شاید در دنیای امروزه شما نیز به این موضوع فکر کرده باشید که همدلی بین انسانها روز به روز در حال کاهش است. با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی و آمدن هوش مصنوعی، به مرور ارتباطات بین انسانها به شدت ضعیف شده و زندگیها تبدیل به زندگی ماشینی شده است. از این رو کاملا طبیعی است که این حس در بین انسانها ضعیف شود. این موضوع نیز نیاز به یادگیری دارد و از همان ابتدا باید به فرد آموزش داده شود تا مهارتهای لازم را بیاموزد. همدلی نشانههای مختلفی داشته و دارای انواع مختلفی است و از نظر روانشناسی دارای معنا و مفهوم خاص خودش میباشد.
این را نیز باید بدانید که داشتن این حس دارای مزیتهایی است که میتوانید با ایجاد آن تاثیرات مثبتش را در زندگی خود مشاهده نمایید. ما در این مقاله در رابطه با این موضوع به طور کلی با شما عزیزان صحبت خواهیم کرد تا علم و آگاهی نسبتا خوبی را در این رابطه به دست آورید.
همدلی چیست؟
همدلی یک نوع توانایی در درک عاطفی نسبت به احساسات و رفتار دیگران است. به طور سادهتر به این معناست که شما در برخی مواقع خودتان را به جای شخص گذاشته و احساس کنید که آن افراد در آن موقعیت چه احساساتی دارند. اگر بخواهیم با یک مثال آن را بهتر توضیح بدهیم باید بگوییم که تصور کنید، فردی از نزدیکانتان دچار یک سوگ شده است، در چنین شرایطی شما خودتان را به جای او قرار داده تا بدانید که چه احساسی دارد. در اینصورت میگوییم که شما با آن شخص همدلی کردهاید.
پس داشتن حس نسبت به رفتار و احساسات دیگران و همچنین موقعیت آنان، همدلی نامیده میشود. شما عزیزان در همدلی، آنچه را که دیگران در موقعیتهای مختلف تجربه میکنند را احساس میکنید و برای چند لحظه خودتان را جای آنان میگذارید. این کار میتواند باعث شود که فردی که با او همدلی کردهاید با شما ارتباط خوبی برقرار کند و باعث میشود که فردی مهربان، دلسوز و خونگرم شناخته شوید. در مقابل افرادی که در هیچ شرایطی حتی به نزدیکترین افراد خود همدلی خودشان را نشان نمیدهند، افرادی خشن، سنگدل و عاری از احساس شناخته خواهند شد.
نشانههای همدلی
گاهی ممکن است در برخی موارد و ایجاد موقعیتها شما ندانید که رفتاری که از خود نشان میدهید همدلی با فرد مقابل است یا خیر. همدلی با دیگران نیز تنها در برابر رنج و آسیب دیگران خود را نشان نمیدهد، بلکه میتواند در بسیاری از موارد نمایان شود. چندین علائم وجود دارد که به ما نشان میدهد که فردی همدل هستیم یا خیر.
- شما بیشتر اوقات احساس میکنید که به شدت تحت تاثیر موارد و اتفاقات تلخ و ناگوار قرار میگیرید.
- دیگران و اطرافیان برای مشاوره گرفتن و صحبت در رابطه با مسائل خود، به شما مراجعه میکنند.
- شما فردی هستید که از ته دل به دیگران اهمیت میدهید.
- احساسات دیگران را به خوبی درک میکنید.
- به افرادی که در حال رنج کشیدن هستند و یا در حال ناراحتی میباشند، به شدت کمک کرده و به فکر آنان هستید.
- زمانی که در برخی موقعیتهای اجتماعی هستید، به ناگهان احساس خستگی میکنید.
- بیشتر افراد همدل برایشان سخت است که در روابط خود حد و مرزی تعییین کنند. چه روابط دوستانه و چه خانوادگی و عاشقانه.
- شما فردی هستید که به احساسات دیگران فکر میکنید؛ به اینکه آنان چه سختی و چه موقعیتی را از سر میگذرانند.
موارد بالا از رایجترین نشانههای یک فرد همدل است. اگر برایتان سوال است که فرد همدلی هستید یا خیر، میتوانید با بررسی نشانههای بالا در رفتار خود به پاسخ سوالتان برسید. همچنین برای دانستن این مساله میتوانید با انجام برخی تستها متوجه وجود این صفت و رفتار در خود باشید.
مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم: عشق بازی با همسر
انواع همدلی
همانطور که در مقدمه به آن اشاره نمودیم، همدلی دارای انواع مختلفی است. هر فردی نیز ممکن است یکی از این انواع و یا هر یک از مدلها را تجربه کند. انواع همدلی عبارتند از:
1- همدلی جسمی
این نوع همدلی که از اسمش نیز پیداست، یک واکنش فیزیکی نسبت به چیزی است که فرد آن را احساس و تجربه کرده است. برای مثال ممکن است شما زمانی که میبینید یک فرد در حال گریه کردن است، شما نیز با او گریه میکنید.
2- همدلی شناختی
یک نوع درک و توانایی برای فهمیدن وضعیت روانی یک فرد دیگر است. از این نوع به عنوان نظریه ذهن نیز یاد میشود.
3- همدلی عاطفی
این نوع همدلی که به عنوان رایجترین نوع نیز شناخته میشود، شامل درک احساسات عاطفی افراد در شرایط خاص است. به دلیل اینکه در زمان ناراحتی و احساس رنج دیگران نمایان میشود اصولا موجب ناراحتی فرد خواهد شد.
این را هم بخوانید: ارزش احترام
مزیت همدلی
همانطور که بارها بیان کردیم همدلی با دیگران یک نوع مهارت بسیار مهم در زندگی است. که از همان ابتدای کودکی باید به فرد آموزش داده شود. اینکه نیازهای اطرافیانتان را بشناسید و احساسات آنان را درک کنید، باعث میشود که شما به فردی با درک و با شناخت رفتاری بهتری تبدیل شوید. اما باید بدانید که همدلی کردن نیز حد و اندازه داشته و بیش از حد آن، آسیبهایی را برای فرد در پی خواهد داشت. اما به طور کلی میتوان گفت این حس دارای مزیتهایی است. مانند:
- باعث میشود نیازهای همسر، ،خانواده، دوستان و یا اطرافیان خود را بهتر شناخته و درک کنید.
- باعث درک اجتماعی بالا و رفتار اجتماعی بهتری خواهد شد.
- ظرفیت شخص را برای مهربانی کردن با دیگران بالا میبرد.
- باعث بهبود برقراری ارتباط ما با دیگران میشود.
- سلامت روان فرد را بهبود میبخشد. اضطراب و استرس را تا حد زیادی کاهش میدهد.
- باعث میشود ما حس ارزشمندی نسبت به خود داشته باشیم.
- باعث سرزندگی و خوشحالی ما خواهد شد.
- همدلی فرد را تبدیل به یک رهبر خوب میکند.
- باعث میشود تا در کسب و کار خود نیز بهتر عمل کنید زیرا نیازهای مشتری را بهتر درک خواهید کرد.
- روابط ما را در هر زمینهای بهبود خواهد بخشید. مخصوصا در روابط عاشقانه و عاطفی.
حتما بخوانید: غصه خوردن برای دیگران
تفاوت همدلی و همدردی
همدلی و همدردی تفاوتهایی با هم دارند. ممکن است بسیاری از افراد این دو حس را با یکدیگر به اشتباه گرفته و یا تصور کنند که به یک معنا میباشد. در بیشتر موارد نیز به جای یکدیگر استفاده میشوند. در همدردی برعکس همدلی شما احساسات را به اشتراک نمیگذارید. همدردی یعنی شما فردی دلسوز هستید به مشکل فرد روبرو اهمیت میدهید؛ و حتی برای ناراحتی او احساس تأسف میکنید. اما خود را به جای او نمیگذارید و در احساسات او شریک نمیشوید.
به عنوان مثال اگر فردی از نزدیکان شما مادر خود را از دست بدهد، اگر با او همدردی کنید تنها برای او متاسف خواهید بود. اما زمانی که با او همدلی کنید، میتوانید بدانید که از نظر حسی و روانی، او چه جیزی را تجربه میکند. در حقیقت در همدردی شما درد طرف مقابل را به طور کامل درک نمیکنید. اما در همدلی تماماً خود را به جای او گذاشته و متوجه میشوید که او چه دردی را تجربه میکند.
همدلی در روانشناسی
همدلی در روانشناسی یک کانون مفهومی میباشد. روانشناسان حوزه سلامت بر این باورند که همدلی در زندگی یک امر حیاتی است. از نظر بهترین دکتر روانشناس افرادی که همدلی بالا و نسبتا خوبی دارند، روابط اجتماعی و شخصی بهتری نسبت به افراد دیگر دارند. همچنین وجود این جس را یک امر اساسی در ایجاد روابط بین فردی عالی بین خانواده، دوستان و همکاران میدانند. از این رو نبود این حس در فرد را نشانههای یک شخصیت ضداجتماعی میدانند. از طرفی خود رواندرمانگران و روانشناسان نیز باید دارای همدلی بالایی باشند. زیرا میتواند در روند بهبود بیماران و مراجعه کنندگان کمک بسیار فراوانی کند.
افزایش همدلی در خود
به گفته کارشناسان، همدلی تا حدی به ذات انسان برگشته و تا حدی باید آن را آموخت. به همین دلیل برای آنکه به یک سطح خوب و استاندارد از آن برسیم باید آن را بیاموزیم. برخی از راه و روشها برای افزایش این حس عبارتند از:
- سعی کنید حس کنجکاوی را در خود بیشتر بیدار کرده و آن را پرورش دهید تا بتوانید به راحتی دیگران را درک کنید.
- تعصبات خود را بشناسید. زیرا این تعصبات ما هستند که رفتار و افکار ما را به دیگران نشان میدهد و در نتیجه بر رفتار ما تاثیرگذارند.
- سعی کنید با همه افراد در هر قشر و فرهنگی در تعامل باشید.
- گوش دادن به صورت فعال را تمرین کنید.
- از طرف مقابل خود، سوالاتی را با حساسیت بپرسید تا بتواند درک شما از او را نشان دهد.
- احساسات خود را شناخته و سعی کنید که با آنها هماهنگ باشید.
- در آخر نیز میتوانید با یک مشاور و رواندرمانگر متخصص در این حوزه صحبت کنید.
کلام آخر
احساس همدلی ممکن است در برخی افراد وجود نداشته باشد. اما باز هم در برخی موارد تمام انسانها دچار این احساس خواهند شد. از طرفی این حس نقش بسیار مهمی در روابط اجتماعی و همچنین زندگی شخصی ما دارد. از این رو تقویت و یادگیری مهارتهای آن برای همه ما ضروری است. برای انجام این کار نیز شما میتوانید با استفاده از تکنیکهای این مقاله و یا کمک از مشاورین مجرب در این زمینه مهارت و تکنیکهای لازم را آموخته و آن را در زندگی خود به کار ببرید. کلینیک آرامش من بعنوان بهترین مرکز مشاوره در تهران با حضور مشاورین و متخصصین حرفهای و مجرب در این زمینه، همه روزه پاسخگوی شما عزیزان میباشد. شما میتوانید با پر کردن فرم درخواست مشاوره و یا تعیین وقت قبلی از طریق تماس با شمارههای داخل سایت با مشاورین ما به راحتی و به روش دلخواه خود در تماس باشید.
منابع: