والدین سمی

والدین هر فردی می‌تواند او را بالا برده و یا او را سرافکنده کند. می‌تواند از کودک، شخصی با اعتماد به نفس و موفق سازد و در مقابل می‌تواند او را تبدیل به شخصیتی سرخورده کند. متاسفانه برخی از والدین هستند که رفتاری به شدت زننده، با فرزندانشان دارند که به این پدر و مادرها والدین سمی گفته می‌شود. رشد کردن در کنار چنین والدینی بر روی سلامت جسم و روح شما زخم‌های عمیقی را برجای می‌گذارد. که در بسیاری از موارد که شاهد آن بوده‌ایم، این زخم‌ها التیام نمی‌یابند. از این رو اگر شما یک والد هستید، یا فردی هستید که دارای والدین سمی می‌باشد، بهتر است که این مقاله را مطالعه نمایید. زیرا ما در این مقاله با شما در رابطه با ویژگی‌های این والدین و تاثیرات آن‌ها بر روی زندگی شخص و همچنین نحوه برخورد با چنین والدینی صحبت کرده‌ایم. با ما باشید تا بتوانید در رابطه با این موضوع بهترین تصمیمات را بگیرید.

والدین سمی چه والدینی هستند؟

در ابتدا لازم است که بدانیم تعریف والدین سمی چیست یا به چه والدینی گفته می‌شود؟! والدین سمی پدر و مادری هستند که رفتارشان، محیطی ناآرام و بسیار آسیب رسان را برای فرزندانشان فراهم می‌کند. درست است که هر پدر و مادری در طول تربیت فرزند خود ممکن است اشتباهاتی را مرتکب شود، اما اگر سمی نباشند، می‌توانند آن را جبران کنند. والدین سمی هرگز نمی‌توانند آن عشق و همدلی را که برای فرزندشان باید فراهم کنند را به فرزندشان هدیه دهند. این والدین دست به انتقادهای شدید، بدرفتاری و بی‌توجهی عاطفی به فرزند خود می‌زنند. که تمام این موارد شخصیت فرزندشان را در بزرگسالی را شکل می‌دهد. حتی هیچ حمایتی را از فرزندان خود ندارند. در نتیجه فرزندشان هرگز نمی‌تواند با حضور چنین والدینی شکوفا شود. رفتار والدین سمی تبدیل به الگوهای رفتاری ما در آینده خواهد شد. از این رو پدر و مادران باید بیش از هر چیز دیگری در زندگی خود به تربیت و نوع رفتارشان با فرزندشان توجه داشته باشند. این والدین بیشتر به فکر خود می‌باشند تا فرزندشان، و رفتارهایی به دور از رفتار سالم یک پدر و مادر از خود نشان می‌دهند.

حتما بخوانید: مشاوره کودک در تهران 

ویژگی‌های والدین سمی

ویژگی‌های والدین سمی

همانطور که در قبل اشاره کردیم، ولدین سمی دارای ویژگی‌های رفتاری هستند که آن‌ها را از سایر والدین جدا می‌سازد. به راحتی می‌توان با دانستن این علائم و بررسی آن‌ها در رفتار خود، به عنوان پدر و مادر و یا بررسی در رفتار والدین خود به عنوان فرزند، متوجه شد که آیا والدین سمی هستیم و یا والدینی سمی داریم! برخی از ویژگی‌های رفتاری این والدین عبارتند از:

  1. سرزنش کردن، فریاد زدن و جیغ زدن، همه از نشانه‌های والدین سمی است. این پدر و مادرها دائما به صورت کلامی به فرزندان خود توهین می‌کنند.
  2. نیازهای خودشان را بر نیازهای فرزندانشان ترجیح می‌دهند.
  3. دائما به فرزندشان احساس گناه می‌دهند. او را تحقیر می‌کنند.
  4. نمی‌توانند مرزهای شخصی خود را با فرزندشان رعایت کنند.
  5. فرزندشان را کتک می‌زنند و یا آزار جسمی بر او وارد می‌کنند.
  6. حریم شخصی برای فرزندشان نمی‌گذارند، دائم او را کنترل کرده و در زندگی شخصی فرزندشان سرک می‌کشند.
  7. این والدین فرزندان خود را دستکاری روانی می‌کنند. با استفاده از برخی ترفندها و وسایل مانند پول و … کودکانشان را تحت تاثیر قرار می‌دهند.
  8. از نظر عاطفی هیچگونه توجهی به فرزند خود ندارند. بی‌توجهی عاطفی از بدترین مواردیست که یک والدین می‌تواند با فرزند خودش انجام دهد.
  9. برخی از والدین سمی نیز از نظر جنسی فرزندشان را مورد آزار و اذیت قرار می‌دهند.
  10. در قوانینی که خودشان وضع کرده‌اند، بسیار سفت و سخت هستند. سخت‌گیری‌ها و تنبیه‌های شدیدی را برای فرزندشان در نظر می‌گیرند.
  11. بسیار حسود و خودشیفته هستند.
  12. بیش از اندازه از فرزند خودشان انتقاد می‌کنند.
  13. مسائل شخصی خود و فرزندشان را نزد همه بازگو می‌کنند.
  14. به فرزندشان در جمع بی‌احترامی کرده و حتی آن‌ها را تنبیه نیز می‌کنند.
  15. نسبت به هر مساله‌ای بیش از اندازه واکنش نشان می‌دهند.

تاثیرات والدین سمی بر روی فرزندان

حال که با ویژگی‌های رفتاری والدین سمی آشنا شدیم، باید بگوییم که تمام این ویژگی‌ها می‌تواند تاثیراتی را بر روی فرزند بگذارد که غیرقابل جبران باشد. برخی از این تاثیرات منفی گاهی به قدری منفی و ناخوشایند است که باعث تبدیل شدن شخص به یک هیولا می‌شود. پس لطفا این قسمت از مقاله را به خوبی مطالعه کنید تا بدانید که اگر والدین سمی دارید و یا یک پدر و یا مادر با این ویژگی‌ها هستید، چه تاثیراتی در پی رفتارهای به ظاهر ریز و یا درشت شما وجود دارد. برخی از این تاثیرات شامل موارد زیر می‌باشد:

  1. از اولین و مهم‌ترین تاثیرات والدین سمی بر روی فرزند، می‌توان به مبتلا شدن فرزند به بیماری‌های روانی مانند افسردگی، اختلال اضطراب و اختلال دوقطبی و … اشاره کرد.
  2. این فرزندان در آینده بیشتر در معرض روابط آزار دهنده و افراد سمی قرار می‌گیرند.
  3. عزت نفس پایین و اعتماد به نفس پایینی دارند. فرزند دائما نسبت به خودش منفی گویی می‌کند.
  4. این فرزندان بیشتر در معرض بیماری‌های قلبی قرار می‌گیرند.
  5. بیماری های عصبی و زمینه ای بیشتری خواهند داشت.
  6. بر روی روابط آینده شما با دیگران تاثیر بسیار منفی می‌گذارد. که همین موضوع باعث می‌شود شما موفقیتی در آینده خود، نداشته باشید.
  7. باعث می‌شود در آینده دست به اقدامات خطرناک، مانند قتل یا خودکشی بزنید.
  8. فرزند، دائما این احساس را دارد که به دام افتاده است و هرگز خانواده خود را دوست نخواهد داشت. در حقیقت درکی از خانواده نخواهد داشت. که این موضوع بر روی روابط آینده او به شدت تاثیرگذار است.
  9. باعث می‌شود فرزندان به مواد مخدر روی آورند  و در روابط اجتماعی خود، بد عمل کنند.
  10. کمال گرایی یکی دیگر از اختلالاتی است که گریبان گیر فرزندان دارای والدین سمی می‌شود.

این را هم بخوانید: بهترین مشاوره خانواده در تهران 

تاثیرات والدین سمی بر روی فرزندان

نحوه برخورد با والدین سمی

والدین سمی می‌توانند در هر سنی که فرزندشان است، رفتارهای ناپسند از خود نشان دهند. از این رو فرزندانی که وارد نوجوانی یا بزرگسالی شده‌اند، می‌توانند با برخی از راهکارها نحوه برخورد با والدین سمی خود را بیاموزند. یادگیری این مهارت‌ها می‌تواند تا حد بسیار خوبی از آسیب‌ها و تاثیرات منفی والدین سمی بر روی شخصیت آن‌ها جلوگیری کند. برخی از این راهکارها عبارتند از:

  1. برای خود مرزهایی را تعیین کنید و به آن مرزها پایبند باشید.
  2. مراقب باشید که موارد زیادی را با آن‌ها به اشتراک نگذارید.
  3. بر روی چیزهایی که می‌توانید تغییرشان دهید، تمرکز کنید. زیرا شما نمی‌توانید به هیچ عنوان والدین خود را تغییر دهید. در حقیقت باید واقع بین باشید و دست از تغییر دادن آن‌ها بردارید.
  4. از یک فرد به عنوان پشتیبان و حامی در نزدیکی خود استفاده کنید. زیرا فرزندانی که دارای والدین سمی هستند، به شدت احساس منزوی بودن و تنهایی می‌کنند. می‌توانید از یک فامیل، بزرگتر و یا یک دوست در این باره کمک بگیرید.
  5. بر روی رشد خود و اهداف خودتان متمرکز شوید. هرچه قدر هم که سخت باشد به موفقیت خود فکر کنید.
  6. مثبت اندیشی را فراموش نکنید. سعی کنید همیشه جنبه‌های مثبت یک اتفاق را هم ببینید.
  7. به خوبی از خود مراقبت کنید. حواستان به سلامت روح و جسم خود باشد. ورزش کنید. تفریحانی را که دوست دارید، انجام دهید. شغلی را انتخاب کنید که به آن علاقمند هستید. غذای خوب خورده و خوب بخوابید. مدیتیشن و کتاب خواندن را نیز فراموش نکنید.
  8. از یک دکتر روانشناس خوب و یا رواندرمانگر حرفه‌ای و متخصص در زمینه مشاوره فردی و خانواده کمک بگیرید. این مورد می‌تواند به شما کمک بسیار زیادی را برساند. پس در اولین فرصت و قبل از شروع هر کاری ابتدا با یک مشاور در تماس باشید.

کلام آخر

به عنوان سخن آخر باید بگوییم که والدین سمی می‌توانند به شدت برای فرزندان خطرناک باشند. از این رو شناخت آن‌ها و همچنین نوع برخورد با این والدین برای کاهش آسیب‌ها، از مهم‌ترین کارهایی است که باید انجام داد. ممکن است که شما عزیزان نتوانید به درستی با والدین خود کنار آیید. از این رو باید از یک کمک حرفه‌ای در این زمینه استفاده کنید. کلینیک آرامش من بعنوان بهترین مرکز مشاوره در تهران با سالیان سال تجربه در این حوزه با مشاورین و متخصصین حرفه‌ای و مجرب، همه روزه پاسخگوی شما عزیزان می‌باشد. شما می‌توانید برای تعیین وقت قبلی از طریق تماس با پشتیبانی اقدام کنید. همچنین می‌توانید از طریق پر کردن فرم درخواست مشاوره با مشاورین ما در ارتباط باشید. کلینیک آرامش من این فرصت را در اختیار شما عزیزان قرار داده است تا بتوانید به روش دل خواه خود از طریق مشاوره حضوری، مشاوره تلفنی و یا مشاوره آنلاین با رواندرمانگر و یا مشاور خود در تماس باشید.

منابع:

دیدگاه‌ ها...

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *