رابطه مادر و فرزند

مادران نقش بی‌نظیر و به شدت پررنگی در زندگی کودک دارد. مادران فوق‌العاده هستند. آن‌ها در زندگی به شدت فعال بوده و نبودشان باعث آسیب‌های فراوانی برای فرزندانش می‌شود. اما با این حال هر مادری بنا به نوع شخصیت خود رفتار خاصی را با فرزندش دارد. این موضوع باعث می‌شود که رابطه مادر و فرزند اشکال مختلفی را به خود بگیرد. رشد کودک به شدت بستگی به نوع رابطه مادر با او دارد. درواقع می‌توان گفت تمام جنبه‌های رشدی، اجتماعی، تربیتی و شخصیتی کودک به نوع رابطه او با مادرش بستگی دارد. بنا بر این تعاریف می‌توان گفت رابطه مادر و فرزند یکی از مهم‌ترین روابط انسانی می‌باشد. با ما در این مقاله هراه باشید تا با انواع مختلف این نوع رابطه و انواع مادران آشنا شوید.

رابطه مادر با فرزند چه رابطه‌ای است؟

یکی از تاثیرگزارترین روابط انسانی، رابطه مادر و فرزند است؛ البته که از مهم‌ترین آن نیز می‌باشد. اولین رابطه‌ای که کودک در زندگی خود تجربه می‌کند، رابطه او با مادرش است. رابطه مادر و فرزند نقش اساسی و مهمی بر روی بسیاری از عوامل مربوط به کودک دارد. مانند رشد شناختی، اجتماعی و عاطفی کودک. زیرا از همان لحظه تولد کودک، مادر است که با کودک ارتباط دارد. کودک برای اولین بار مادر خود را می‌بیند. بیشتر تجربیات اولیه کودک با مادر خود می‌باشد. عشق و همدلی در رابطه سالم موجود بین مادر و فرزند است که در کودک شکل می‌گیرد.  همچنین اگر مادر بتواند به نیازهای اولیه کودک خود به خوبی پاسخ دهد، همبستگی را در او ایجاد می‌کند.

در مقابل نیز اگر رابطه مادر با فرزندش مناسب نباشد می‌تواند تاثیرات به شدت مخربی را بر روی کودک برجای بگذارد. رفتار و نوع ارتباط بد با فرزند می‌تواند بر روی رشد رفتار و عاطفی کودک نقش به شدت بدی بگذارد. رابطه مادر و فرزند رابطه‌ای انسانی است که بر روی تمام جنبه‌های زندگی فرد تاثیرگزار است. پس باید به عنوان یک مادر به شدت مراقب نوع رفتار و نوع ارتباط خود با کودکمان باشیم. تا بتوانیم نقش خوبی در آینده و بزرگسالی فرزندمان ایفا نماییم.

حتما بخوانید: بهترین مشاوره کودک و نوجوان در تهران 

تاثیر رابطه مادر و فرزند بر روی کودک

  1. رابطه موثر مادر با فرزند می‌تواند بر روی زندگی او تاثیرگذار باشد. زیرا مسیر زندگی فرزندان به شدت تحت تاثیر رفتارهای مادر قرار می‌گیرد. رفتار خوب و یا بد مادر در زندگی آینده او بسیار موثر است. در واقع می‌توان گفت در زندگی زناشویی او  نیز در آینده نقش مهمی دارد.
  2. صدای مادر می‌تواند مغز کودک را فعال کند. آزمایشاتی که انجام شده است نشان می‌دهد مغز ما صدای مادرمان را بر هر چیزی برتری می‌دهد.
  3. صحبت مادر با فرزندش و یا صحبت کردن فرزند با مادرش در رابطه با مسائل مختلف می‌تواند باعث شود که فرد تجربیات جدیدی را به دست آورد. فرزندان می‌توانند برای کمک از راهنمایی‌های مادر استفاده کنند.
  4. مادر به کودک مهارت‌های زندگی را به خوبی آموزش می‌دهد. افزایش مهارت اجتماعی، فرهنگی و عاطفی کودک بر عهده مادر است. یک مادر برای اینکه اعتماد به نفس فرزندش بالا رود، باید حمایت عاطفی را از فرزند خود فراموش نکند.
  5. از آنجایی که پیوند عمیق و سالمی بین مادر و فرزند برقرار است، می‌تواند باعث شود کودک بر روی روابط خود در آینده با دقت عمل کند.
  6.  ارتباط مادر و فرزند می‌تواند باعث شود که کودک دارای سلامت روان بهتری نسبت به کودکی که رابطه خوبی با مادر خود ندارد، باشد.
  7. سبک دلبستگی نیز از توع رابطه مادر و فرزند شکل می‌گیرد.
  8. رابطه مادر و فرزند هرچه قوی‌تر باشد، رشد شناختی بهتری در کودک شکل می‌گیرد.
  9. یک مادر می‌تواند به طور کامل ذهن و جسم ما را تغییر دهند. که این بستگی به نوع حمایت و نوع ارتباط مادر با فرزندش دارد.
  10.  تحقیقات نشان داده است کودکانی که با مادر خود ارتباط بهتری دارند از نظر سلامت جسمی و فیزیکی سالم‌تر بوده و عملکرد بهتری دارند.

این را هم بخوانید: چگونه فرزند خود را تربیت کنیم؟

تاثیر رابطه مادر و فرزند بر کودک

انواع رابطه مادر و فرزند

همانطور که بیان کردیم، رابطه مادر و فرزند از مهم‌ترین و اصلی‌ترین روابط است. مادر نقش اصلی و اساسی در پرورش فرزندان دارد. زیرا باید به فرزند محبت خود را ارائه دهند. از فرزندان خود از بدو تولد حمایت و مراقبت داشته باشند. برخی از موارد هستند که مادر در قبال فرزند خود انجام می‌دهد. مانند:

1 – حمایت عاطفی

مادران اولین شخصی هستند که با فرزندشان ارتباط برقرار می‌کنند. آن‌ها برای فرزندشان ارتباط عاطفی خوبی برقرار می‌کنند.

2- مراقبت کردن

یک مادر باید بتواند نیازهای اولیه فرزندش را به خوبی تامین کند. مانند تهیه غذا، مسکن و پوشاک او. همچنین باید مراقبت ویژه‌ای از او داشته باشد.

3- الگو بودن

یک مادر برای فرزند خود الگو می‌باشد. فرزندان به رفتارهای مادر نگاه کرده و رفتار و شخصیت خود را شکل می‌دهند. در واقع یک مادر است که به فرزند خود آموزش می‌دهد چگونه رفتار کند، چه تصمیم‌هایی بگیرند و چطور زندگی کنند.

4- موثر بر روابط آینده

روابط مادر و فرزند بر روی آینده و سبک زندگی فرزند در آینده بسیار موثر می‌باشد. زیرا محبت کردن و حمایتی که مادر از فرزندش دارد، باعث می‌شود که کودک در آینده خود روابط قوی و مسالمت آمیز با دیگران داشته باشد. به طور کلی مادر نقش مهمی در شکل گیری زندگی فرزندش در آینده دارد.

5- مهم‌ترین پیوند

رابطه‌ای که مادر با فرزندش دارد، یکی از مهم‌ترین پیوندهای انسانی است.

مطالعه این مطلب می‌تواند برای شما بسیار مفید باشد: تربیت جنسی کودکان

انواع مادر

همانطور که بیان کردیم، مادران ارتباطی با فرزندانشان برقرار می‌کنند که هیچ فردی در زندگی فرد با او برقرار نخواهد کرد. اما این موضوع نیز بستگی به این دارد که مادر چه رفتاری دارد. از این رو با بررسی‌هایی که انجام شده است، رفتار هر مادر را به چند دسته تقسیم کرده‌اند. در حقیقت می‌توان گفت مادران متفاوتی وجود دارد که با توجه به شخصیت خودشان دسته بندی می‌شوند. مانند:

 مادر همدل

ویژگی مادران همدل:

  • کمک به فرزندش برای درک رفتار دیگران.
  • به فرزند کمک می‌کند احساساتش را بیان کند.
  • سریعا فرزندش را می‌بخشد.
  • به خوبی او را درک می‌کند.

 مادر مقتدر

ویژگی مادران مقتدر:

  • فرزندش را بر اساس برخی قوانین ثابت، تربیت می‌کند.
  • توقع دارد فرزندش بدون هیچ بحث و شکایتی طبق قوانین او عمل کند.
  • اگر فرزندش به قانون عمل نکند، آن‌ را تنبیه می‌کند.

 مادر جاه طلب

ویژگی مادران جاه طلب:

  • مادر جاه طلب به طور افراطی گمان می‌کند فرزندش فوق العادست.
  • از فرزند خود خواسته‌های زیادی دارد.
  • باعث می‌شود فرزند گاهی احساس ناکافی بودن داشته باشد.

 مادر حلال

ویژگی مادران حلال:

  • این نوع از مادران به شدت مهربان و دلسوز هستند.
  • به شدت شنونده خوب و دوست داشتنی می‌باشد.
  • این مادر نمی‌تواند به فرزندش نه بگوید.
  • مطیع حرف فرزندش است.
  • با فرزندش بدون تعیین حد و مرز، دوست است.

مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد می‌کنیم: کودک دشوار یا کودک سخت

انواع مادر در رابطه مادر و فرزندی

تقویت رابطه مادر و فرزند

در اینکه رابطه مادر و فرزند بسیار مهم می‌باشد، شکی نیست. اما اینکه بتوان راهکارهای مهم و اساسی را برای تقویت و اصولی رشد دادن رابطه یاد گرفت، بسیار مهم‌تر است. برای یادگیری مهارت‌ها و آشنایی بیشتر رابطه مادر و فرزند و شرکت در کلاس‌ها و برخی همایش‌ها می‌توانید از یک کمک حرفه‌ای بزرگتر استفاده کنید. برای این کار می‌توانید به بهترین کلینیک مشاوره در منطقه خود مراجعه کنید. با بیان درخواست خود منشی برای شما وقتی را تعیین می‌کند که با دکتر روانشناس و یا مشاور خود در هفته و یا در ماه بگذرانید.

مشاور با بررسی رفتارهای شما و فرزندتان، به شما راهکارهای بسیار مفیدی را برای تربیت او آموزش خواهد داد. که می‌توانید با رعایت آن راهکارها بهترین ارتباط را با فرزند خود برقرار کنید. اما به طور کلی برخی راهکارها برای بهبود تقویت رابطه مادر و فرزند وجود دارد:

  1. با او غذا بخورید.
  2. با فرزند خود بازی کنید.
  3. به حرف‌هایش گوش دهید.
  4. با او همدلی کنید.
  5. برای او در دسترس باشید.

این را هم بخوانید: بی‌توجهی والدین به کودک و نوجوان

کلام آخر

با خواندن این مقاله متوجه اهمیت رابطه مادر و فرزند شدیم. متوجه شدیم که رابطه موثر مادر و فرزندش تاثیر بسزایی در رشد و آینده او دارد. از این رو لازم است به این موضوع اهمیت فراوانی داده شود. شما نیز به عنوان یک مادر باید به این موضوع اهمیت داده تا بتوانید فرزندی با آینده‌ای روشن و درخشان تربیت کنید. برای اینکار نیز می‌توانید از یک بهترین مشاور خانواده و یا مشاور کودک کمک بگیرید. کلینیک آرامش من همه روزه پاسخگوی شما عزیزان می‌باشد. شما می‌توانید برای تعیین وقت قبلی از طریق تماس با شماره‌های درج شده داخل سایت، اقدام کنید. همچنین می‌توانید با پر کردن فرم درخواست مشاوره با مشاورین تیم قوی آرامش من به راحتی صورت مشاروه حضوری، آنلاین و تلفنی، در تماس باشید.

منابع:

دیدگاه‌ ها...

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *