اکثر خانمها، قبل از دوران قاعدگی خود دچار برخی تغییرات خلقی، دردهای مختلف و… میشوند که بنا به شرایط هر خانمی شدت آن متفاوت است. نام این علائم، سندرم پیش از قاعدگی میباشد. این سندرم میتواند زندگی روزمره شما را دچار اختلال کند. از همین رو بهتر است که با علائم آن آشنا شوید و در صورت لزوم به پزشک مراجعه کرده تا دردهای جسمی و احساسی خود را با مصرف برخی داروها تسکین دهید. در این مقاله شما را با سندرم پیش از قاعدگی، علائم آن، عوارض و راه درمان این سندرم آشنا سازیم.
سندرم پیش از قاعدگی چیست؟
سندرم پیش از قاعدگی مجموعهای از علائم است که چند هفته قبل از پریود شدن خانمها خود را نشان میدهد. این علائم میتواند بر احساسات شما تاثیرگذار باشد و همچنین میتواند بر روی جسم شما، تاثیر بگذارد. برخی از خانمها تنها دچار تغییرات خلق و خو میشوند و برخی فقط دردهای جسمی فراوانی را تحمل میکنند. 20 درصد خانمها هر دوی این علائم را داشته و به حدی سنگین و غیرقابل تحمل است که زندگی آنها را تحت تاثیر خود قرار میدهد. این علائم یک تا دو هفته قبل از شروع پریود شما آغاز شده و با شروع پریود شما پایان مییابد.
این علائم فیزیکی و احساسی در شما بسیار مهم هستند. این را بدانید که قاعدگی یک امر طبیعی است و اگر شما در هنگام پریود شدن قادر به انجام کاری نبوده و از تغییر احساسات خود کلافه شدید، مجبور نیستید محیط و یا کاری را تحمل کنید. شما باید جسم و روح خود را اولویت قرار داده تا زندگی سالمتری داشته باشید.
مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم: عشق
علائم عوارض سندرم پیش از قاعدگی
بسیاری از شما خانمها، سندروم پیش از قاعدگی را در طول زندگی خود تجربه کردهاید. اما متاسفانه به دلیل اطلاعرسانی ضعیف، اطلاع کافی از آن نداشته و با علائم و عوارض آن آشنایی ندارید. این علائم را تقریبا اکثر خانمها در دوران قبل از شروع دوران قاعدگی خود تجربه میکنند که میتوانند از عوارض سندرم پیش از قاعدگی، به حساب آیند. اما شدت آن در همه بانوان یکسان نیست. همچنین این علائم میتوانند هر ماه به طور متفاوت با ماه قبلی در شما ظاهر شوند. این علائم عبارتند از:
- خستگی بیش از اندازه
- مشکل در خوابیدن
- دردهای شدید شکم و زیرشکم همراه با نفخ
- سر دردهای شدید
- حساسیت و درد در سینهها و بزرگ شدن آنها
- احساس ناراحتی شدید
- گریههای بیدلیل
- تغییر در خلق و خو و عصبی بودن
- تغییر در اشتها و هوس کردن
- کاهش میل جنسی
- حساس شدن و اضطراب
- گر گرفتگیهای متعدد و عرق کردن شدید
- خراب شدن پوست و مو
- اسهال و استفراغ و یبوست
- درد در مفاصل بدن به خصوص کمر و زانو و درد عضلات بدن
حتما بخوانید: راههای افزایش میل جنسی
تمام این علائم فیزیکی و احساسی، قبل از شروع پریودتان به مدت یک الی دو هفته در شما پدیدار میشود. پس اگر قبل از دوران شروع قاعدگی خود این علائم را داشتید نگران نباشید. بدانید که دچار سندرم پیش از قاعدگی شدهاید. اما اگر شدت علائم این سندرم از حد متوسط بالاتر رود و بسیار شدید باشد، طبیعی نیست. در این صورت شما باید به متخصص مراجعه نمایید.
همانطور که گفتیم سندرم پیش از قاعدگی مجموعهای از علائم فیزیکی و احساسی است. این علائم شدتهای مختلفی دارد. بنا به شدت آن، عوارضی نیز به همراه خواهد داشت. پس لازم است که این علائم و عوارض را جدی بگیرید.
سندرم پیش از قاعدگی از چه زمانی آغاز میشود؟
سندرم پیش از قاعدگی در بانوان، با شروع سن باروری آغاز شده و با بالا رفتن سن کاهش مییابد. چرخه تخم گذاری هر 28 روز یکبار اتفاق میافتد. این چرخه یک چرخه طبیعی در خانمها میباشد. تخمک گذاری نیز هر 14 روز یکبار رخ میدهد. علائم سندرم پیش از قاعدگی میتواند پس از هر بار تخمک گذاری، در شما ظاهر شود. خونریزی از روز بیست و هشتم آغاز میشود. علائم سندرم پیش از قاعدگی نیز با شروع پریود شما و یا چند روز بعد از شروع قاعدگی از بین خواهد رفت.
سبک زندگی، سلامت روانی، عملکرد مغز، برخی بیماریهای هورمونی، میتوانند زمان این پدیده را تغییر دهند.
برای سندرم پیش از قاعدگی چی بخوریم؟
برخی مواد غذایی هستند که با مصرف آنها میتوانید تا حدودی از علائم و عوارض سندرم پیش از قاعدگی جلوگیری کنید. این مواد غذایی عبارتند از:
- مصرف میوه و سبزیجات
- لبنیات و منابع کلسیم کم چرب میل نمایید.
- ماهی مصرف کنید.
- از آجیل به عنوان میان وعده استفاده کنید.
- مواد غذایی فیبردار را در رژیم غذایی خود بسیار مصرف نمایید.
- مصرف آهن را افزایش دهید.
- مصرف نمک را به حداقل برسانید.
با نکات غذایی بالا میتوانید علائم سندرم پیش از قاعدگی را به حداقل برسانید. سعی کنید مصرف ویتامین دی و بی (D,B) را در این دوران قطع نکنید. مصرف آهن نیز فراموش نشود.
مطالعه این مطلب می تواند برای شما مفید باشد: افسردگی پس از زایمان
درمان سندرم پیش از قاعدگی
تا به امروز هیچ درمانی برای سندرم پیش از قاعدگی وجود نداشته است. اما مصرف برخی از داروها میتواند به کاهش علائم و عوارض این سندرم کمک برساند. شما میتوانید برخی از مسکنها و کاهش دهنده دردهای عضلانی را که عوارض خاصی ندارند، از داروخانهها تهیه و مصرف نمایید. اما زمانی که مصرف این داروها نیز جوابگو نبود، شما باید نزد پزشک بروید. پزشک بعد از معاینه شما تشخیص میدهد که نیاز به سونوگرافی و انجام آزمایشات دارید یا خیر؟!
در کل در زمانهای مشخص شده زیر شما باید نزد پزشک بروید:
- علائم سندرم پیش از قاعدگی بیش از زمان طبیعی خود ادامه داشته باشد.
- شدت علائم و عوارض سندرم پیش از قاعدگی بسیار بالا باشد.
- داروها به کاهش علائم کمکی نکردند.
- علائم سندرم پیش از قاعدگی، شما را از انجام دادن کار باز دارند.
برای کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی برخی از راهکارها وجود دارند که میتواند شما را کمک کند. مانند:
- تغییر سبک زندگی. یعنی تغییر مفید و مثبت در خوابیدن و تغذیه شما، که همین امر سبب خواهد شد استرس شما کاهش یابد. کلیک کنید: درمان استرس
- انجام تمرینات ورزشی
- شرکت در جلسات یوگا و مدیتیشن.کلیک کنید: چطور مدیتیشن کنیم؟
- مصرف کافئین را به حداقل برسانید و آب فراوان بنوشید.
- مصرف داروهای هورمونی مانند قرصهای ضد بارداری که تنها باید توسط پزشک تجویز شده باشد.
- مصرف برخی داروهای ضد افسردگی.
- مصرف برخی مکملها.
- مصرف قرص روغن گل مغرربی
- مصرف برخی از داروهای گیاهی.
- ماساژ و درمان شناختی رفتاری نیز از روشهایی هستند که میتوانند به کاهش علائم شما کمک نمایند.
مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم: طرد شدن
کلام آخر
پریود شدن یکی از طبیعیترین اتفاقاتی است که برای همه خانمها در طول دوران زندگی آنها رخ میدهد. بنابراین اگر دردی داشته و از علائم سندرم پیش از قاعدگی رنج میبرید هرگز آن را پنهان نکنید. بدون خجالت درد خود را نشان داده و بدون استرس به استراحت خود ادامه دهید. حتما این نکته را نیز به خاطر داشته باشید که در صورت شدید بودن علائم و عوارض این سندرم، به متخصص مراجعه کرده تا شما را معاینه نماید. پنهان کردن این موضوع میتواند برای شما عزیزان بسیار خطرناک و غیرقابل جبران باشد.
منابع: