شخصیت نمایشی یا هیستریونیک

به احتمال خیلی زیاد شما هم در طول زندگی خود با افرادی برخورد داشته‌اید که هر موقعیت کوچکی را به یک اتفاق بزرگ و عجیب تبدیل می‌کند. این افراد برای این انجام این کار خود، دلیل دارند و دلیل آن هم این است که نیازمند تایید از دیگران هستند. فردی که دارای این ویژگی اخلاقی است، از اختلال شخصیت نمایشی رنج می‌برد. نام دیگر این اختلال هیستریونیک است. در حقیقت می‌توان گفت که یک وضعیت ناسالم از سلامت روان افراد است که افراد رفتارهایی نامناسب از خود نشان می‌دهند، که تنها جلب توجه کرده باشند. حال موضوع مهم این است که این اختلال را بشناسید، زیرا با وجود این اختلال در افراد زندگی هم برای خود فرد و هم برای اطرافیان بسیار سخت است. از همین رو لازم است که علائم و علت به وجود آمدن اختلال شخصیت نمایشی یا هیستریونیک و همچنین روش‌های درمانی آن را بشناسید.

شخصیت نمایشی یا هیستریونیک

همانطور که در قبل به آن اشاره کردیم شخصیت نمایشی یک اختلال است. یک اختلال روانی که فرد در آن برخی احساسات ناپایدار را از خود بروز می‌دهد. همچنین یک تصویر مخدوش را از خود نشان می‌دهد. افرادی که  این اختلال را دارند دارای عزت نفس به شدت پایینی هستند و برای اینکه عزت نفس خود را بیابند، نیازمند این هستند که دیگران آن‌ها را تایید کنند. این افراد نیازمند توجه فراوان از جانب اطرافیان هستند. به طوریکه برای جلب نظر دیگران، کارهای نامناسب و اعمال چشمگیری نیز از خود نشان می‌دهند. جالب است بدانید که افرادی که دارای اختلال شخصیت نمایشی هستند خودشان متوجه نمی‌شوند که رفتارهایشان ممکن است باعث ایجاد مشکل شود. این اختلال از اواخر دهه نوجوانی رخ می‌دهد. می‌توان گفت در اوایل دهه بیست سالگی شروع می‌شود. این اختلال به شدت نادر است و طبق تحقیقات تنها یک درصد از افراد دچار این اختلال هستند.

شخصیت نمایشی در مردان

باید بگوییم که اختلال شخصیت نمایشی در مردان با علائم خاص خودش همراه است. مردانی که دچار این اختلال هستند با برخی علائم در نوع رفتار آن‌ها، خودش را نشان می‌دهد. این علائم عبارتند از:

  1. مردی که دچار این اختلال است دائما نیازمند توجه است. دوست دارد که دائما از او تعریف شده و او را تأیید کنند.
  2. واکنش‌های هیجانی از خود بروز می‌دهد، که بیشتر اوقات می‌تواند خطرناک باشد.
  3. احساسات شدیدی را از خود نشان می‎‌دهند.
  4. می‌توانند احساسات خود را به نفع خود، تغییر دهند و به خوبی نمایش بازی کنند.
  5. اغلب در روابط خود مشکل دارند.

در حالت کلی می‌توان گفت که شخصیت نمایشی در مردان با برخی از واکنش‌های شدید و برخی ارتباطات نمایشی با دیگر افراد، خودش را نشان می‎‌دهد. این موضوع می‌تواند در روابط و زندگی فرد مشکلات بسیار فراوانی را به وجود آورد.

علت ایجاد اختلال شخصیت نمایشی

علت بروز اختلال هیستریونیک در مردان

علت و عوامل مختلفی وجود دارد که باعث می‌شود مردان دچار این اختلال شوند. تاثیراتی که محیط بر روی شخص می‌گذارد می‌تواند یکی از عوامل مهم در شکل‌گیری این اختلال باشد. اگر در دوران کودکی آسیب دیده باشند نیز می‌تواند اختلال شخصیت نمایشی را ده برابر کند. از دیگر عوامل مهم در شکل گیری و ایجاد این اختلال، می‌توان به ژنتیک فرد اشاره نمود. سابقه خانوادگی و ژنتیک نیز از دیگر عوامل به وجود آورنده این موضوع می‌باشند. مسائلی در خصوص عدم اعتماد به نفس و داشتن عزت نفس پایین، برخی اختلال‌های شخصیتی موجب می‌شود که اختلال هیستریونیک در آقایان پدیدار شود. یکی دیگر از عوامل وجود مشکل و اختلال در  عملکرد و ساختار مغز است.

مطالعه این مطالب را به شما پیشنهاد می‌کنیم:

شخصیت نمایشی در زنان

همانطور که اختلال شخصیت نمایشی در آقایان با علائم خاصی همراه بود در زنان نیز همانگونه است. زنانی که دچار اختلال شخصیت نمایشی هستند، برخی از علائم را در رفتار آن‌ها می‌توان مشاهده کرد. برخی از این علائم عبارتند از:

  1. از لباس‌های خاص و پوشش‌هایی تحریک کننده استفاده می‌کنند.
  2. مردان را به سمت خود جذب می‌کنند و بعد از اینکه موفق شدند، مرد را رها کرده و از او جدا می‌شوند.
  3. از نظر جذابیت‌های جنسی، بیشتر مردان را فریب داده و به سمت خود می‌کشانند. اما با مرد رابطه جنسی برقرار نمی‌کنند.
  4. خنده‌ها و لبخندهایی دارند که در جمع همه را به سمت خود جذب می‌کنند.
  5. طوری با عشوه و تسلط صحبت می‌کنند که به راحتی می‌توانند اطرافیان را به خود جذب کنند.

علت بروز اختلال هیستریونیک در زنان

دلایل و علل مختلفی نیز برای ایجاد این اختلال در زنان وجود دارد. می‌توان گفت موارد زیر برخی از دلایل و علل مهم ایجاد اختلال شخصیت نمایشی در زنان می‌باشد.

  1. یکی از علل مهم می‌تواند این باشد که این زنان در مدت زمان کمی، به یکسری اصول پایبند بوده‌اند و دیگر نیستند. این می‌تواند باعث شود که فرد دچار یک شخصیت نمایشی شود.
  2. تربیت و فرهنگ خانواده‌‌ای که در آن رشد کرده است.
  3. به دلیل برخی از اتفاقات این زنان دلشان می‌خواهد که خودنمایی کنند. به دلیل نادیده گرفته شدن در خانواده (حتما بخوانید: مشاوره خانواده خوب)
  4. ژنتیک و سوابق خانوادگی نیز تاثیر بسیار زیادی دارند.

5- کودکی سخت و گذشته تاریک می‌تواند یک علت مهم باشد.

6- نارسایی و اختلال در عملکرد مغز نیز از دیگر علت‌های مهم به شمار می‌آید که می‌توان با انجام برخی از آزمایشات متوجه آن شد.

عشق و یا ازدواج با شخصیت نمایشی

زمانی که شما با فردی با این اختلال وارد رابطه می‌شوید، باید وقت و انرژی زیادی را صرف نیازهای عاطفی و تأیید او کنید. این را هم باید بدانید که نیازهای او می‌تواند بسیار زیاد بوده و هرگز پایانی نداشته باشد. همچنین او یک فردی است که این اختلال را در خود پرورش داده است؛ به همین منظور نه تنها از شما بلکه از تمام اطرافیان خود، نیازمند تایید است و همواره در حال تلاش است که نظر دیگران را به خود جلب کند. این موضوع نیز می‌تواند همیشه و تا آخر عمر برایتان عذاب آور باشد. از رایج‌ترین مشکلات ازدواج با این افراد می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. شریک شما برای داشتن عزت نفس در خود، نیازمند است که دیگران او را تشویق و تأیید کنند.
  2. واکنش‌های هیجانی و پرخطر از خود نشان می‌دهد.
  3. احساساتی ناپایدار دارد که با نوسانات خلق و خو همراه است.
  4. به شدت تنوع طلب هستند.
  5. اگر که نتوانند از شما تأیید بگیرند، با شما قهر می‌کنند و ممکن است تا روزها شما را ترک کنند.
  6. قدرت ذهنی خوبی ندارند. ممکن است که به شما عشق بورزد و به شما حرف‌های قشنگ بزند، اما بعد از مدتی از یادش می‌رود، زیرا این موارد را به طور سطحی انجام داده است.
  7. اصولا با رفتارهایی که از خود نشان می‌دهند، شریک خود را به دام می‌اندازند. آن هم به این دلیل است که تنها نظر او و تأیید او را به خود جلب کرده و بگیرند.

مطالعه این مطلب برای شما ضروریست: مشاوره پیش از ازدواج

از همین رو باید با دقت و شناخت کافی شریک خود را انتخاب کنید. زیرا بودن با فردی که دچار اختلال شخصیت نمایشی است، زندگی را برای شما تبدیل به جهنم خواهد کرد. می‌توانید برای دریافت راهنمایی در این مسیر از دکتر روانشناس و رواندرمانگران کیلنیک روانشناسی کمک بگیرید.

عشق یا ازدواج با اختلال هیسترونیک

تست شخصیت نمایشی

ممکن است با خواندن علائم و نشانه‌های اختلال شخصیت نمایشی این سوال در ذهنتان شکل گرفته باشد که آیا من هم دچار این اختلال هستم یا خیر؟ باید به شما بگوییم که همه علائم مشابه با این علائم همیشه نشان دهنده وجود اختلال هیستریونیک در افراد نیست. این موضوع باید زیر نظر یک متخصص و یا رواندرمانگر مورد بررسی و معاینه قرار گیرد تا تشخیص درست داده شود. از همین رو برخی از تست‌ها وجود دارد که با انجام آن‌ها می‌توانید به این پی ببرید که آیا دچار اختلال شخصیت نمایشی هستید یا خیر؟! تست اختلال هیستریونیک از برخی سوالات تشکیل شده است که شما باید با خواندن سوال، گزینه مناسب را انتخاب کنید.

فقط باید بدانید که جواب شما در نتیجه آزمون به شدت تاثیرگذار است. از همین رو باید با صداقت تمام به کلیه سوالات در زمان مشخصی پاسخ دهید. شما عزیزان می‌توانید این تست را در مراکز معتبر مشاوره به صورت آنلاین و حضوری انجام دهید.

درمان اختلال هیسترونیک

در قبل هم به این موضوع اشاره کردیم که افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی، هرگز قبول نمی‌کنند که رفتارهای نامناسبی دارند. هرگز این را باور ندارند که رفتارهایشان می‌تواند چالش برانگیز باشد. اما با این حال بعد از شناخت این اختلال و تشخیص آن، می‌توان از برخی روش‌ها استفاده کرده و این اختلال را کنترل و درمان کرد. برخی از این روش‌ها عبارتند از:

  1. درمان شناختی رفتاری
  2. گفتاردرمانی
  3. روان درمانی
  4. روان درمانی از طریق بررسی روابط و الگوهای رفتاری شخص
  5. گروه درمانی که شامل گروهی از افراد هستند که در جلسات مشخص گرد هم آمده و در رابطه با مشکلات و تجربیات خود صحبت می‌کنند.

کلام آخر

بسیاری از افراد هستند که دارای اختلالات روانی مختلف می‌باشند. این اختلالات هر یک بنا به دلایلی برای فرد به وجود می‌آید که خودش در آن دستی نداشته است. از همین رو تباید از هر نوع اختلالی که در ما به وجود می‌آید، خجالت بکشیم و اختلال و بیماری خود را پنهان کنیم. زیرا نه تنها پنهان نمانده بلکه روزبه روز شدیدتر و غیرقابل درمان خواهد شد. کلینیک آرامش من با سالیان سال تجربه در درمان انواع بیماری‌ها و اختلالات روانی از جمله اختلال شخصیت نمایشی همه روزه در خدمت شما عزیزان می‌باشند. شما می‌توانید از طریق پرکردن فرم درخواست مشاوره و یا تعیین وقت از طریق پشتیبانی با مشاورین و متخصصین تیم قوی آرامش من به صورت حضوری و مشاوره تلفنی و آنلاین در ارتباط باشید.

 منابع:

دیدگاه‌ ها...

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *