روانشناسی بالینی

تمام بیماری‌ها و اختلالات روانی که در انسان‌ها شکل گرفته، توسط روانشناس درمان می‌شود. حال این روانشناس باید بتواند تشخیص درستی داده و علم روانشناسی را با برخی روش‌های درمانی ادغام کند و فرد را به بهترین روش درمان کند. روانشاسی بالینی شاخه‌ای از علم روانشناسی است که به همین شیوه عمل می‌کند.  این شاخه از روانشناسی در رابطه با سلامت روان افراد برای جامعه نیز نگران است. در هر زمینه‌ای که فرد مشکل داشته باشد، این شاخه از روانشناسی به خوبی می‌تواند فرد را درمان کند. همچنین فردی که تخصص این رشته را دارد می‌تواند در زمینه آموزش و تحقیقات نیز به خوبی عمل کمک کند. ما در این مقاله شما را با روانشناسی بالینی و کار این شاخه تخصصی از روانشناسی آشنا خواهیم کرد.

روانشناسی بالینی چیست؟

در ابتدا لازم است بدانیم روانشناسی بالینی چیست؟! همانطور که در پیشگفتار بیان شد، روانشناسی بالینی شاخه‌ای از روانشناسی است، بیماری‌های روانی، مشکلات روانپزشکی و رفتارهایی که غیرعادی است را ارزیابی می‌کند. این شاخه از علم روانشناسی برای مشکلات سخت و پیچیده روانی راه‌های درمانی جامع و کاملی را ارائه می‌دهد.

البته این را باید بدانید که روانشناسی بالینی علاوه بر روانشناسی فردی بر روی روابط زوجین، خانواده و … نیز کار می‌کند. همچنین به عنوان مطالعه و ذهن افراد نیز شناخته و معنای آن نیز به حساب می‌آید. معنی دیگری که می‌توان برای روانشناسی بالینی عنوان کرد این است: «  مشاهده رفتار افراد به منظور ترویجِ تغییر افراد، را مطالعه می‌کنند. از این رو به این شاخه از روانشناسی، بالینی گفته می‌شود. زیرا که شامل مشاهده مستقیم و کار با بیماران به طور مستقیم است. روانشناسان بالینی نیز با فرد یا خانواده و گروه‌ها در مطب خود، مدارس و یا بیمارستان‌ها ملاقات می‌کنند و به بررسی و درمان بیماری و اختلال آن‌ها می‌پردازند.

حتما بخوانید: روانکاوی برای چه کسانی مفید است؟

رویکرد روانشناسی بالینی

یک روانشناس بالینی به عنوان یک رواندرمانگر کار کرده و فعالیت دارد. روانشناسی بالینی رویکردهای متفاوتی دارد. که رواندرمانگر با توجه به نوع بیماری و اختلال شخص، یک رویکرد مناسب برای درمان را انتخاب می‌کند. برخی از رویکردهایی که امروزه تمام رواندرمانگران از آن استفاده می‌کنند، عبارتند از:

رویکرد شناختی رفتاری

این رویکرد یکی از روش‌های درمانی رایج و مفید بین روانشناسان می‌باشد. این روش تعامل بین احساسات، افکار و رفتار شخص را بررسی می‌کند. رویکرد شناختی رفتاری، باعث می‌شود که شخص رفتارهایی را که باعث پریشانی و اختلال روانی در شخص شده بود را تغییر دهد و آن‌ها را کنار بگذارد. انواع مختلف این رویکرد عبارتند از:

  1. پردازش شناختی
  2. رفتار درمانی عاطفی
  3. درمان دیالکتیکی
  4. پذیرش و تعهد
  5. درمان شناختی رفتاری که تمرکز آن بر روی تروماست

رویکرد انسانی

گشتالت درمانی، روان درمانی، معنا درمانی و روایت درمانی، همه این روش‌های درمانی، روش‌هایی هستند که رویکرد انسانی برای درمان بیماران خود استفاده می‌کند. این رویکرد بیشتر بر روی شکوفا شدن فرد متمرکز است و یک روش برای درمان فردی است.

مطالعه این مطلب می‌تواند برای شما مفید باشد: گشتالت درمانی به زبان ساده 

رویکرد روان پویا

در این رویکرد روانشناسان معتقدند که ضمیر ناخودآگاه تاثیر بسیار زیادی بر روی رفتار و روان شخص دارد. این روش از طریق روان درمانی و یا گفتار درمانی به شخص کمک می‌کند که بهترین راه‌حل برای حل مشکلات را بیابند و روابطشان را بهبود می‌بخشند.

رویکرد روانشناسی بالینی

کار روانشناسی بالینی چیست؟

روانشناس بالینی کار مخصوص به خود را دارد. یک روانشناس بالینی جنبه‌های روانشناختی و روانشناسی فرد را مود ارزیابی قرار می‌دهد. علت پریشانی فرد را با توجه به بررسی برخی عوامل مشخص می‌سازد. برخی از این عوامل که روانشناسی بالینی با بررسی آن‌ها علت ایجاد مشکلات در فرد را متوجه می‌شود عبارتند از:

  • تاثیرات ژنتیکی فرد
  • تاثیرات اجتماعی
  • مشکلات و ریشه خانوادگی
  • بررسی کودکی و گذشته فرد

بعد از بررسی و یافتن علت مشکل، روانشناس بالینی یک برنامه مدیریتی را برای درمان فرد طراحی و برنامه ریزی می‌کند. این برنامه ریزی نیز به گونه‌ای طرح‌ریزی می‌شود که بهبودی حاصل از آن روش درمانی، با ثبات و ماندگار باشد. کار روانشناسی بالینی به هیچ عنوان تجویز دارو نیست و روانشناس از رویکردهای درمانی که در قبل بیان شد، برای درمان استفاده می‌کند. همچنین در بحث روانشناسی عمومی و خصوصی کار می‌کند و درمان‌های کوتاه مدت و طولانی مدت را برای افرادی که دچار ناراحتی و مشکل هستند، انتخاب خواهند کرد. برخی دیگر از کارهای روانشناسی بالینی وجود دارد که دکتر روانشناس خوب آن‌ها را انجام می‌دهند:

  • مشاوره کردن و مشاوره دادن به سایر متخصصین و روانشناسان برای درمان برخی مشکلات بزرگ حاد سلامت روان
  • درک و شناخت مسائلی که به سلامت روان فرد مربوط می‌شود و شناخت چگونگی بروز دادن آن‌ها
  • انجام برخی آزمون‌ها و دستیابی به یک درک برای درمان بیماری‌های مربوط به سلامت روان
  • برای بالا بردن درک و شناخت خود از روانشناسی بالینی تحقیقات فراوان کرده و داده‌های فراوانی را جمع آوری می‌کند.

روانشناسی بالینی چگونه به شخص کمک می‌کند؟

همانطور که گفتیم این شاخه می‌تواند در تمام حوزه‌های مربوط به سلامت روان به اشخاص کمک کند. برخی از این زمینه‌ها را در زیر برای شما بیان می‌کنیم تا در صورت بروز هر یک از این مشکل‌ها بتوانید به راحتی به روانشناس بالینی مراجعه کنید؛ و یا بدانید که در چه صورت می‌توانید به مشاوره در شاخه بالینی مراجعه کنید.

  1. اگر دچار وسواس فکری هستید
  2. دچار مشکلات رفتاری هستید. مانند اعتیاد، قمار بازی، اعتیاد به مسائل ناامن جنسی و …
  3. اگر دچار اضطراب یا ترس و استرس می‌باشید.
  4. مشکل در تمرکز و بیش فعالی یا اختلال ای دی اچ دی
  5. مشکل در یادگیری، اوتیسم. برخی اختلالات که در دوران کودکی خود را نشان می‌دهد مانند مشکل در گفتار
  6. مشکلات رفتاری در کودک و یا نوجوانان شما
  7. وجود مشکل و اختلال در خواب و تغذیه شما
  8. افکار به شدت بد مانند افکار خودکشی و آسیب رساندن به خود

موارد بالا از مهم‌ترین و رایج‌ترین مشکلاتی هستند که در صورت بروز آن‌ها می‌توانید به یک مشاور و روانشناس بالینی مراجعه کنید. در حوزه مشاوره خانواده، ازدواج و کودک نیز می‌توانید به روانشناس بالینی مراجعه کرده و تمام مشکلات خود را بهبود بخشید. شما عزیزان نیز می توانید با مراجعه به بخش خدمات سایت از مشاوره تخصصی ما در هر یک از این زمینه‌ها استفاده نمایید.

تفاوت روانشناسی بالینی و روانشناسی عمومی

تفاوت روانشناسی بالینی با روانشناسی عمومی

بین روانشناس بالینی و روانشناس عمومی تفاوت‌هایی وجود دارد. مهم‌ترین تفاوت این دو، متفاوت بودن مدارک این دو رشته است. هر شخص در هر رشته‌ای که تحصیل کند، مدرکی که دریافت می‌کند عنوان آن متفاوت بوده و تحت عنوان روانشناسی بالینی و غیر از آن بیان می‌شود.

اما در کل تعریف تفاوت بین شاخه بالینی و عمومی کمی سخت می‌باشد. به عنوان مثال هر دو رشته در حوزه درمان آموزش می‌بینند. هر دو رشته طیف گسترده از درمان برای سلامت روان را مطالعه می‌کنند. هر دو حداقل 6 سال برای آموزش دیدن وقت می‌گذارنند. اما بزرگترین اشتباهی که افراد در این باره دارند این است که گمان می‌کنند شاخه بالینی بهتر از عمومی است.

مهم‌ترین تفاوت دیگر، تفاوت در حوزه تخصصی آن‌ها و روش‌های درمانی آن‌ها نیز وجود دارد و می‌توان گفت شخصی که در حوزه بالینی فعالیت می‌کند، تجربه بیش‌تری نسبت به فردی که در روانشناسی عمومی فعالیت می‌کند، دارد.

اما در رابطه با هزینه و از نظر علمی نمی‌توان گفت که این دو بایکدیگر تفاوت زیادی دارند. از نظر هزینه و علم شما عزیزان باید به یک کلینیک روانشناسی معتبر مراجعه نمایید.

کلام آخر

در آخر باید بگوییم که روانشناسی بالینی یک علم است که می‌تواند به شما در تمام حوزه‌های اختلالات سلامت روان کمک کند و آن را به بهترین شکل درمان کند. تنها کاری که شما عزیزان باید انجام دهید این است که به بیماری و اختلال روان خود اهمیت دهید و آن را شناسایی کنید و به بهترین کلینیک و مراکز درمانی برای درمان خود مراجعه کنید. کلینیک آرامش من به عنوان بهترین مرکز درمانی مشاوره در منطقه پاسداران همه روزه در خدمت شما عزیزان می‌باشد و شما می‌توانید به راحتی از طریق پر کردن فرم درخواست مشاوره و یا تعیین وقت از طریق شماره‌های داخل سایت با مشاورین و متخصصین تیم قوی آرامش من به راحتی در تماس باشید.

منابع:

دیدگاه‌ ها...

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *