همه ما انسانها میدانیم که خشم چیست و همه آن را تجربه کرده و خشمگین شدهایم. انواع آن را نیز به چشم خود دیدهایم؛ خشم در لحظه و خشم در طولانی مدت و رسیدن به اوج. طبیعی است که خشم به سراغ ما میآید، اما باید بدانیم که چطور میشود از آن جلوگیری و یا به اصطلاح کنترل خشم کنیم. زیرا اگر دائمی باشد آسیب و تاثیرات بسیار بد و غیرقابل جبرانی را بر روی فرد میگذارد. اما باید بدانید که احساسی، کاملا طبیعی در انسان است که خداوند در وجود همه مخلوقات خویش قرار داده است. پس میتوان گفت که احساسی مثبت و خوب است. اما همانطور که گفتیم اگر بیش از اندازه شود مخرب شده و نمیتوان گاهی تاثیرات آن را جبران نمود و باید تکنیکهای کنترل خشم را بدانیم.
خشم چیست؟
در ابتدا لازم است بدانیم که خشم چیست؟ همانطور که گفتیم خشم یک احساس درونی است که میتواند مثبت یا منفی باشد. در واقع زمانی خشم به سراغ شما میآید که در یک موقعیت ناراحت کننده و سخت و یا ناعادلانه قرار گرفته باشید. پس اگر خشم به سراغ شما آمد و با عصبانیت همراه بود، هیچ اشکالی ندارد و کاملا طبیعی است. اما اگر خشم شما باعث شود که به دیگران و یا خودتان آسیب برساند، خطرناک است. اکثر ما نیز زمانی که عصبانی میشویم فکر میکنیم هیچ اشکالی ندارد و مشکلی ندارد. اما باید بدانید که خشم شما از نظر دیگران خوب نمیباشد و منجر میشود دیگران شما را قضاوت کرده و به چشم دیگری شما را ببیند. همین موضوع نیز باعث میشود که شما در رسیدن به موفقیت خود دچار مشکل شوید.
مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم: 10 راهکار جهت کنترل عصبانیت
تاثیرات خشم بر روی فرد
همانطور که در پیشگفتار گفته شد، اگر خشم ما روزانه باشد و طوری ظاهر شود که منجر به آسیب رساندن به خود و یا دیگران شود، میتواند منجر به تاثیرات به شدت منفی، بر روی فرد شود. مانند:
- خشم بیش از اندازه میتواند بر روی سلامت روان فرد تاثیر بگذارد. میتواند دچار افسردگی، استرس و سایر مشکلات روانی شود. زیرا خشم زیاد باعث میشود که افکار و ذهن شما مختل شود. همین موضوع نیز باعث خواهد شد که از زندگی خود لذت نبرید.
- سلامت جسمی شما را به خطر میاندازد. عصبانیت و خشم زیاد باعث بروز برخی بیماریها مانند دیابت، بیماریهای قلبی، بیخواب شدن، فشار خون بالا و ضعیف کردن سیستم ایمنی بدن میشود.
- باعث خواهد شد که روابط شما خراب شود. این روابط شامل زوابط عاشقانه شما، کاری، خانوادگی و دوستانه میباشد. زیرا بودن در کنار فردی که دائم عصبی و خشمگین است، بسیار سخت و طاقت فرساست. خشم زیاد باعث میشود که اطرافیان به شما اعتمادی نداشته باشند و کم کم از شما دوری کنند. این موضوع برای کودکانتان بسیار خطرناک است.
حتما بخوانید: اشتباهات رایج در رابطه عاطفی
- باعث میشود در کار و حرفه شما اختلال وارد شود. زیرا خشم دائم نسبت به پرسنل، همکاران و کارمندانتان باعث خواهد شد که از شما دوری کنند و ارزشی برای شما قائل نباشند.
چرا خشمگین میشویم؟
چرا خشمگین میشویم؟ این سوالی است که افرادی که خشم را زیاد تجربه کردهاند از خود میپرسند. دلایل بسیاری وجود دارد که باعث میشود خشم به سراغ افراد آید. مانند:
- نا امید شدن
- ناعدالتی دیدن
- ترسیدن
- شرایط سلامت روان فرد مانند افسردگی، استرس و وجود برخی اختلالات روانی
- کودکی سخت
- تروما مانند تجاوز دیدن، سوءاستفاده دیدن و…
- بیاحترامی دیدن
- خیانت دیدن
تمام این موارد از مهمترین دلایلی است که همه ما زمانیکه با آنها روبرو شویم، خشمگین میشویم. حال باید بیاموزیم که چگونه خشم خود را مدیریت کرده و کنترل خشم را بیاموزیم.
مطالعه این مطلب میتواند برای شما مفید باشد: خیانت به همسر
تمرین کنترل خشم
در ابتدا باید بگوییم که اگر خشم بر روی زندگی شما تاثیر گذاشته و زندگی شما را در دست خود گرفته است، باید به یک رواندرمانگر مراجعه نمایید. بهترین راهکار برای کنترل خشم و یادگیری تمرین کنترل خشم، کمک گرفتن از یک رواندرمانگر و مشاوره خوب است. اما راهحلهای دیگری نیز وجود دارد که میتوانید با انجام دادن آنها خشم خود را به بهترین شکل کنترل کنید. مانند:
- رفتار درمانی
- شرکت در کلاسهای مدیریت خشم
- تکنیکهای آرام سازی خود
- استفاده از داروهای ضد افسردگی و ضد استرس
- انجام برخی از تمرینات برای کنترل خشم در خانه
- انجام برخی تمرینات مدیتیشن و یوگا
- شرکت و رفت و آمد با گروههای حمایتی در مراکز معتبر
راهکارهای کنترل خشم از دیدگاه روانشناسی
راهکارهای کنترل خشم از دیدگاه روانشناسی، راهکارهایی است که میتواند باعث کنترل و درک خشم و راههای مقابله با آن شود. این موضوع باعث میشود تا افراد بیاموزند که چطور با خشم کنار آیند و آن را کنترل کنند. حال تکنیکهایی وجود دارد که میتواند باعث کنترل خشم شود. مانند:
- زمانی که خشمگین میشوید، بهتر است خودتان را از موقعیت دور کنید. بهتر است پیادهروی کرده و یا به کاری مشغول شوید که شما را از آن موقعیت دور میسازد.
- تمام محرکها و علائمی که باعث خشمگین شدن شما میشود را شناسایی کنید، و آنها را از بین ببرید.
- قاطع باشید تا بتوانید احساسات خودتان را در شرایط سخت نیز کنترل کنید، نا خشمگین نشوید.
- سعی کنید افکار منفی را از خود دور کرده و افکار مثبت را جایگزین افکار منفی خود کنید.
- برای اینکه بخواهید احساسات خودتان را بیان کنید، از روشهای دیگر استفاده کنید. یا به بیان دیگر برای تخلیه احساسات خودتان از هنر، موسیقی، نقاشی کردن و یا ورزش کردن استفاده کنید.
- از تکنیکهای آرام سازی استفاده کنید.
- از یک رواندرمانگر و یا مشاوره در مساله کنترل خشم کمک بگیرید.
کنترل خشم لحظهای
بسیاری از ما دچار خشم لحظهای میشویم. یعنی در همان لحظه نمیتوانیم احساسات خود را کنترل کرده و خشم خود را بروز میدهیم. خشم لحظهای میتواند آزاردهنده بوده و تاثیرات مخربی داشته باشد. از طرفی این خشم لحظهای، در لحظه است و بعد از گذشت چند دقیقه و یا چند ساعت، دوباره آرام میشویم. برای کنترل کردن خشم لحظهای میتوانید برخی راهکاها را انجام دهید. مانند:
- از برخی کلمات برای کنترل خشم خود در آن لحظه استفاده کنید.
- سریعا از محل دور شوید.
- از خود بپرسید آیا ارزش دارد که من در رابطه با این موضوع عصبانی و خشمگین شوم؟
- از یک وسیله استفاده کنید و همیشه در کنار خود آن را نگه دارید. تا در زمان عصبانیت از آن استفاده نمایید و خشم لحظهای خود را آرام سازید.
- تمرین تنفس را جدی بگیرید.
- سعی کنید بر روی اطراف خود تمرکز کنید. حواس خود را پرت اشیا و وسایل اطراف خود کنید و خود را با آنها سرگرم کنید.
- همیشه برای خود در موبایلتان یادداشت کنید که چه جیزهایی در مواقع عصبانیت شما را آرام میکند.
- فردی را داشته باشید تا در هنگام عصبانیت لحظهای، بتواند شما را آرام کند. سریعا در موارد خاص با او تماس بگیرید.
کلام آخر
کنترل خشم یکی از مواردیست که نمیتوان گفت ساده و راحت است، بلکه میتواند بسیار پیچید و سخت باشد. پس اگر شما فردی هستید که به سرعت خشمگین میشود و نمیتواند خشم خودش را کنترل کند، به هیچ عنوان نگران نباشید. بلکه شما میتوانید با کمک گرفتن از مشاورین و رواندرمانگران، کنترل خشم را به خوبی آموخته و بتوانید احساسات خود را در هر زمان به خوبی انجام دهید. کلینیک آرامش من بعنوان بهترین مرکز مشاوره در پاسداران با سالیان سال تجربه در این حوزه همه روزه در خدمت شما عزیزان میباشد. شما میتوانید از طریق تماس با شمارههای داخل سایت و یا پر کردن فرم درخوات مشاوره با مشاورین ما بصورت مشاوره تلفنی، آنلاین و حضوری به راحتی و با روش دلخواه خود در تماس باشید.
منابع: