شاید شما در اطراف خود افرادی را دیده باشید که به دنبال این هستند تا نظرات دیگران را جلب کنند و تایید آنان را دریافت کنند. به این نوع رفتار در علم روانشناسی، تاییدطلبی میگویند. تاییدطلبی میتواند منجر به تاثیرات بسیار منفی بر روی زندگی افراد شود. میتواند به مرور باعث نابودی زندگی فردی باشد که دائما در زندگی خود، به دنبال جلب توجه دیگران است. بسیاری از شما ممکن است این اختلال را داشته باشید ولی از وجود آن بیخبر باشید. ما در این مقاله شما را با این موضوع بیشتر آشنا کرده تا با تاثیرات آن آشنا شوید و درصورت وجود علائم، هر چه سریعتر برای رفع آن اقدام نمایید.
تایید طلبی چه نوع رفتاریست؟
تاییدطلبی در افراد به این معناست که فردی که دچار تایید طلبی باشد، دائما به دنبال جلب نظر و تایید دیگران است. این فرد میخواهد از هر طریقی که شده توجه دیگران را به خود جلب کند. افرادی که دائما به دنبال گرفتن اعتبار و تایید از جانب دیگران هستند ارزش و خواستههای خود را زیر پا گذاشته و طبق ارزش و خواسته دیگران زندگی و کار خود را جلو میبرند.
این اختلال رفتاری، به مرور باعث خواهد شد که فرد تاییدطلب به مرور دچار برخی اختلالات روانی مانند اضطراب، وسواس و ترس شود. زیرا میخواهد که افراد در تمام موارد از او راضی باشند. یادتان باشد که راضی کردن همه، از عهده ما برنمیآید و برای گرفت تایید از دیگران، خود را فراموش میکنید و درگیر عقاید و ارزشهای دیگران میشوید. همین موضوع باعث میشود که اعتماد به نفس شما به مرور کاهش یافته و تبدیل به آدمی سرخورده شوید. یادتان باشد که ما باید در زندگی، خودمان از شخصیت و کارهای خود راضی باشیم.
رفتارهای تایید طلبی
بسیاری از شما افراد تایید طلبی هستید، اما نمیخواهید قبول کنید که این ویژگی رفتاری را دارید. برخی رفتارها در فرد وجو دارند که نشان میدهد او یک فرد تاییدطلب است. اگر شما نیز این رفتارها را در خود مشاهده نمودید، بدانید که به دنبال تایید نظر دیگران بوده و یک شخصیت تایید طلب دارید. برخی رفتارهای تایید طلبی عبارتند از:
تعارف کردنهای بی مورد و غیرمنطقی
یکی از مهمترین رفتارهای تاییدطلبی این است که شما در رابطه با مسالهای تعاریف الکی میکنید. شما این تعارفها را میکنید تا از دیگران تایید بگیرید. در واقع شما نظری را میدهید که خلاف نظر و عقیده واقعی خودتان است. این روش برای تایید گرفتن از دیگران بسیار قدیمی شده است و مردم با آن آشنا شده و این رفتار را میشناسند. با انجام این رفتار نه تنها تایید نمیگیرید، بلکه نظرات بد دیگران را به خود جلب میکنید. پس سعی کنید همیشه نظرات واقعی خود را حتی اگر مطابق میل افراد حاضر در آنجا نیست، بیان کنید.
مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم: موفقیت در زندگی
اعلام موافقت با موضوعی که مخالف هستند
بسیاری از افراد در موقعیتهای مختلف، با موضوعی که موافق نیستند و آن را دوست ندارند، موافقت میکنند. حال چرا این اتفاق میافتد؟ جواب آن بسیار ساده است. زیرا آنان به دنبال تایید طلبی هستند. زمانی که چیزی را دوست ندارید و باب میل شما نیست را نباید قبول کنید. نباید ابراز کنید که آن را دوست دارید. اگر با مسالهای موافق نیستید، صادق باشید. این را بدانید که مردم، افراد صادق و با اصالت را بیشتر دوست دارند و تایید میکنند.
شکایت نمیکنند
افرادی که به دنبال تایید طلبی هستند، اصولا شکایتی نمیکنند. به طور مثال زمانی که به خرید میروند، حتی اگر جنس مورد علاقه آنها را در اختیارشان قرار ندهید، باز هم برای اینکه شما ناراحت نشوید، آن را قبول میکنند. اما یادتان باشد که با شکایت نکردن از این افراد در چنین شرایطی، نه تنها به خود آسیب میزنید بلکه به کسب و کار و ارزش کار آنان نیز صدمه وارد میکنید.
انتشار اخبار بد برای جلب توجه
افراد تایید طلب بر این باورند که گاهی شایعه پراکنی و انتشار اخبار بد، هیچ ضرری ندارد و باعث میشود که دیگران به آنها توجه کنند. اما بدانید که این موضوع ممکن است باعث شود که دیگران اطمینانشان، را در مورد شما از دست بدهند. شاید در حضورتان موافقت و توجه خودشان نسبت به شما را نشان دهند، اما مطمئن باشید که اطمینانی به شما نداشته و پشت سر شما همیشه بدگویی خواهند کرد.
عذرخواهی دائمی
این افراد به دلیل اینکه بتوانند نظر دیگران را جلب کنند، همیشه بدون هیچ دلیلی در حال عذرخواهی هستند. زیرا به این فکر میکنند که با عذرخواهی میتوانند دیگران را از خود راضی نگه دارند. اما به مرور زمان اعتبار خود را از دست میدهند و از نظر دیگران فردی بیاعتماد به نفس و سرخورده میباشند.
مطالعه این مطلب میتواند برای شما مفید باشد: چطور شادی را در زندگی تجربه کنیم؟
تظاهر به داشتن دانش بالا در همه موارد
همه ما انسان از اینکه دیگران ما را احمق بپندارند رنجوده خاطر میشویم. این حس از بچگی در همه افراد وجود دارد. اما برخی دیگر از افراد در رابطه با همه مسائل، ادعا میکنند که اطلاع کافی دارند. علت رفتار این افراد به این دلیل است که میخواهند تایید دیگران را از دست ندهند. اما به مرور زمان این مساله باعث ایجاد استرس در آنها شده و تاثیرات منفی بسیار دیگری را بر روی زندگی فرد میگذارد.
موارد بالا برخی از رفتارهای تایید طلبی را نشان میدهد. اگر شما نیز این رفتارها را در خود مشاهده نمودید، باید سعی کنید که آنها را کنار بگذارید. درصورت نیاز به کمک نیز میتوانید به بهترین کلینیک روانشناسی مراجعه کرده و از متخصصین آن مرکز کمک بگیرید.
دلیل به وجود آمدن تایید طلبی
طبق نظریه روانشناسان، تایید طلبی از سنین کودکی آغاز میشود. در دورانی که کودکان در حال رشد هستند، دائما برای گرفتن تایید از والدین خود، در حال تلاش هستند. والدین باید بدانند که این موضوع بسیار مهم است و باید مراقب باشند که بتوانند کودکان خود را به درستی و در جای مناسب تایید کنند. اگر این موضوع را به خوبی انجام ندهید فرزندانتان از همان کودکی به دنبال تایید دیگران هستند. تایید طلبی میتواند تا آخر عمر در فرد باقی بماند و هیچگاه از بین نرود.
حتما بخوانید: روانشناس کودک
از طرفی اگر نیازهای عاطفی فرد نیز از طرف خانواده و یا شریک عاطفی خود برآورده نشود، فرد دچار شخصیت تایید طلب میشود. کودکانی که در خانوادههای پرجمعیت و یا پدر و مادری شاغل، رشد کردهاند، بیشتر دارای شخصیت تایید طلبی هستند. زیرا از همان کودکی والدین این فرزندان را نادیده گرفتهاند و این افراد نیز از همان ابتدا به دنبال گرفتن تایید از دیگران بودهاند.
حتما بخوانید: بهترین روانشناس خانواده
عوارض تایید طلبی
تایید طلبی در افراد عوارض بسیار زیادی دارد. تایید طلبی یعنی شما به طور دائم در حال جلب رضایت دیگران هستید. این موضوع اگر که در چند لحظه به شما حس خوب میدهد اما اثرات بسیار بدی را از خود به جای میگذارد. از جمله این اثرات بد می تواند به موارد زیر اشاره کرد:
- تایید طلبی سبب کاهش عزت نفس میشود.
- تایید طلبی خسته کننده و سخت است و ذهن شما را بسیار خسته خواهد کرد.
- باعث ایجاد کینه و احساسات منفی میشود.
- تایید طلبی نمیگذارد که شما به شخصیت اصلی خود نزدیک شوید. در اینصورت هرگز با پتانسیل اصلی خودتان آشنا نخواهید شد.
- باعث میشود که شما ارزش واقعی خود را از دست بدهید.
طرحواره تایید طلبی
طرحواره تایید طلبی یک الگوی رفتاری است، که باعث میگردد فرد دائما به دنبال تایید دیگران باشد. در این طرحواره فرد فکر میکند که باید به اجبار تایید فرد دیگری را نسبت به خود بگیرد. این طرحواره به دلیل برطرف نشدن نیازهای عاطفی در سنین کودکی شروع میشود. با گذر زمان و بزرگ شدن آن کودک، زندگی او تحت تاثیر این افکار تایید طلبی قرار میگیرد. همچنین شخصی که به عنوان شریک عاطفی این افراد قرار میگیرد، دائما خود را تحت فشار در زندگی با این فرد میبیند. در کل تایید طلبی به دلیل عزت نفس پایین افراد میباشد.
از نشانههای طرحواره تایید طلبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در زمان مخالفت افراد با شما، احساس ناراحتی بسیاری به سراغتان خواهد آمد.
- به سلایق و نظریات خود اطمینان ندارید.
- وقتی از افرادی که میخواهید تاییدیه نمیگیرید، ناراحت میشوید.
- نه گفتن را بلد نیستید و برایتان بسیار سخت است.
- نظر دیگران را به نظر خود ترجیح میدهید.
کلام آخر
بهتر است این را بدانید که شما شخصیتی بسیار باارزش دارید و همینکه از نظر خود تایید شوید، کافیست. یادتان باشد که شما در زندگی خود نیازی به تایید دیگران در هیچ موردی ندارید. همینکه از عملکرد خود راضی باشید، کافیست. فرقی ندارد که در چه جایگاهی نیز باشید. پس سعی کنید هرگز فرد تایید طلبی نباشید. اگر که احساس میکنید در همه موارد به دنبال تایید دیگران هستید، میتوانید از متخصصین و بهترین دکتر روانشناس کلینیک آرامش من کمک بگیرید. با تعیین وقت قبلی از طریق پشتیبانی میتوان با مشاورین تیم آرامش من در تماس بوده و این رفتار شخصیتی خود را رها کنید.
منابع: