داد زدن بر سر کودک

ما در اطراف خود، و گاهی خودمان نیز با داد زدن پدر و مادر روبرو شده‌ایم. زمانیکه پدر و مادر بر سر کودک خود فریاد می‌زنند، زمینه و بستر انواع بیماری‌های روانی و حتی جسمی را برای کودکشان فراهم می‌سازند. از این رو شما عزیزان به عنوان یک پدر و یا یک مادر، باید بدانید که داد زدن بر سر کودک چه عواقبی را دارد و از این کار به شدت دوری کنید. باید بدانید که این روش نیز به شدت بی‌فایده بوده و هیچ تاثیری بر روی تربیت و آرام شدن فرزندتان ندارد. پس لازم است با روش‌های تربیتی دیگر آشنا شوید. لازم است بدانید که داد زدن بر سر کودک چه عواقب بدی را به دنبال دارد. پس اگر والدینی هستید که با کودک خود با چالش روبرو هستید، می‌توانید با خواندن این مقاله با راهکارهای لازم آشنا شوید.

چرا بر سر کودک داد می‌زنیم؟

باید بدانید که داد زدن بر سر کودک، یک واکنش احساسی است. بسیاری از والدین در بسیاری از مواقع نمی‌خواهند که بر سر کودک خود فریاد بزنند و این یک واکنش احساسی است. آن‌ها بنا به دلایل مختلفی بر سر کودک خود داد می‌زنند. دلایلی مانند استرس، اضطراب و ترس باعث می‌شوند که فرد خشم خود را نتواند کنترل کند و احساسات او تبدیل به فریاد شود. اما ما باید به عنوان پدر و مادر از خود بپرسیم که آیا فرزند ما باید این مساله را تحمل کند یا ما باید بر روی خودمان کار کنیم، تا احساسات خود را در مواقع عصبانیت و برخورد با کودک‌مان کنترل کنیم؟! زیرا زمانیکه ما بر سر کودک فریاد بزنیم احساس گناه و عذاب وجدان گریبان‌گیر ما خواهد شد.

دادن زدن بر سر کودک کارساز است؟

باید به شما بگوییم که برخلاف باور بسیاری از افراد، داد زدن بر سر کودک کارساز نمی‌باشد. زیرا آثاری دارد که در بسیاری از موارد، نمی‌توان آن را جبران کرد و حتی ممکن است نتیجه معکوس دهد و باعث بد خلق‌تر شدن کودک شما شود. حال چندین عامل را که سبب می‌شود داد زدن بر سر کودک شما کارساز نباشد را برایتان بیان می‌کنیم. این عوامل عبارتند از:

  1. کودک شما هرگز نمی‌تواند در قفس و مکان تنگ پرواز کردن را بیاموزد.
  2. داد زدن شما می‌تواند ارتباط و پیوندی را که با شما دارد، از بین برده و کمرنگ سازد.
  3. با داد زدن خود ارتباطی را با کودک خودتان برقرار نمی‌کنید، بلکه او را از خود دورتر می‌سازید.
  4. فریاد زدن شما بر سر کودک، اعتماد به نفس و عزت نفس را از کودک می‌گیرد و باعث سرخوردگی او می‌شود.
  5. می‌تواند باعث شود که فرزندتان از شما دور شده و به مرور، به حرف‌های شما گوش ندهد.
  6. و مهم‌ترین دلیلی که باعث می‌شود فریاد زدن کارساز نباشد این است که کودک نسبت به خود احساس بی‌ارزشی می‌کند. همین موضوع به مرور باعث می‌شود که کودک دیگر به خوبی نسبت به روش‌های تربیتی شما پاسخی ندهد.

حتما بخوانید: مرکز مشاوره کودک در تهران

آیا داد زدن بر سر کودک کارساز است؟

آیا داد زدن بر سر کودک همیشه کار بدی است؟

در ابتدا لازم است بدانیم که آیا داد زدن بر سر کودک کاری مفید است؟ باید بگوییم که داد زدن بر سر کودک نه کار مفیدی است و نه کاملا غیر مفید می‌باشد. شما باید بدانید که روش تربیتی از طریق داد زدن چگونه باید باشد. زیرا برخی ادعا دارند که فریاد زدن برای کودک آنقدری هم که می‌گویند بد نیست. چند راهکار برای اینکه داد زدن شما بر سر کودک مفید واقع شود وجود دارد. مانند:

  1. هرگز در هنگام داد زدن بر سر کودک از کلمات توهین آمیز استفاده نکنید. هرگز تحقیرش نکنید.
  2. هنگامی که به دلیل اشتباهی بر سر کودک خود داد می‌زنید، حواستان به عکس العمل او باشد. اگر متوجه شدید که در حین داد زدن، کودکتان ترسیده است، سریعاً باید داد زدن را متوقف کنید.
  3. سعی کنید که داد زدن را همیشگی نکنید و زمانی هم که داد می‌زنید، صدایتان را خیلی بالا نبرید.

اما در کل که روش‌های تربیتی بسیار مفید دیگری وجود دارد که می‌توانید از آن استفاده کنید. همچنین برای دریافت اطلاعات بیشتر در این باره می‌توانید از یک دکتر روانشناس کودک در تهران کمک بگیرید و کودک خود را به بهترین شکل تربیت کنید.

مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد می‌کنیم: چگونه فرزند خود را تربیت کنیم؟

اثرات روانی داد زدن بر سر کودک

داد زدن بر سر کودک می‌تواند اثرات روانی بسیار بدی بر روی او بگذارد. این تاثیرات روانی کوتاه مدت و بلند مدت می‌باشد که به بررسی هر دو مورد خواهیم پرداخت. اثرات روانی کوتاه مدت داد زدن بر سر کودک عبارتند از:

  1. بالا رفتن اضطراب و استرس در کودک
  2. پرخاشگر شدن و عصبی بودن
  3. گوشه نشینی

که این موارد بلافاصله بعد از داد زدن در کودک اتفاق می‌افتد. طی تحقیقاتی که انجام شده است، فریاد زدن بر سر کودک تاثیر بسیار شدیدتری نسبت به تنبیه بدنی بر روی کودک دارد. افرادی که در بچگی، والدینشان بر سرشان فریاد می‌زدند، در بزرگسالی تبدیل به همان مادر و پدر شدند.

اثرات روانی بلند مدت داد زدن بر سر کودک عبارتند از:

  1. درگیر شدن به اختلال اضطراب
  2. پرخاشگری دائمی
  3. دست به اقدامات خطرناک
  4. افسرده شدن
  5. قلدر شدن و انجام برخی رفتارهای غیر اخلاقی
  6. انجام امور جنسی خطرناک (مطالعه این مطلب می‌تواند برای شما کمک کننده باشد: تربیت جنسی کودکان)
  7. به خطر افتادن سلامت روان و مبتلا شدن به بیماری‌های روانی
  8. ایجاد مشکلات رفتاری
  9. عزت نفس و اعتماد به نفس پایین
  10. پیدا کردن دید منفی نسبت به خود

اثرات روانی فریاد کشیدن بر سر کودک

چگونه بر سر کودک خود داد نزنیم

ممکن است شما به عنوان والدین بگویید که نمی‌توانید گاهی خود را کنترل کرده و صدایتان را بالا نبرید! خب این موضوع بسیار طبیعی است. شما ممکن است مجبور به داد زدن بر سر فرزند خود شوید. که در قبل به آن اشاره نمودیم که چطور می‌توانید آن را کنترل کنید. در این قسمت چندین راه را به شما معرفی خواهیم کرد که می‌توانید جایگزین فریاد زدن خود کنید. مانند:

  1. قبل از اینکه به شدت عصبانی شوید سریع خودتان را از محل دور کنید. به خودتان یک استراحت دهید و دوباره برای نصیحت فرزندتان به کنار او آیید.
  2. همه فرزندان گاهی رفتار بدی را از خود نشان می‌دهند. شما می‌توانید برای متوجه کردن کودک از کار بدش، با او صحبت کنید. به جای فریاد کشیدن، می‌توانید قاطعانه و با آرامش کامل کار بد او را توضیح دهید.
  3. در رابطه با عواقب کار بد فرزندتان با او صحبت کنید، اما هرگز او را تهدید نکنید. تهدید کردن کودک تنها باعث خواهد شد که او از شما بترسد. ترسیدن نیز باعث خواهد شد که احترامی برای شما قائل نشوند.
  4. در مورد احساسات انسانی با فرزند خود به خوبی و به طور کامل صحبت کنید. تا منوجه شود که خشم نیز یک احساس طبیعی است و ممکن است گاهی والدین را به فریاد زدن و رفتاری تند وا دارد. اینگونه کودک با احساس غم، شادی، ناراحتی و خشم به خوبی آشنا می‌شود.
  5. اگر هم والدینی هستید که به سرعت خشمگین می‌شوید و نمی‌توانید به آرامی جلوی خشم خود را بگیرید، بهتر است که از بهترین مشاوره خانواده در تهران و یا کودک کمک بگیرید؛ تا بتواند به شما راهی برای کنترل خشم و فریاد زدن بر سر کودک را به شما بیاموزند.

مطالعه این مطلب می‌تواند برای شما مفید باشد: چطور مشکل بی‌خوابی کودک در شب را برطرف کنم؟

کلام آخر

حال که متوجه عواقب داد زدن بر سر کودک شدیم، بهتر است که از امروز رفتار خود را در برابر کارهای خطرناک و بد کودک‌مان تغییر دهیم. بهتر است از روش‌های دیگری استفاده کنیم تا هم آثار مخرب ناشی از آن را از بین ببریم و هم تاثیری مثبت بر روی تربیت فرزندمان داشته باشیم. برای آموزش لازم در این باره و دریافت راهکارهای لازم مشاورین و متخصصین کلینیک آرامش من بعنوان بهترین مرکز مشاوره در شمال تهران در این زمینه همه روزه پاسخگوی شما عزیزان می‌باشند. شما می‌توانید از طریق پر کردن فرم درخواست مشاوره و یا تعیین وقت قبلی از طریق تماس باشماره‌های داخل سایت با مشاورین و متخصصین تیم قوی آرامش من در تماس باشید. همچنین می‌توانید به صورت مشاوره حضوری، مشاوره تلفنی و مشاوره آنلاین با مشاورین و متخصصین خود به راحتی در تماس باشید.

منابع:

دیدگاه‌ ها...

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *