چطور از شر نگرانی‌های بیهوده رها شویم؟

نگرانی

نگران شدن یک حس بسیار رایج در بین همه ما انسان‌هاست. همه افراد در زندگی خود نسبت به برخی مسائل این حس را تجربه می‌کنند. این موضوع کاملا طبیعی است و نباید آن را غیرطبیعی دانست، اما اگر یش از اندازه شود، جای فکر دارد و باید از آن جلوگیری کرد. نگرانی تعریف خاص خودش را داشته و از نظر روانشناسی نیز مورد بررسی‌های فراوانی قرار گرفته است. همچنین دارای انواع مختلفی می‌باشد که می‌توان با شناخت و بررسی آن‌ها در خود به نوع و دلیل وجود آن پی ببرید. از طرفی اگر شما فردی هستید که دائما این حس را تجربه می‌کند و نسبت به تمام مسائل زندگی خود دلهره داشته و حساس هستید، می‌توانید از برخی روش‌ها برای درمان یا از بین بردن آن در زندگی خود استفاده کنید.

نگرانی چیست؟

برخی از مواقع ما برخی از مسائل و موارد را در ذهن خود دائما مرور می‌کنیم. بارها به آن فکر کرده و به هیچ نتیجه‌ای نمی‌رسیم. این افکار بیهوده و مرور آن‌ها سبب خواهد شد که ما دچار احساسی در خود شویم که می‌تواند باعث ایجاد تشویش و اضطراب در ما شود و ما را از زندگی روزمره خود باز دارد. نام این احساس نگرانی است. نگرانی به ما احساس ناامنی، ناراحتی و ترسیدن از رخدادن اتفاقات منفی را هدیه می‌دهد. نگرانی‌هایی که ما در طول روز از آن یاد می‌کنیم، در بیشتر مواقع کاملا بیهوده هستند. اما هر چقدر هم که نگرانی ما بیهوده باشد، باز هم بدترین و ناراحت ‌کننده‌ترین احساسی است که فرد می‌تواند آن را تجربه کند.

انواع نگرانی

نگرانی نیز همانند سایر احساسات انسانی دیگر، پیچیده است. با تحقیقات فراوان و مطالعات در این زمینه، محققین به این نتیجه رسیده‌اند که نگرانی انواع مختلفی دارد که هر نوع، متفاوت با دیگری بوده و تاثیرات خاص خودش را دارد و به شکل خاصی در فرد نمایان می‌شود. انواع نگرانی عبارتند از:

نگرانی عملی

این نوع نگرانی‌ها، در رابطه با مسائل و مشکلات بیرونی می‌باشد. که ما می‌توانیم این مسائل را خودمان نیز انجام دهیم به عنوان مثال شما ممکن است در حساب بانکی خود پولی نداشته باشید، این موضوع برای شما به شدت نگران کننده و دلهره آور است. از این رو می‌توانید برای رفع این حس، از یک شخصی پول قرض کنید و یا از حساب دیگرتان پول برداشت کنید. که این کار باعث خواهد شد کمی از دلواپسی شما کاسته شود. این نوع نگرانی قابل حل است. شما می‌توانید برای آن‌ها راه‌حلی بیابید تا کمی کنترلش کنید. اما این نکته را باید بدانید که باید با نگرانی روبرو شد و برای آن راه چاره پیدا کرد. زیرا هر چقدر بخواهید آن را انکار کنید، به شما آسیب بیشتری وارد خواهد شد.

نگرانی فرضی

این نوع نگرانی در رابطه با مسائلی است که مشخص نیستند و احتمال وقوع آن‌ها بسیار کم می‌باشد. در رابطه با مواردی هستند که ما در آن لحظه و موقعیت نمی‌توانیم کاری برایشان انجام دهیم، یا حداقل، کاری کنیم که از نگرانی خودمان کم شود. این دلواپسی‌ها بیشتر مربوط به مسائل مالی، کار، روابط و یا تحصیلات ما می‌شود. هر نگرانی که ما در رابطه با این مسائل برای آینده داشته باشیم را نمی‌توان حل کرد. زیرا مسائلی است که قرار است در آینده رخ دهد. بنابراین باید بتوانیم به خوبی آن را مدیریت کنیم.

با شناخت این دو مدل از نگرانی، شما می‌توانید به راحتی حس دلواپسی و اضطراب خود را شناخته و راحت‌تر آن را مدیریت و درمان کنید.

حتما بخوانید: چطور با همسرمان عشق بازی کنیم؟

انواع نگرانی

دلایل نگرانی

دلایل و علل مختلفی برای نگرانی وجود دارد. ممکن است برخی از این دلایل برای همه ما مشترک باشد و باعث ایجاد این حس تشویش در ما شود. اما باید این دلایل را شناخت و در رابطه با آن‌ها تعلل کرد، تا به مشکل برنخوریم و موضوعات را به راحتی حل کنیم. یکی از دلایل بسیار مهمی که نشان می‌دهد شما نگران هستید، تنها نبودن شماست؛ این موضوع مهم را باید بدانید که همه مثل هم هستیم و دلایل مشابهی برای داشتن حس دلهره داریم. این را باید بدانید موارد و مسائلی که باعث می‌شود شما نگران و دلواپس باشید، نصف بیشتر مرد جهان را نیز درگیر خود کرده است. برخی از این دلایل رایج که برای ایجاد حس دلهره و دلواپسی در افراد وجود دارد. عبارتند از:

  1. در رابطه با مسائل مالی
  2. آینده
  3. شغل
  4. درآمد
  5. تحصیلات و آینده شغلی
  6. سلامتی
  7. روابط (خانوادگی، عاشقانه و دوستانه)
  8. فرزندانمان

تعریف نگرانی در روانشناسی

روانشناسی می‌گوید که:” ذهن انسان بسیار قدرتمند است و می‌تواند شبیه سازی ذهنی برای رویدادهای آینده داشته باشد. این توانایی ذهن، شگفت انگیز است.” و این جمله یعنی اینکه انسان می‌تواند مسائل را آینده نگری کند. همین آینده نگری و تفکر در رابطه با آینده زندگی خود، می‌تواند حس نگرانی را در فرد بیدار کند. یا به بیان دیگر می‌توان گفت، این حس نشات گرفته از یک نشخوار فکری بیهوده است. اما از طرفی روانشناسان بر این عقیده‌اند که همین حس دلهره و آینده نگری سبب خواهد شد تا ما برخی از برنامه ریزی‌های مفید را برای آینده خود داشته باشیم.

اما اگر همین حس بیش از اندازه در انسان ظاهر شود، سبب بیماری‌های روانی و جسمی بسیار زیادی خواهد شد. از این رو باید بتوانیم حس دلهره و دلواپسی خود را مدیریت کنیم. انواع نگرانی که در قبل برایتان بیان کردیم، تعریفی روانشناسانه و حاصل تحقیقات فراوان روانشناسان می‌باشد. با تشخیص نوع حس خود می‌توانید به راحتی با کمک یک روانشناس و یا مشاور در این رابطه احساسات دلهره و اضطراب خود را به خوبی کنترل کنید.

مطالعه این مطلب می‌تواند برای شما مفید باشد: چطور احساسات خود را بشناسیم؟

تعریف نگرانی در روانشناسی

راهکاری برای کاهش نگرانی‌ها

همانطور که در ابتدا بیان کردیم، نگرانی را می‌توان به خوبی مدیریت کرد. زیرا بیشتر نگرانی‌هایی که ما داریم قابل حل بوده و یا اگر نیست، بدانید که بیهوده است و نباید بر سر آن موضوع فکر بیش از اندازه کنید که تبدیل به یک نشخوار فکری بیهوده در شما شود. یکی از راه‌های بسیار مهم برای رفع دلولپسی‌های خود، مراجعه به یک روانشناس و یا مشاور متخصص در حوزه مشاوره فردی می‌باشد.

شما با مراجعه به یک مشاور می‌توانید در طی جلسات مختلف، از راهنمایی‌ها و راهکارهای مشاور خود به خوبی استفاده کنید. بسیاری از این راهکارها برای دور شدن شما از نگرانی بسیار مفید هستند و مشاور نیز بسته به نوع نگرانی شما برایتان راهکارهایی را ارائه می‌دهد. اما برخی از راهکارها نیز هستند که شما می‌توانید با انجام آن‌ها به خوبی بر روی ذهن خود کار کرده و بتوانید این حس دلهره و دلواپسی را به خوبی مدیریت کنید. مانند:

  1. انجام مدیتیشن و یوگا
  2. استفاده از روش درمانی ذهن آگاهی
  3. استفاده از تکنیک تنفس
  4. ورزش کردن و داشتن سبک زندگی سالم
  5. در رابططه با نگرانی خود صحبت کنید. نگذارید که در ذهنتان بماند و فکرتان را درگیر خودش سازد.
  6. سعی کنید در هنگام نگرانی خودتان را به کاری که دوست دارید، مشغول کنید.
  7. اگر احساس دلهره به سراغتان آمد، سعی کنید آن را بررسی کنید و نگرانی‌های عملی و فرضی خود را از یکدیگر جدا کنید.
  8. سعی کنید زمانیکه نگرانی در رابطه با مساله‌ای به سراغتان آمد، آن را یادداشت کنید و در روز و ساعت دیگری به آن فکر کنید.

اما باز هم بر روی این نکته تاکید می‌کنیم که اگر نگرانی شما بیش از اندازه بوده و زندگی شما را تحت تاثیر قرار داده است باید برای رفع آن از یک کمک حرفه‌ای استفاده کنید.

کلام آخر

به نظر می‌رسد که تا به اینجا متوجه شده باشید نگرانی چیست و چه تاثیرات مخربی را می‌تواند بر روی زندگی شما بگذارد. پس نیاز است که آن را بی‌ارزش ندانسته و اگر این حس در رابطه با هر مساله‌ای زندگی شما را درگیر کرده است، سریعا برای درمان و کنترل آن اقدامات لازم را انجام دهید. البته که همه ما می‌دانیم رها شدن از این دلواپسی‌ها تنها به حرف، ساده است و واقعا بسیار سخت است که بتوان از آن‌ها به راحتی خلاص شد. اما با استفاده از کمک و تمرین خودمان، این کار شدنی است.

کلینیک روانشناسی آرامش من با حضور مشاورین و متخصصین حرفه‌ای و مجرب در این زمینه، همه روزه پاسخگوی شما عزیزان می‌باشد. شما می‌توانید از طریق پر کردن فرم درخواست مشاوره و یا تماس از طریق شماره‌های درج شده با مشارین تیم قوی آرامش من به راحتی در تماس باشید. همچنین می‌توانید به روش دلخواه خود به صورت مشاوره حضوری، مشاوره آنلاین و یا مشاوره تلفنی با متخصصین ما در ارتباط باشید.

منابع:

دیدگاه‌ ها...

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره