ترس از رانندگی

همه ما انسان‌ها در زندگی یکسری ترس‌ها و فوبیا داریم. این ترس‌ها بخشی از زندگی ما را تشکیل می‌دهند و کاملا طبیعی هستند. یکی از این ترس‌ها در انسان، ترس از رانندگی می‌باشد. طبق آمار 13 درصد از افراد دارای این فوبیا هستند. اکثرا بر این باورند که ترس از رانندگی یا آماکسوفوبیا به دلیل ترس از تصادف است. اما دلایل دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند باعث بروز این ترس شود. بسیاری از شما از این ترسی که دارید خسته شده و یا از آن خجالت می‌کشید. اما نگران نباشید، می‌توانید با آن مقابله کرده و ترس خود را از دست بدهید. ما در این مقاله شما را با این ترس و راه‌های مقابله با آن آشنا خواهیم کرد.

ترس از رانندگی چه نوع ترسی است؟

ترس از رانندگی یا آماکسوفوبیا یک فوبیا خاص است که موجب ترس و وحشت شدید فرد از رانندگی می‌شود. این نوع ترس در افراد به شکل‌های مختلفی خود را نشان می‌دهد. برخی از افراد بعد از سوار شدن در ماشین دچار ترس و پشیمانی می‌شوند و برخی دیگر زمانی که می‌خواهند از پل یا تونل رد شوند و یا از رانندگی در شب و با سرعت زیاد رانندگی کردن می‌ترسند.

به طور کل ترس از رانندگی می‌تواند در موقعیت‌های خاص اتفاق بیوفتد. طبق نظریه برخی از افراد، زمانی که شخص رانندگی می‌کند، به دلیل اینکه می‌ترسند اتفاقی منفی رخ دهد، این ترس به سراغشان می‌آید. باید بدانید که این ترس بسیار شدید است. همچنین ترس از رانندگی مهم‌تر و عمیق‌تر از ترس‌هایی است که به دلیل اضطراب، در افراد ایجاد می‌شود. از همین رو اگر با این ترس مقابله نکنید، می‌تواند به راحتی زندگی شما را دچار اختلال و مشکلات فراوانی کند.

ترس از رانندگی، خود را با علائم مختلفی نشان می‌دهد. این علائم می‌تواند کوچک یا بزرگ باشد. جالب است بدانید که این ترس ممکن است بعد از سالیان سال رانندگی در فرد اتفاق افتد.

حتما بخوانید: درمان استرس

علت به وجود آمدن ترس از رانندگی

تا به امروزه هیچ پاسخی برای اینکه به چه دلیل ترس از رانندگی در افراد به وجود می‌آید ارائخ نشده است.اما با این حال می‌توان گفت دلایل  مختلفی وجود دارد که می‌تواند باعث به وجود آمدن این ترس شود. علت ترس از رانندگی در برخی افراد به دلیل استرس و اضطراب از رانندگی و پشت فرمون نشستن است. برخی نیز به دلیل قرار گرفتن در برخی موقعیت‌‌های خاص می‌باشد. برخی از دلایل و محرک‌های رایج این نوع ترس وجود دارند که می‌توان گفت بیشتر افراد به همین دلایل است که این نوع ترس را دارند. مانند:

ترسیدن از سفر

این افراد از هر نوع حمل و نقلی برای سفر کردن می‌ترسند. از اینکه خودشان پشت فرمان ماشین بنشینند و در مسیرهای جدید رانندگی کنند به شدت ترس دارند.

افرادی که ترس از فضای بسته دارند

ترس از فضای بسته یا کلاستروفوبیا نیز یک نوع فوبیا است که باعث ترسیدن افراد در فضای بسته می‌شود. به همین دلیل این افراد به دلیل نشستن در ماشین چه به عنوان راننده و چه به عنوان مسافر، ترس تمام وجودشان را می‌گیرد.

تجربه بد داشتن

برخی افراد از رانندگی و  بودن در جاده، خاطرات و تجربیات بسیار بدی دارند. به همین دلیل است که دیگر نمی‌خواهد وارد جاده شوند. ممکن است به دلیل تصادف باشد. یا عزیزانی را به دلیل رانندگی و در جاده از دست داده‌اند. در جاده‌های برفی و طوفانی باقی مانده‌اند. همین عوامل سبب بیزاری آنان از رانندگی در جاده می‌شود.

مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد می کنیم: چطور با غم از دست دادن عزیز کنار بیایم؟ 

داشتن اضطراب و استرس

زمانی که فردی به عنوان راننده مسئولیت چندین مسافر را برعهده دارد، مقداری استرس و ترس وجود او را فرا می‌گیرد. این ذات طبیعی انسان است که از بار مسئولیتی که بر روی دوشش است، اضطراب داشته باشد. از همین رو ترس از رانندگی در او پدیدار می‌شود.

ترسیدن از پلیس

برخی از افراد به دلیل ترسیدن از پلیس و خلاف کردن و جریمه شدن، ترس از رانندگی دارند. به همین دلیل است که از رانندگی کردن می‌ترسند و از آن دوری می‌کنند.

ترسیدن از تصادف کردن

بسیاری از افراد به این فکر می‌کنند که با نشستن پشت فرمان، اتفاقات منفی رخ می‌دهد. ترسیدن از تصادف سبب می‌شود که افراد از رانندگی کردن ترسیده و از آن دوری می‌کنند.

حمله پانیک

برخی از افراد هنگام رانندگی، دچار حمله پانیک می‌شوند. به همین دلیل ترسی شدید از حمله پانیک در حین رانندگی دارند. همین امر سبب می‌گردد که افرادی که این مشکل را دارند به طور کلی رانندگی را کنار بگذارند. کلیک کنید: راه‌های درمان حملات پانیک 

عدم اعتماد به نفس

اعتماد به نفس نداشتن در رانندگی سبب می‌شود که افراد ترس از رانندگی داشته باشند. زیرا این افراد به رانندگی خود اعتمادی نداشته و به آن مطمئن نیستند.

علت بروز اختلال آماکسوفیا

علائم ترس از رانندگی در افراد

همانطور که در تعریف ترس از رانندگی گفته شد، علائم این ترس به شکل‌های مختلفی خود را در افراد نشان می‌دهد. بیشتر این علائم، شبیه به علائم اختلالات اضطراب و پانیک می‌باشند. مانند:

  1. کف دست‌هایشان عرق می‌کند
  2. سرگیجه داشتن
  3. احساس گیجی
  4. هنگام ترس از رانندگی سرگردانند
  5. بالا رفتن ضربان قلب
  6. احساس ترس و وحشت فراوان حین رانندگی با استرس شدید
  7. سخت نفس کشیدن
  8. خشک شدن دهان

موارد بالا از علائمی هستند که به دلیل ترس از رانندگی به وجود می‌آید. این علائم بسته به نوع و شدت ترس افراد، می‌تواند شدید یا خفیف باشد. برخی از افراد نیز این علائم را داشته ولی به دلیل خجالت کشیدن از اطرافیان و دوستان خود آن را مخفی می‌کنند. این امر می‌تواند فرد را به شدت اذیت کند. پس اگر در اطرافیان و دوستان خودتان کسی را دیدید که به مدت طولانی رانندگی نکرده است و از آن دوری می‌کند، به احتمال بسیار زیاد از اختلال ترس از رانندگی رنج می‌برد. بهترین کاری که شما می‌توانید به عنوان فرد نزدیک به او انجام دهید، این است که با او صحبت کرده و این مساله را برای او به یک مساله راحت تبدیل نمایید. می‌توانید او را به همراه خود نزد یک مشاور خوب و یا روانشناس ببرید تا با کمک مشاورین بتواند بر اختلال خود، مقابله نماید.

راهکارهای مقابله با ترس از رانندگی

راهکارهای مقابله با ترس از رانندگی

مقابله با ترس از رانندگی کار راحت و آسانی نیست، اما کار غیر ممکن و نشدنی نیز نمی‌باشد. از همین رو متخصصین و مشاورین برخی از نکات و راهکارهایی را برای مقابله با این ترس ارائه کردند. مانند:

  1. یک محیط آرام و بدون استرس را در ماشین خود فراهم کنید.
  2. آرام سازی عضلانی را امتحان کنید. یعنی عضلات بدن را سفت و شل کنید.
  3. اگر حمله پانیک به شما در حین رانندگی دست داد، تنفس شکمی را امتحان کنید.
  4. سعی کنید بر ترس خود غلبه کنید. درست است که این کار می‌تواند سخت باشد ولی سعی کنید هنگام بروز این ترس، با آن روبرو شوید.
  5. اضطراب خودتان و سطوح آن را بشناسید. این کار سبب می‌شود تا قبل از اینکه دچار حمله شدید اضطراب و یا حمله پانیک شوید، آن را تشخیص داده و از رانندگی خودداری نمایید.
  6. می‌توانید ترس‌های خود را بنویسید.
  7. هنگام رانندگی کردن با فردی که به او اعتماد دارید، رانندگی کنید. سعی کنید در چند روز متوالی آن فرد را با خود در حین رانندگی همراه کنید تا ترس از رانندگی به مرور از شما دور شود.

برای رهایی از اختلال آماکسوفیا چه کنیم؟

از دیگر راهکارهای درمان ترس از رانندگی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. نزد یک درمانگر بروید. مراجعه به بهترین کلینیک روانشناسی و درمانی و برگزاری جلسات مشاوره می‌تواند به شما برای مقابله با ترس از رانندگی بسیار مفید باشد. با مراجعه به این مراکز شما می‌توانید از راهکارهای مشاورین استفاده کنید و بهترین نتایج را از این جلسات بگیرید.
  2. می‌توانید به یک گروهی که ترس مشترک با شما را دارند بپیوندید و به راحتی با افرادی که در گروه هستند، در رابطه با ترس خود صحبت کنید. در این گروه می‌توانید از نظرات و پیشنهادات و هم چنین تجربیات این افراد، برای مقابله با ترس خود استفاده کنید.
  3. به طور منظم و مستمر ورزش کردن نیز می‌تواند باعث شود ترس و اضطراب شما تا حد بسیار زیادی کنترل شود. این کاهش استرس و اضطراب در همه موارد از جمله ترس از رانندگی نیز وجود دارد.
  4. یکی از مهم‌ترین راهکارها، بالا بردن اعتماد به نفس خودتان است. با افزایش اعتماد به نفس می‌توانید به راحتی ترس خود را کنار بگذارید.
  5. به آرامی رانندگی کنید و در کلاس‌های تمرین رانندگی شرکت کنید.
  6. تمرین خودآگاهی را انجام دهید و به آن پایبند باشید.
  7. تفکر خود را تغییر داده و قدرت تجزیه، تحلیل و شناخت خود را تقویت کنید.

تمامی موارد بالا از راهکارهای بسیار مفیدی است که می‌توانید برای مقابله با ترس از رانندگی خود، آن‌ها را انجام دهید. اگر احساس می‌کنید که مقابله با این ترس کار راحتی نیست، ما به شما روش مشاوره و روان‌ درمانی را پیشنهاد می‌دهیم.

کلام آخر

سلامت روان یکی از مهم‌ترین مواردیست که هر انسانی باید از آن بهره‌مند باشد. عدم سلامت روان است که سبب می‌گردد شما ترس از رانندگی داشته باشید. به همین دلیل باید مواردی را که به سلامت روان شما کمک می‌کند را در زندگی خود وارد کنید. برای مقابله با این ترس و بهبود سلامت روان خود می‌توانید از کمک و راهنمایی‌های مشاورین مجرب تیم قوی آرامش من استفاده کنید. شما همه روزه می‌توانید از طریق پشتیبانی و با تعیین وقت قبلی با مشاورین تیم ما در تماس بوده و از راهنمایی‌های آنان برای مقابله با این ترس، استفاده نمایید.

منابع:

دیدگاه‌ ها...

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *