مهارت‌های فرزند پروری

فرزند پروری

بی‌شک بزرگ کردن کودکان یکی از کارهای بسیار لذت‌بخش و زیبا توسط والدین می‌باشد. اما والدین ممکن است که آگاهی کاملی در رابطه با این قضیه نداشته باشند و این کار را یک کار بزرگ و بسیار سخت بدانند. درست است که بزرگ کردن کودکان و فرزند پروری کاری بسیار مهم و سخت است اما می‌توان با یادگیری برخی نکات، این کار را بسیار ساده و دل‌نشین نمود. با ما همراه باشید تا در رابطه با فرزند پروری و نقش هر یک از والدین را در این امر به خوبی آشنا شوید. همچنین به مشکلات و اهداف این امر مهم نیز اشاره‌ای خواهیم داشت.

فرزند پروری چیست؟

در ابتدا باید با معنا و مفهوم فرزند پروری آشنا باشیم و بدانیم که به چه معناست.!

فرزند پروری به طور کلی و خلاصه یعنی، مراقبت از کودک و به عهده گرفتن مسئولیت‌ها به عنوان پدر و مادر. اما با توجه به معانی و مفهوم مختلف طی سالیان سال تحقیق، فرزندپروری از عناصر مختلفی تشکیل شده است. مانند:

  • مراقبت از کودک و بزرگ کردن او
  • تربیت کودک در تمام مراحل رشد کودک
  • ایجاد محیطی سالم برای رشد کودک
  • فراهم نمودن یک زندگی خوب در محیط خانوادگی با یک ثبات مالی مناسب
  • سازگار بودن با خواسته و نیازهای کودک در تمام مراحل رشد و تکامل او

تمام مفاهیم بالا تعریفی از فرزندپروری هستند. تمام موارد وظایف و نقش والدین برای فرزندپروری می‌باشد. اما باید بدانید که فرزند پروری فقط توجه و رفع نیاز کودکان به صورت رباتیک نیست. بلکه بسیار بالاتر و از اهمیت بیشتری در مراقبت نیاز دارد.

حتما بخوانید: مشاوره کودک

نقش مادر در فرزند پروری

نقش مادر در زندگی بسیار مهم است. می‌توان گفت که مادر بودن، از مهم‌ترین نقش‌هایی که یک زن می‌تواند ایفا کند. مادر نقش بسیار مهم و بزرگی در تربیت و مراقبت از فرزند دارد و همچنین در زندگی آن‌ها نقش بسیار ویژه‌ای دارند. با توجه به این تفاسیر، مادران نقش مهمی در توسعه و رشد کودکان دارند. برخی از این مسئولیت‌ها و نقش‌های مهم مادران در فرزندپروری را در زیر نام برده‌ایم. مانند:

عشق ورزیدن و ایجاد یک پیوند عاطفی با فرزند

مادر فردیست که حتی قبل از تولد فرزندش، با او ارتباطی عاطفی برقرار کرده و به او از اعماق وجود عشق می‌ورزد. اینکه مادر پس از تولد نیز با کودک ارتباطش را حفظ کند از نقش‌های بسیار مهم مادر در فرزندپروری می‌باشد. این امر می‌تواند به کودک در موقعیت‌های اجتماعی و عاطفی او بسیار تاثیرگذار باشد.

رشد کودک از نظر رفتاری

مادر نقش مهمی در رشد کودکش از نظر رفتاری دارد. زیرا که یک مادر تمامی رفتارهای فرزندش را به خوبی می‌شناسد. از این رو می‌تواند نقش مهمی در رشد رفتاری او داشته باشد.

محیط مناسبی را برای رشد کودک فراهم کند

یکی دیگر از نقش‌های مهم مادران در فرزندپروری، ایجاد محیط مناسب برای رشد فرزندش می‌باشد. فراهم کردن یک فضای مناسب برای فعالیت و بازی کودکان می‌تواند در رشد و توسعه خلاقیت و نبوغ کودک تاثیرگذار باشد.

مطالعه این مطلب می‌تواند برای شما مفید باشد: بازی درمانی

آشنا کردن کودک با خانواده

مادر نقش مهمی در آشنا کردن فرزندش با خانواده دارد. مادر ستون خانواده است و اوست که خانواده را دور هم نگه داشته است. از همین رو این وظیفه و نقش در فرزندپروری نیز بر عهده مادر است. زیرا که مادر راحت‌تر می‌تواند معنا و مفهوم خانواده را به کودک بیاموزد.

آموزش کنار آمدن با مسائل سخت

مادران بسیار نرم‌تر و آرام‌تر می‌توانند با سخنانی مثبت، نگرش کودک نسبت به مسائل سخت و دشوار را تغییر دهد. می‌تواند با ارائه برخی راهکارها به کودک بیاموزد که چگونه با مسائل سخت و دشوار کنار بیاید.

نقش مادر در فرزند پروری

آموختن کار کردن

یکی دیگر از نقش‌های مادر در فرزندپروری آموختن کار کردن به فرزند است. اصولا کودک از مادرش کار کردن را یاد می‌گیرد. اینکه مادر در طول روز به چه سختی کار کرده و در آخر شب باز هم با انرژی و سرحال، با اعضای خانواده برخورد می‌کند. مادر باید لذت و رضایتی را که از کار کردن به دست آورده، برای فرزندش بازگو کند.

با او با مهربانی برخورد کنید

مادران گرامی این را به یاد داشته باشید که نوع رفتار شما در کودکی با فرزندتان، بر روی نوع رفتار او با دیگران در بزرگسالی بسیار تاثیرگذار است. از این رو سعی کنید با او با مهربانی برخورد کنید و به او نیز مهربانی کردن را بیاموزید.

حساس و متفکر باشید

زمانیکه شما نسبت به تفکرات فرزندتان حساس باشید و او را درک کنید، او نیز یک فرد متفکر با درک بالا و حساس خواهد شد. این موضوع می‌تواند در فرزند پروری یک موضوع بسیار مهم تلقی شود. زیرا که تاثیر بسزایی بر روی نوع رفتار و روابط او در آینده خواهد داشت. همچنین درک کودک نسبت به مسائل را بالا خواهد برد.

مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد می کنیم: درک کودک از عدالت

حس اعتماد و امنیت را در کودکتان بالا ببرید

شما به عنوان یک مادر باید به فرزندتان یاد بدهید که چگونه قابل اعتماد باشند و چگونه به دیگران به روشی صحیح اعتماد کنند. بهتر است در زمان‌هایی که کودکتان به شما نیاز دارد، حضور داشته باشید. زیرا این موضوع سبب خواهد شد که در آینده کودکتان از نظر عاطفی امنیت داشته باشد.

نظم را به فرزند خود بیاموزید

نقش مادر در فرزند پروری، آموختن نظم و انضباط به کودک در زندگی است. با آموزش نظم به کودک به او می‌فهمانید که برای هر کاری باید یک الگوی منظم رفتاری داشته باشد و از او پیروی کند. همین موضوع سبب خواهد شد که فرزندتان بتواند در آینده تمام امور را به خوبی مدیریت کند.

اهداف فرزند پروری

فرزند پروری نیز مانند سایر نقش‌های مهم، از اهداف مشخصی برخوردار است که در تمام فرهنگ‌ها و در سراسر دنیا، سه هدف اصلی را دنبال می‌کند.

  1. تضمین سلامت و ایمنی کودک
  2. آماده کردن کودک برای زندگی کردن به عنوان بزرگسال و یک پدر و مادر خوب
  3. رشد سالم حیاتی با وجود یک رابطه قوی بین پدر و مادر و فرزند

در واقع یک هدف بزرگ ما از فرزند پروری، رشد سالم کودک و آموختن راه و روش زندگی سالم به او، جهت داشتن یک زندگی با کیفیت است. تمام ما انسان‌ها، اهداف بزرگی را برای فرزندپروری در سر خود داریم که به مهم‌ترین آن‌ها اشاره نمودیم.

مطالعه این مطلب می‌تواند برای شما مفید باشد: تاثیر نگهداری حیوانات خانگی بر کودکان

سبک‌های فرزند پروری

مشکلات فرزند پروری

همانطور که در قبل به آن اشاره کردیم، فرزند پروری یکی از کارهای سخت و دشوار است که بر عهده والدین می‌باشد. طبیعی است که در انجام این وظیفه بزرگ و مهم، والدین با مشکلات بزرگ و کوچکی روبرو شوند. برخی از این مشکلات را برای شما عزیزان نام خواهیم برد تا با آن‌ها کمی آشنا باشید. این مشکلات به شرح زیر می‌باشند:

  1. ممکن است شما دچار عصبانیت و خشم‌های متعدد شوید که یکی از سخت‌ترین مشکلات والدین می‌باشد، که در صورت حرف گوش ندادن فرزندان و اذیت آنان در والدین ایجاد می‌شود.
  2. اطاعت نکردن کودکان
  3. دروغ گفتن کودکان
  4. دعوا و اختلاف نظر بین خواهر و برادر
  5. کودکانی که همیشه ناله می‌کنند
  6. از درس خواندن فراری باشند
  7. استفاده از ابزار دیجیتال و برخی ابزارهای مشکل‌ساز دیگر
  8. عادات غذایی ناسالم
  9. خجالتی بودن و نداشتن اعتماد به نفس کودک
  10. عصبی بودن و واکنش‌های پرخاشگرایانه کودک

تمام موارد بالا از مشکلات بسیار مهم و رایج در فرزند پروری برای والدین می‌باشد. والدین می‌توانند برای رفع این مشکلات بزرگ به بهترین مرکز مشاوره روانشناسی رجوع کرده و با بهترین دکتر روانشناس خانواده و کودک در این باره کمک بگیرند. مشاورین با ارائه بهترین راهکارها به شما، می‌توانند فرزند پروری را برایتان به یک مسئولیت شیرین و آسان تبدیل کنند.

سبک‌های فرزند پروری

فرزند پروری یک مسئولیت بسیار مهم و اصولی با سبک‌های علمی خودش می‌باشد. سبک فرزند پروری مجموعه‌ای از شیوه و روش‌های تربیت کودک است. این امر از اهمیت بالایی در جوامع با تمامی فرهنگ‌ها برخوردار است. در این قسمت از مقاله می‌خواهیم شما را با سبک‌های فرزند پروری آشنا سازیم.

  1. فرزند پروری مقتدرانه:  والدین مقتدرانه کودکان را تشویق می‌کنند که مستقل باشند.
  2. فرزندپروری مستبدانه: والدین از فرزندانشان توقع دارند بدون هیچ سوالی از آن‌ها اطاعت شود.
  3. فرزندپروری سهل گیرانه: والدین در عین اینکه در تربیت فرزند نقش مهمی دارند، اما به کودک زیاد سخت نگرفته و کنترل کمی بر روی تربیت او دارند.
  4. فرزندپروری بدن دخالت: این سبک، بسیار غفلت‌انگیز و سرد است. والدین حدو مرزی ندارند و استاندارهایی را در زندگی مشخص نمی‌کنند.

مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد می‌کنیم: درمان وسواس کودک

کلام آخر

فرزندپروری یک وظیفه بسیار مهم و حیاتی برای هر والدینی است. زمانیکه شما فرزندی را به این دنیا می‌آورید، وظیفه دارید که نیازهای او را برطرف کرده و او را به شیوه‌ای صحیح تربیت کنید. نوع تربیت شماست که از فرزندتان یک فرد مستقل و موفق و قوی در بزرگسالی می‌سازد. کلینیک آرامش من با پاسخگویی همه روزه در خدمت شما عزیزان می‌باشد تا به شما در این امر کمک رساند. شما می‌توانید برای دریافت راهکارهای بسیار مفید با مشاورین و متخصصین تیم ما در تماس باشید.

منابع:

دیدگاه‌ ها...

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره

کارگاه رایگان

بررسی آیتم‌ های رابطه عاطفی

برای ثبت نام با شماره‌های زیر تماس بگیرید:

09393448506 - 02122882473