از حد باشد، منجر به استرس فراوان میشود. زمانی هم که شما در یک رابطه استرس دارید، آن رابطه درست نیست و پایان خوشی نخواهد داشت.
کمتر شدن روابط خانوادگی و دوستانه
یکی از نشانههای رابطه سمی این است که دیگر شما با دوستان و خانواده خود، وقت نمیگذرانید، یا رابطه به حدی بد است که نمیتوانید، و یا فرد اجازه رفت و آمد و حفظ رابطه را به شما نمیدهد.
ترس در رابطه سمی
یکی دیگر از نشانههای مهم رابطه سمی، ترس است. شما همیشه میترسید که حرفها و مشکلاتتان را با شریکتان در میان بگذارید. از همین رو همیشه آنها را در پیش خود، نگه میدارید. این موضوع آسیبهای روحی و جسمی شدیدی به شما وارد میکند.
به خودتان اهمیت نمیدهید
بسیاری از زوانشناسان بر این باورند که اگر شما در یک رابطه، دیگر از خود مراقبت نمیکنید، در حقیقت، در یک رابطه سمی قرار دارید. شما در این نوع رابطه دیگر به فکر خود نیستید. ورزش نمیکنید، به زیبایی ظاهری و اندام خود، نمیرسید و تغذیه و خواب برایتان مهم نیست.
شریکتان نیازهای شما را نادیده میگیرد
در رابطهای که شریک شما نیازهای شما را نادیده گرفته و تنها به نیازهای خود توجه میکند، نباید لحظهای ماند. سریع باید از این رابطه سمی خارج شد، تا زندگی خوبی را کنار فرد مناسبتری تجربه نمود. این افراد تمام خوشی و انرژی شما را گرفته و به خود تزریق میکنند.
از نظر مالی هیچ توافقی با یکدیگر ندارید
اینکه در یک رابطه از نظر مالی مکمل یکدیگر بوده و باهم به یک توافق برسید، بسیار عالیست. در یک رابطه بد، هرگز چنین اتفاقی رخ نمیدهد و رفتارهای ناسالم بسیاری از نظر مالی از شریک خود خواهید دید.
هنوز امید به تغییر دارید
این را باید بدانید که همه روابط از ابتدا بد و سمی نبوده، بلکه به مرور زمان این اتفاق تلخ برای افراد رخ میدهد. از همین رو ممکن است شما با امید داشتن به روزهای اول و خوشیهای ابتدایی رابطه خود، همچنان در این رابطه بمانید. این ماندن نیز یک نوع آسیب به خود است.
بیرون آمدن از رابطه سمی
شاید برای شما سوال پیش آمده باشد که چگونه میتوانیم از یک رابطه سمی خارج شویم؟! باید به شما بگوییم که بیرون آمدن از یک رابطه سمی کار راحتی نیست، اما شدنی و امکان پذیر است. تلاش و هدف قوی و اراده بسیار قویتری میخواهد. بنابراین اگر میخواهید که از یک رابطه سمی خارج شوید، باید بدانید که چه کارهایی را انجام دهید. برخی از نکات و راهکارها هستند که میتوانند به شما در این مورد بسیار کمک کنند. مانند:
- هدفی برای خود تعیین کنید که شما را مستقل کند.
- با شریک سمی خود صحبت نکنید.
- عزت نفس و اعتماد به نفس خودتان را حفظ کرده و به خود ببالید. ( برای اینکه بدانید چگونه این کار را انجام دهید میتوانید با کلیک روی هر کدام از این کلمات و یا سرچ کردن داخل سایت آرامش من، به راهکارهای کاربردی دست پیدا کنید).
- با یک نفر که به او اطمینان دارید، صحبت کنید.
- برای بیرون آمدن از یک رابطه سمی بیبرنامه عمل نکنید. جایی که میخواهید، در آن بمانید؛ غذایی که میخواهید، بخورید؛ وسایلی که میخواهید، جمع کنید؛ همه را از قبل برنامهریزی شده انجام داده و بیگدار به آب نزنید.
- از یک رواندرمانگر و مشاوره در این خصوص مشورت بگیرید.
حل و فصل کردن
برای حل و فصل کردن آن میتوانید به کلینیک روانشناسی مراجعه کرده و مشکل خود از رابطه سمی را بگویید. مشاورین و متخصصین حتما شما را در این مورد راهنمایی کرده و بهترین راه را در پیش روی شما قرار میدهند. اما قبل از حل و فصل کردن این موضوع، باید با نشانهها و انواع یک رابطه سمی آشنا شوید. برای درمان نیاز است که شما بدانید در یک رابطه سمی هستید یا خیر؟! این را هم باید بدانید که هر رابطهای سختی خودش را دارد و رابطهای که همیشه خوب و بدون مشکل باشد نیز رابطه خوب و سالمی نمیباشد. از همین رو بهتر است که ابتدا با یک مشاور و یا با خواندن این مقاله نوع رابطه خود را تشخیص دهید. سپس برای حل و فصل کردن آن، راهکارهای مشاورین را در زندگی خود اجرایی سازید.
مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم؟ رابطه پایدار
کلام آخر
تمام ما انسانها یک رابطه خوب و سالم را در این زندگی آرزو میکنیم. اما باید بدانیم که همیشه اینگونه نیست. آدمها همه مثل هم نبوده و چالشهای مختلفی را دارند. از این رو امکان دارد همه ما در یک رابطه سمی قرار بگیریم. مهم این است که بتوانید خود را حفظ کرده و از آن با سربلندی خارج شوید. شما میتوانید با مشاورین و متخصصین آرامش من در تماس بوده و مشکلات خود را به خوبی حل نمایید. شما عزیزان میتوانید از طریق پر کردن فرم درخواست مشاوره و یا تعیین وقت از طریق تماس با شمارههای درج شده، «به هر روش که دلخواهتتان است» با مشاورین تیم قوی آرامش من در تماس باشید.
منابع: