زمانیکه یک رابطه را شروع میکنیم باید بدانیم که هر چیزی را باید به اندازه، در یک رابطه رعایت کنیم. وابستگی نیز یکی از مواردی است که باید حد و حدود آن را بدانیم و بیش از اندازه در رابطه خود آن را استفاده نکنیم. وابستگی در رابطه خوب است اما نه بیش از اندازه. از این رو باید بدانیم که وابستگی واقعی چیست و چه نشانههایی دارد تا بتوانیم از آن دوری کنیم و نگذاریم که بیش از اندازه، خود را وارد رابطه ما کند. باید بدانیم که تاثیرات مخرب وابستگی در رابطه چیست تا بتوانیم آنها را کاهش دهیم. در حقیقت آشنا شدن با مهارتهای کاهش این نوع وابستگی یکی از مهمترین و ضروریترین کارهاست که همه ما در هنگام وارد شدن در یک رابطه باید با آن آشنا شویم.
وابستگی در رابطه چیست؟
در ابتدا باید بدانیم که وابستگی در رابطه به چه معناست. ممکن است بسیاری از شما برخی از رفتارها را با وابستگی اشتباه بگیرید. یا بالعکس، ممکن است بسیاری از رفتارهایی را که نشانه از وابستگی در رابطه دارد، نادیده بگیرید. از این رو بسیار مهم است که با تعریف اصلی وابستگی در رابطه و سپس با راهکارهایی برای کاهش آن، آشنا شوید. وابستگی در رابطه در بسیاری از اوقات با عشق و دوست داشتن اشتباه گرفته میشود. از این رو بسیار مهم است که آن را بسیار جدی بگیریم.
معنای حقیقی وابستگی در رابطه هم این است که فرد بیش از اندازه از نظر روانی و احساسی به شریک خود اتکا میکند. که این نوع وابستگی به دلیل حس رها شدگی و ترس از تنهایی در افراد ظاهر میشود. زمانیکه وابسته میشوید، ممکن است همه چیز خود را فدای شریک خود کنید. زیرا به هیچ عنوان نمیخواهید او را از دست بدهید. این نوع وابستگی نه تنها برای شما خطرناک است، بلکه باعث میشود شما آسیب فراوانی از لحاظ روحی و روانی ببینید. به همین دلیل بسیار واجب است که با نشانهها و علائم آن آشنا شده و در صورت مشاهده این نشانهها در خود، سریعا برای کنترل و درمان آن اقدامات لازم را انجام دهید.
حتما بخوانید: مشاوره ازدواج آنلاین
نشانههای وابستگی در رابطه
وابستگی در رابطه با نشانهها و علائمی همراه است. در واقع اگر شما برخی از رفتارها را در رابطه از خود نشان دهید و یا در خلوت خود این نشانههای رفتاری را داشته باشید، دچار وابستگی در رابطه شدهاید، که باید بتوانید برای کاهش آن افدامات لازم را انجام دهید. برخی از این نشانهها و علائم وابستگی در رابطه عبارتند از:
- احساس میکنید برای اینکه با شریک خود بمانید، به حد کافی خوب نیستید.
- در رابطه احساس ناامنی دارید.
- دائما نیاز دارید که به دیگران نزدیک باشید و دوری شما را آزار میدهد.
- همیشه ترس این را دارید که شریک عاطفی خود را از دست بدهید.
- همیشه و در همه حال استرس و اضطراب دارید.
- این را میپذیرید که با رنجش و سختی عذابهای روحی و جسمی، جدایی کنار میآیید.
- در اعتماد کردن به آنها مشکل دارید.
- حسادت میکنید و نسبت به او احساس مالکیت دارید.
- دائما به این فکر میکنید که اگر مجرد باشید، هیچ شادی نخواهید داشت. و زندگی بدون شریک عاطفیتان هیچ ارزشی ندارد.
- اعتماد به نفس و عزت نفس شما شدیدا به حضور شریک عاطفی شما در کنارتان بستگی دارد.
مطالعه این مطلب میتواند برای شما مفید باشد: ترس از ازدواج یا گاموفوبیا
تاثیرات وابستگی عاطفی
همه ما میدانیم زمانیکه وارد یک رابطه عاطفی میشویم، وابستگی به طرف مقابل در آن رابطه به وجود میآید و این موضوع در بسیاری از موارد به دلخواه ما نیست و پیش میآید. اما اگر هم این وابستگی ایجاد شود تاثیرات بسیار زیادی را بر روی ما و رابطه ما خواهد گذاشت. میتوان گفت که این تاثیرات در بسیاری از موارد منفی بوده و آثار مخربی را بر روی فرد برجای میگذارد. مانند:
- استرس بالایی را به شما خواهد داد
وابستگی در روابط باعث میشود که سطح استرس شما بالا باشد. همین موضوع میتواند زمینه ساز بسیاری از بیماریهای جسمی و روحی باشد. این موضوع باعث میشود که شما دائما احساس افسردگی داشته باشید. تغییرات خلقی شدید داشته باشید. دچار خشونت شده و آن را بر روی فرد و یا اجسام نشان دهید. دائما معده درد و سردردهای تنشی داشته باشید.
مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم: اشتباهات رایج در رابطه عاطفی
- باعث خواهد شد درون رابطه شما با مشکل روبرو شود
به دلیل فکرهای بیجایی که به ذهن شما میرسد، رابطه دائما با چالش همراه است. زیرا وابستگی در رابطه باعث نمیشود که شما یک رابطه سالم را تجربه کنید و همیشه با آن درگیر هستید. از آنجایی که میخواهید از بودن او اطمینان خاطر پیدا کنید، از برخی سوالات در رابطه خود استفاده میکنید که میتواند بسیار خطرناک باشد. مانند:
- آیا منو دوست داری؟
- دوست داری اصلا با من وقت بگذرونی؟
- مزاحمت شدم؟
- من برات کافی هستم؟
- آیا منو تنها میگذاری و جدا میشویم؟
- شما دیگر مراقب خودتان نخواهید بود
مراقبت نکردن از خود، میتواند خود را به صورت ورزش نکردن، اهمیت ندادن به سلامتی، اعتیاد، حمام نکردن و بهم ریختگی ظاهری، نشان دهد. آنقدری شما درگیر شریک خود شدهاید و وابستگی به او پیدا کردید، که حتی دیگر نگران خود نیستید.
کاهش وابستگی در رابطه
با توجه به تعریف و آثاری که وابستگی در رابطه بر روی فرد میگذارد، به این نتیجه میرسیم که باید برای کاهش آن، اقدامات لازم را انجام دهیم. اگر شما فردی هستید که در خود علائم و نشانههای وابستگی را مشاهده نمودید، نیاز نیست که نگران باشید. میتوانید از طریق برخی راهکارها برای کاهش وابستگی در رابطه خود استفاده کنید و بهترین نتایج را مشاهده نمایید. برای کاهش وابستگی در رابطه، چندین راهکار مفید وجود دارد. مانند:
- همانطور که همیشه گفته میشود، اکثر اختلالات رفتاری و روانی ریشه در کودکی فرد دارد. شما برای کاهش این وابستگی عاطفی در ابتدا لازم است که گذشته خود را بیابید و با آن روبرو شده و بپذیرید. زیرا ممکن است این وابستگی عاطفی در رابطه، به دلیل وجود مشکلاتی در کودکی باشد که باید آنها را حل کنید.
- خودتان را بشناسید، با خود مهربان باشید. شما عزیزان باید مواردی که باعث آزار و اذیت شما میشود را شناسایی کنید و بیشتر مراقب خودتان باشید.
- احساسات خود را بشناسید. هر روز مدیتیشن کرده و ورزش کنید. موسیقی گوش دهید برقصید و به احساسات خود به خوبی فکر کنید.
- خودتان برای خودتان تصمیم بگیرید. نیازمند فردی نباشید که برای شما تصمیم گیری کند و یا برنامه روز خود را با او بچینید.
- مسئولیت پذیری خود را بالا ببرید و صبر را به شدت تمرین کنید.
- خودتان را با دیگران به هیچ عنوان مقایسه نکنید.
- با یک مشاور و دکتر روانشناس در تهران یا منطقه خود، حتما مشورت کنید.
کلام آخر
شما عزیزان باید بدانید که باید در رابطه خود، حد وسط هر چیزی را رعایت کنید. زیرا افراط و تفریط باعث خواهد شد که رابطه شما خراب شود و هرگز درست نشود. وابستگی در رابطه نیز از این مواردیست که باید به آن دقت کرد. زیرا ممکن است هر لحظه یک رابطه بنا به هر دلیلی پایان یابد و آن وقت است که شما به دلیل وابستگی بیش از اندازه، دچار عذاب روحی و روانی و حتی جسمی خواهید شد. از این رو در هنگام شروع رابطه و یا مشاهده علائم وابستگی، برای کنترل آن میتوانید از مشاورین و متخصصین مرکز مشاوره روانشناسی آرامش من استفاده کنید. شما عزیزان میتوانید از طریق تماس با شمارههای درج شده در سایت و تعیین وقت قبلی و یا پر کردن فرم درخواست مشاوره با متخصصین و مشاورین ما به راحتی به سه روش حضوری، مشاوره تلفنی و مشاوره آنلاین در ارتباط باشید.
منابع: